Αν η τρομοκρατία καταφέρνει πλήγματα στο τραπεζικό απόρρητο και στους φορολογικούς παραδείσους, το bitcoin μπορεί και να τα εξαφανίσει από προσώπου γης. Διότι το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο απειλείται πλέον σοβαρά με… ρύθμιση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Αλλωστε το ζήτημα διεθνοποιείται στο G20, με προαναγγελθείσα πρωτοβουλία του Παρισιού και με φημολογούμενη στήριξη της Ρώμης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα το Bloomberg.
Ο ιδιότυπος βομβαρδισμός των ΗΠΑ (ακόμα και του αμερικανικού Πενταγώνου) από την Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στάθηκε, όπως είναι γνωστό, η αφορμή για να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων. Διότι, όπως αποδείχθηκε, οι τρομοκράτες χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών της Ελβετίας και άλλων φορολογικών παραδείσων.

Η Κομισιόν αντιδρά

Οι απολύτως αδιαφανείς συναλλαγές του bitcoin, του Ethereum, του Ripple, του Litecoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων τα καθιστούν ιδανικό «εργαλείο» ξεπλύματος χρήματος και μεταφοράς κεφαλαίων από ομάδες τρομοκρατών, όπως άλλωστε και από συμμορίτες του κοινού εγκλήματος.
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναθεωρήσει τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΕ επεκτείνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και σε εταιρείες που «διακρατούν, αποθηκεύουν και μεταφέρουν εικονικά νομίσματα». Οι εταιρείες αυτές «θα πρέπει να ταυτοποιούν τους πελάτες τους και να αναφέρουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα».
Τρεις ημέρες αργότερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI αποκάλυψε ότι θα ζητήσει από τους ομολόγους του στον όμιλο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να συνεργαστούν προκειμένου να τεθεί το κρυπτονόμισμα εντός ενός ρυθμιστικού πλαισίου συναλλαγών. Ο Λεμέρ εξήγησε ότι θα ζητήσει να ρυθμιστεί η αγορά του bitcoin επειδή υπάρχουν ενδείξεις πως το νόμισμα χρησιμοποιείται ευρέως για το ξέπλυμα χρήματος από εμπόρους ναρκωτικών και από τρομοκράτες.

«Είμαι καχύποπτος έναντι του bitcoin. Δεν μου αρέσει, διότι μπορεί να καλύψει παράνομες δραστηριότητες όπως είναι η διακίνηση ναρκωτικών και η τρομοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ. Και πρόσθεσε ότι ανησυχεί επίσης και για όσους αποταμιεύουν το ψηφιακό νόμισμα. «Υπάρχει ένας προφανής κερδοσκοπικός κίνδυνος, τον οποίο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε, να τον μελετήσουμε» τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Σύμφωνα με το Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ιταλία, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του επειδή ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί επίσημη πρωτοβουλία, αποκάλυψε ότι και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν συμμερίζεται τις ανησυχίες του γάλλου συναδέλφου του. Σημειωτέον ότι οι προτάσεις Λεμέρ συμπίπτουν χρονικά με την εκτόξευση της αξίας του κρυπτονομίσματος στη… στρατόσφαιρα –την περασμένη Δευτέρα ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια ανατιμώμενο κατά 100% μέσα σε ένα 20ήμερο!
Συμπίπτουν επίσης με την εισαγωγή (εδώ και δύο εβδομάδες) του bitcoin σε δύο αγορές παραγώγων, στις οποίες οι επενδυτές μπορούν να ποντάρουν είτε στη συνέχιση της αστρονομικής πορείας του κρυπτονομίσματος είτε στην κατακρήμνισή του στα Τάρταρα.
Η διαστημική πτήση του bitcoin έχει βάλει το εικονικό νόμισμα στο στόχαστρο και άλλων κυβερνητικών στελεχών στην Ευρώπη. Ο γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών Στίβεν Μπάρκλεϊ από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι χρειάζονται νέοι κανόνες «που θα θέσουν τις πλατφόρμες συναλλαγών του εικονικού νομίσματος και τα χαρτοφυλάκια των κατόχων υπό την εποπτεία των Αρχών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Το ρίσκο

Στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα» και ότι «η εποπτική αρχή Bafin έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές για το ρίσκο των συναλλαγών με αυτά». Η επικεφαλής της Bafin Ελιζαμπέτ Ρέγκελε μιλώντας στις 30 Νοεμβρίου στη Φρανγκφούρτη τόνισε άλλωστε ότι απαιτούνται διακρατικές προσπάθειες για τον έλεγχο των συναλλαγών των ψηφιακών νομισμάτων διότι «το Διαδίκτυο δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα».
Εν τέλει το bitcoin συγκεντρώνει τα πυρά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Δύο διάσημοι νομπελίστες Οικονομίας καταφέρθηκαν προσφάτως εναντίον του. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale στις ΗΠΑ Ρόμπερτ Σίλερ είπε ότι η ελκυστικότητα του νομίσματος «μοιάζει με εκείνη των κινηματογραφικών ταινιών μυστηρίου, που γοητεύουν όσους θέλουν να ξεγελάσουν το σύστημα». Ο επίσης Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτζ, καθηγητής στο Columbia, θεωρεί πως το νόμισμα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου διότι «δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό χρήσιμο για την κοινωνία».
Αλέξανδρος Καψύλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ