Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Στουρνάρα – κυβέρνησης

Ας παραφράσω μερικώς μια παροιμία και θα καταλάβετε το γιατί:

Ας παραφράσω μερικώς μια παροιμία και θα καταλάβετε το γιατί: Η… κακή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και η «κακή μέρα» άρχισε με τις αψιμαχίες του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα με την κυβέρνηση για το περιεχόμενο της Ενδιάμεσης Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Οι αψιμαχίες έγιναν λόγω της πρότασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάγκη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής μετά τη λήξη του προγράμματος. Κόντρα δηλαδή στις κυβερνητικές απόψεις για «καθαρή έξοδο».


***
Αμέσως μετά τις αντιρρήσεις του Προέδρου της Βουλής ακολούθησαν, όπως μαθαίνω, οι αντιρρήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι ο Στουρνάρας πολιτικοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε…
***
Ακολούθησε απαξιωτικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο αντιμετωπίζει τον κεντρικό τραπεζίτη ως «αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών μιας αποτυχημένης κυβέρνησης». Ρώτησα πάντως τον κ. Στουρνάρα εάν θα απαντήσει στο απαξιωτικό για αυτόν non paper και ιδού τι απάντησε: «Οχι βέβαια!».
***
Κατά μία εκδοχή ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε και την αγωνία των τραπεζιτών οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες, ως γνωστόν, είχαν μια δύσκολη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οπότε λογικά θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια στο σίριαλ αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
***

Ο CEO της Deutsche Bank στο Μαξίμου

Και μια και ο λόγος για τραπεζίτες, παρ’ ολίγον να περάσει απαρατήρητος ο ερχομός στην Ελλάδα του CEO της Deutsche Bank Τζον Κράιν. Είχε συνάντηση, ειπώθηκε, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα όμως είχε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, η οποία εάν και δεν ανακοινώθηκε, διήρκεσε αρκετή ώρα. Τι ειπώθηκε δεν έγινε γνωστό. Συνεργάτες ωστόσο του προέδρου της ΝΔ επέμεναν ότι ο κ. Κράιν ζητούσε πληροφορίες από τον κ. Μητσοτάκη για το χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα του κόμματός του σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ενώ έγινε λόγος και για το θέμα των επενδύσεων και πώς μπορεί να γίνουν πιο εύκολες (απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις) όποτε και όταν η ΝΔ κυβερνήσει. Σίγουρο επίσης είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank είχε γεύμα με έλληνες τραπεζίτες, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.
***
Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνω ότι παλεύει να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για τα ελληνικά συμφέροντα στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Για το οικονομικό επιτελείο (διάβαζε Τσακαλώτος – Χουλιαράκης) ευχής έργο θα ήταν ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να είναι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Ωστόσο αυτό φαίνεται δύσκολο, λόγω των διαφωνιών που επικρατούν στο εσωτερικό του SPD. Οι «δικοί» μας πάντως τώρα προσπαθούν να πείσουν τον κ. Σουλτς και την παρέα του να απαιτήσουν τουλάχιστον ο γερμανός εκπρόσωπος στο Euroworking Group να προέρχεται από το SPD. Καταλαβαίνετε τον λόγο…
***

Ο Χουλιαράκης και ο Ζολώτας

Πάμε τώρα στα καλά οικονομικά και νομισματικά νέα. Μαθαίνω ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, που αυτόν τον καιρό βασανίστηκε με την κατάρτιση και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, στον ελεύθερο χρόνο του, ενδιαμέσως δηλαδή των άλλων υπουργικών υποχρεώσεών του, ασχολείται με πιο ταπεινά θέματα.
***
Ενα από αυτά ήταν να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών αναμνηστική συλλεκτική σειρά τού ενός και των δύο ευρώ. Και σκέφτηκε να τιμήσει διαπρεπείς οικονομολόγους οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει στα ελληνικά οικονομικά πράγματα τον τελευταίο αιώνα.
***
Επέλεξε λοιπόν να κοσμούν τη μία όψη των ελληνικών κερμάτων οι: Ξενοφών Ζολώτας, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην πρωθυπουργός, Ανδρέας Ανδρεάδης, που θεωρείται ο πατέρας των δημοσίων οικονομικών, Κυριάκος Βαρβαρέσος, οικονομολόγος που θριάμβευσε στα μεταπολεμικά χρόνια, Αγγελος Αγγελόπουλος, διοικητής της ΤτΕ και ακαδημαϊκός, Γιάγκος Πεσμαζόγλου, οικονομολόγος, πολιτικός, ακαδημαϊκός, και Σάκης Καράγιωργας, πρύτανης Παντείου και καθηγητής Δημόσιας Οικονομίας, επιφανής αντιστασιακός. Οπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, η επιλογή είναι αντιπροσωπευτική και το κριτήριο καθαρά επιστημονικό και προσφοράς.
***

Οταν το θέατρο πάει Βουλή

Η ανάδειξη του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας προς το παρόν ως… ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη (αν και φήμες θέλουν τη συμμετοχή του και στα ψηφοδέλτια) μου θύμισε τους ηθοποιούς που έχουν περάσει από βουλευτικά και υπουργικά έδρανα. Αρχής γενομένης από την Αννα Συνοδινού που εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974. Την ακολούθησε η Μελίνα Μερκούρη το 1977 με το ΠαΣοΚ. Τότε ακόμη τα κόμματα ήθελαν στις τάξεις τους καλλιτέχνες με κύρος που η προσωπικότητά τους υπερέβαινε την αναγνωρισιμότητά τους.
***
Μετά, στα χρόνια του ΠαΣοΚ, άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες με κλειδί τα κομματικά διαπιστευτήρια. Και η Βουλή απέκτησε ένα άτυπο θεατρικό τμήμα και έναν καλλιτεχνικά μάλλον αμήχανο «θίασο».
***
Τα σκήπτρα σε αυτόν τον τομέα κρατάει το ΠαΣοΚ ως πιο εξωστρεφές κόμμα. Η Ελένη Ανουσάκη, η Νόρα Κατσέλη έσπευσαν κατ’ αρχάς να πυκνώσουν τις τάξεις του και αργότερα ο Στέφανος Ληναίος, η Ελένη Κούρκουλα (με την αναγνωρισιμότητα του ρόλου της Σελήνης στη «Λάμψη»), η Αντζελα Γκερέκου (που στις τελευταίες εκλογές μετεπήδησε στη Νέα Δημοκρατία και έμεινε εκτός Βουλής), η Αννα Βαγενά (σκληροπυρηνική συριζαία πλέον) και πιο πρόσφατα η Πέμη Ζούνη και ο Γιάννης Βούρος. Αντε να βάλουμε, στο μουσικό διάλειμμα, και τη Μαρία Φαραντούρη.
***
Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας θυμίζω ότι έχει περάσει ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος ο Μίκης Θεοδωράκης που είχε προϋπάρξει όμως βουλευτής του ΚΚΕ. Αλλά και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Και από ηθοποιούς ο Γιώργος Βασιλείου (ο μακαρίτης πλέον «αστυνόμος Θεοχάρης», πρωταγωνιστής του άλλου φωσκολικού σίριαλ «Καλημέρα ζωή»), ο επίσης εκλιπών Κώστας Καρράς και η Μάρω Κοντού.
***
Στο ΚΚΕ θυμάμαι ως παλαιότερους τον Λυκούργο Καλλέργη και την Αιμιλία Υψηλάντη. Αργότερα τον «δικαστή του Κλίντον» Κώστα Καζάκο και πιο πρόσφατα τη Λίλα Καφαντάρη και την Ελένη Γερασιμίδου.
***
Με το πάλαι ποτέ 4% το νυν κυβερνών κόμμα δεν προσέφερε πολλές πιθανότητες εκλογής σε «συνεργαζόμενους» ηθοποιούς. Μόνο την Εύα Κοταμανίδου θυμάμαι από τα παλιά. Με το που αυξήθηκε το ποσοστό άρχισε και η ροή στα συγκοινωνούντα δοχεία. Μαρία Κανελλοπούλου, Αννα Χατζησοφιά (πρωταγωνίστρια και συν-σεναριογράφος αντίστοιχα του αενάως μεταδιδόμενου «Καφέ της Χαράς»), Πάνος Σκουρολιάκος (ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ), Μάνια Παπαδημητρίου, και ο εκ του ΠαΣοΚ προερχόμενος Γιώργος Πάντζας. Ενώ στους ΑΝΕΛ ένας αλλά λέων: Παύλος Χαϊκάλης.
***
Πάντως, γεγονός είναι ότι ελάχιστοι από αυτούς τους ηθοποιούς έλαμψαν διά της παρουσίας τους στην πολιτική. Οπως επίσης η συμμετοχή στην πολιτική μάλλον ανέστειλε προσωρινά τη θεατρική τους καριέρα. Με εξαίρεση βέβαια την εξωκοινοβουλευτική υπουργοποιημένη Λυδία Κονιόρδου που θεωρεί ότι οι συχνές απουσίες της, ενώ είναι υπουργός Πολιτισμού, στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις συμβάλλουν στη μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού, άρα είναι μέσα στα καθήκοντά της.

Πλάνα-αεροπλάνα

Τι νομίζετε ότι θα ακολουθούσε όταν ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας είπε στους έκπληκτους βουλευτές ότι δεν θέλει να τον… τρολάρουν γιατί το θέμα είναι σοβαρό και ότι από αυτό εξαρτάται η ανάπτυξη της χώρας μας.
***
Ενας βουλευτής (Νότης Μηταράκης) είπε πως δεν θέλει να γίνει συζήτηση για το Διάστημα, αλλά για τη… Χίο (που είναι κάτω από το Διάστημα), μία άλλη (Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) τον αποκάλεσε «αυτοκράτορα του Διαστήματος», ενώ ένας συριζαίος απαίτησε να δημιουργηθεί διαστημικός σταθμός (στα πρότυπα του Χιούστον) στην Καλαμάτα.
***
Ο… διαστημικός Παππάς επέμενε ότι η Διαστημική Υπηρεσία θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα του Διαστήματος και θα αξιοποιήσει ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές. Πλάνα-αεροπλάνα, όπως λέει και ένας φίλος μου.
***

Αποχωρεί, με διακομματικά εύσημα, από τον ΟΔΔΗΧ ο Στέλιος Παπαδόπουλος, που από το 2012 οργανώνει τις εξόδους της χώρας στις διεθνείς αγορές, δύο φορές το 2014 και άλλες δύο το 2017, μαζί με το swap των 25,5 δισ. Δεν θα είναι μεταξύ των προσώπων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά οι φήμες επιμένουν ότι μπορεί να επανέλθει αν τελικά δεν αναλάβει νευραλγικό πόστο στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Ωστόσο θα έχει την ευκαιρία, όπως του το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, να σχεδιάσει την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει «φρέσκο» επενδυτικό χρήμα

***

Για άλλη μια φορά «ήρθε η ώρα του Καραμανλή» (με καθυστέρηση 39 λεπτών βεβαίως) στην παρουσίαση του βιβλίου του τελευταίου υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή Γιάννη Παπαθανασίου «8 μήνες». Δηλαδή όσους μήνες έμεινε υπουργός. Μόνον που ο πρώην πρωθυπουργός πάλι δεν μίλησε αλλά έτυχε επικής υποδοχής. Εισέπραξε πολλά χειροκροτήματα και έδειξε ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική του δικαίωση, που του προφέρει στο βιβλίο του ο κ. Παπαθανασίου, με τον διάδοχό του όμως στο ΠαΣοΚ Γ. Παπακωνσταντίνου να ανακράζει «ντροπή» για όσα εγράφησαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.