Κίνημα Αλλαγής: Πρωταγωνιστής και όχι συμπλήρωμα

Στρατηγική ενδυνάμωσης και αυτόνομης πορείας του νέου φορέα χωρίς ετεροπροσδιορισμούς σε σχέση με τα άλλα κόμματα, αλλά και λογικής αντικυβερνητικών μετώπων εφαρμόζει η Φώφη Γεννηματά.

Στρατηγική ενδυνάμωσης και αυτόνομης πορείας του νέου φορέα χωρίς ετεροπροσδιορισμούς σε σχέση με τα άλλα κόμματα, αλλά και λογικής αντικυβερνητικών μετώπων εφαρμόζει η Φώφη Γεννηματά. Το μήνυμα που στέλνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της είναι ότι ο υπό ίδρυση φορέας δεν θα ένα μικρό κόμμα που θα κληθεί στο μετεκλογικό σκηνικό να παίξει τον ρόλο του συμπληρώματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωταγωνιστής που θα επιχειρήσει να επιβάλει την ατζέντα του, επιδιώκοντας την εθνική συνεννόηση. Η στρατηγική αυτή, όπως εκτιμούν οι στενοί συνεργάτες της, είναι η ενδεδειγμένη προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπιδοφόρες δημοσκοπικές προοπτικές, να επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα του επαναπατρισμού των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων και ο νέος φορέας να αποκτήσει ενιαίο πλαίσιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Το πρώτο δείγμα της στρατηγικής που ακολουθεί η Χαρ. Τρικούπη δόθηκε στο συνέδριο της ΝΔ. Η ανάμνηση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είναι ισχυρή στη βάση της ΝΔ και η Φώφη Γεννηματά χειροκροτήθηκε θερμά ανεβαίνοντας στο βήμα. Η ανταπόκριση των συνέδρων γινόταν πιο χλιαρή όσο προχωρούσε η ομιλία της. Το άνοιγμα Μητσοτάκη έμεινε τελικά σε εκκρεμότητα για την επομένη των εκλογών. Είναι φανερό ότι, σε αντίθεση με τη βάση της ΝΔ, η βάση της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται επιφυλακτική στο ενδεχόμενο μιας νέας συγκυβέρνησης με τη συντηρητική παράταξη. Η πιο φιλική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη αντισταθμίστηκε από τις επικριτικές, για την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, ανακοινώσεις Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλου. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η κυρία Γεννηματά έστρεφε τα βέλη της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. «Οσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα» ανέφερε.

Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο

Το θέμα των συνεργασιών είναι ένα από τα αγκάθια που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα γίνουν στην πορεία προς το συνέδριο του νέου φορέα. Ο οδικός χάρτης καθορίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Είχαν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνομιλίες Γεννηματά με Θεοδωράκη, Παπανδρέου, Καμίνη και Θεοχαρόπουλο, με εμφανή τη διάθεση να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν για τη σύνθεσή του. Στο συνέδριο, που προγραμματίζεται για τις 16-18 Μαρτίου, θα λάβουν μέρος περί τους 3.500 συνέδρους. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα είναι εκλεγμένοι και πόσοι διορισμένοι. Οπως όλα δείχνουν, οι εκλεγμένοι από το μητρώο μελών του νέου φορέα θα είναι τουλάχιστον 50%. Το υπόλοιπο 50% θα αποτελείται, αναλογικά, από εκπροσώπους των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και από τους καλούμενους θεσμικούς εκπροσώπους (μέλη ΚΟΕΣ, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και τα Επιμελητήρια).

Θετικοί οιωνοί, αλλά χρειάζεται αφήγημα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στήριξη κάποιου από τους υποψηφίους. Για τον λόγο αυτόν οι θετικές αναφορές του στον νέο φορέα και προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Σπ. Λυκούδη, δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για «θετικούς οιωνούς» που συνοδεύουν το νέο εγχείρημα και τους οποίους δεν υποτιμά.

Παρά τις θετικές αναφορές του, ο κ. Βενιζέλος δεν παρεξέκλινε από τις θέσεις που έχει διατυπώσει για την πορεία της παράταξης. Επεσήμανε ότι το παιχνίδι για τη δημοκρατική παράταξη κρίνεται στο «εάν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε προγραμματική ηγεμονία και να διαμορφώσουμε την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης» που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς «η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κινείται αντιμεταρρυθμιστικά και χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας για να πειστεί για την ανάγκη να υιοθετηθεί με συνέπεια το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων δεν θα γίνει «με τη δική μας προσχώρηση στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ανακύκλωση των προ κρίσης πρακτικών», ενώ επεσήμανε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία μετά τις εκλογές να συγκροτηθεί στη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία αλλαγής και σταθεροποίησης του εκλογικού συστήματος ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας». Τέλος, επανέλαβε ότι η προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηριχθεί στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, για την οποία είπε ότι είναι «έξοδος στο πουθενά», αλλά οι «επόμενες εκλογές θα γίνουν υπό συνθήκες θεσμικής ρήξης με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, το αναθεωρητικό δημοψήφισμα και την επίθεση στη Δικαιοσύνη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.