Εδώ και μία δεκαετία περίπου, ιδιωτικές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει μεγιστάνες της σύγχρονης οικονομίας, όπως ο ιδιοκτήτης της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, κατασκευάζουν ιπτάμενα οχήματα τα οποία θα πραγματοποιούν τουριστικές πτήσεις έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και θα προσφέρουν τη μοναδική εμπειρία υποτροχιακών πτήσεων στους επιβάτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη Γη όπως τη βλέπουν και οι αστροναύτες. Πριν από λίγες μέρες η εταιρεία Blue Origin του Μπέζος πραγματοποίησε την τελευταία και πιο κρίσιμη δοκιμή της διαστημικής κάψουλας που έχει κατασκευάσει για τουριστικά ταξίδια. Μέσα στην «Crew Capsule», όπως ονομάζεται η κάψουλα, τοποθετήθηκαν κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος και κάμερες στο εσωτερικό της κάψουλας παρακολουθούσαν την πτήση για να καταγράψουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Η δοκιμή ήταν απόλυτα πετυχημένη και έτσι τα στελέχη της Blue Origin υποστηρίζουν ότι εντός του 2018 θα καλέσουν τους πρώτους επιβάτες για μια βόλτα έξω από τον πλανήτη. Κάθε θέση έχει δικό της μεγάλο παράθυρο για να απολαμβάνει τη μοναδική θέα ο επιβάτης, ο οποίος θα έχει μπροστά του και μια οθόνη αφής στην οποία θα προβάλλονται όλα τα δεδομένα της πτήσης.

Γρήγορο Internet αέρος-αέρος

Μια επαναστατική τεχνολογία σύνδεσης στο Internet και μάλιστα σε πολύ υψηλές ταχύτητες και χωρίς τη χρήση καλωδιακών υποδομών ανέπτυξε η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google. Οι τυχεροί που θα την πρωτοδοκιμάσουν είναι οι κάτοικοι του Αντρα Πραντές, μιας από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν την Ινδία. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, δύο χιλιάδες κουτιά της Alphabet θα τοποθετηθούν σε ταράτσες και σε άλλα σημεία των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών του Αντρα Πραντές. Οπως αναφέρει η εταιρεία, δύο κουτιά θα είναι δυνατόν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 20 χλμ., αλλά θα μπορούν να «συνεργάζονται» για την παροχή ασύρματου Internet. Τα κουτιά θα μεταδίδουν δεδομένα με δέσμες λέιζερ και η ταχύτητα μετάδοσης θα είναι της τάξης των 20 Gbps (Gigabits) ανά δευτερόλεπτο, όταν, για παράδειγμα, η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Internet στς ΗΠΑ είναι περίπου 19 Mbps (Megabits) ανά δευτερόλεπτο.

Θα μπείτε σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Οι Αρχές της Σιγκαπούρης τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια σειρά από αντικίνητρα στη χρήση αυτοκινήτων – από περιορισμούς στην παρουσία οχημάτων στους δρόμους μέχρι πάρα πολύ υψηλά τέλη, φόρους κ.λπ. Στόχος είναι να μην υπάρχει κίνηση στους δρόμους αλλά και να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας αποφάσισε να ρίξει στους δρόμους ρομποτικά λεωφορεία. Οπως έγινε γνωστό, τα πρώτα λεωφορεία που θα κινούνται χωρίς οδηγούς θα ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους το 2022, αρχικά σε προάστια της πρωτεύουσας και σε δρόμους όπου δεν υπάρχει πολλή κίνηση, ώστε να δοκιμαστεί η λειτουργία τους σε πιο χαλαρές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια, διάφορες ερευνητικές ομάδες και εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν λεωφορεία αυτόνομης οδήγησης και έχουν παρουσιαστεί διάφορα πρωτότυπα οχήματα. Ομως το λεωφορείο στη Σιγκαπούρη είναι το πρώτο που θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ