Τεστ αντοχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη

Σε τεστ αντοχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη

Σε τεστ αντοχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων της κυβέρνησης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής προχώρησε στην απαλοιφή της παραγράφου που προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη (και) όσων απειλούν συμβολαιογράφους οι οποίοι διενεργούν πλειστηριασμούς. Επί της ουσίας ήταν μια κίνηση τακτικής υποχώρησης ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκλήθηκαν εσωκομματικά, κάτι για το οποίο άλλωστε είχε εγκαίρως προϊδεάσει λόγω της διαφαινόμενης αντίδρασης που υπήρχε μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε στην σύσκεψη που έγινε εν μέσω συνεδρίασης της Ολομέλειας και μάλιστα παρουσία όχι μόνο του κ. Κοντονή αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη κ.ά. Το πρόσωπο «κλειδί» αποδείχθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ο οποίος φρόντισε από νωρίς να διαμηνύσει προς τους «ανησυχούντες» βουλευτές ότι τυχόν καταψήφιση της τροπολογίας αυτής, δημιουργεί κινδύνους ακόμη και πτώσης της κυβέρνησης. Η θέση του αυτή δεν επιβεβαιώθηκε –όταν ρωτήθηκε ο ίδιος αν όντως το είχε πει, προτίμησε να μην απαντήσει- ωστόσο, και αυτό μάλλον μετράει περισσότερο, δεν διαψεύστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκνευρισμός του κ. Τσακαλώτου για την τροπή που έλαβε το θέμα της ψήφισης της τροπολογίας, ήταν εμφανής και σύμφωνα με κάποιους οι φωνές του ακούγοντας κατά την διάρκεια της κομματικής σύσκεψης μέχρι έξω στον διάδρομο.

Ο υπουργός Οικονομικών είδε ξαφνικά να απειλείται η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αφού η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπαγορεύτηκε από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν στην στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως ανέφερε η αιτιολογική έκθεση της τροπολογία. Αυτό όμως δεν αρκούσε για να καθησυχάσει την αγωνία των βουλευτών που αναζητούν νομιμοποιητική βάση για να στηρίξουν τους πλειστηριασμούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η κυβέρνηση τους «έδωσε» αυτό που ζητούσαν ως προς την απαλοιφή της απειλής σε συμβολαιογράφο ως αιτίας για να ασκηθεί αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη εις βάρος, κάτι που τους διευκόλυνε για να ψηφίσουν την ρύθμιση. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις ο κ. Κοντονής ανακοίνωση την συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Πήραν όμως και κάτι ακόμα, αφού απαίτησαν και έγινε αποδεκτό, να συγκληθεί μετά τις γιορτές η Κ.Ο. του κόμματος, στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει με προτάσεις για την περαιτέρω νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που έθεσε με έμφαση στην κρίσιμη σύσκεψη ο Ν. Φίλης και άλλοι βουλευτές και έγινε αποδεκτό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.