Ερευνα εις βάθος ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις σχέσεις που διατηρούν τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές αρχές της Ολλανδίας με η ΙΚΕΑ για να διαπιστώσουν αν η σουηδική αλυσίδα καταστημάτων επίπλων και ειδών οικιακού εξοπλισμού έχει εκμεταλλευθεί τους ευνοϊκούς συντελεστές και εν γένει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στις μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία. Αφορμή της έρευνας είναι υποψίες ότι η κορυφαία εταιρεία επιπλώσεων στον κόσμο προχώρησε σε «φορολογική βελτιστοποίηση» μεταφέροντας και εγγράφοντας στην Ολλανδία έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα διενεργήσουμε πλήρη έλεγχο της φορολογικής μεταχείρισης που είχε η Ολλανδία στην Inter Ιkea» –πρόκειται για τη θυγατρική που εκμεταλλεύεται τη δραστηριότητα της επωνυμίας ΙΚΕΑ –αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοινωθέν του το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η σουηδική φίρμα αμέσως αντέδρασε στο ανακοινωθέν σημειώνοντας ότι «η συμπεριφορά της είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο». Η ΙΚΕΑ αναφέρει ότι «ο τρόπος με τον οποίο φορολογούμαστε από τις εθνικές αρχές είναι σύμφωνος με τους κανόνες της ΕΕ». Παρά ταύτα προσθέτει ότι «η εταιρεία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις των ολλανδικών αρχών και της ΕΕ».
Σε βίντεο
Η απειλή μιας παρόμοιας έρευνας πλανιόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πάνω από τη γιγαντιαία σουηδική εταιρεία, παρατηρεί η εφημερίδα «Le Figaro».
Τον Φεβρουάριο του 2016 οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων είχαν δημοσιοποιήσει ένα βίντεο με τίτλο «Taaks Avoyd», δηλαδή «Φοροδιαφυγή», το οποίο «με τόνο ανάλαφρο και ακολουθώντας έναν κώδικα ανάλυσης εμπνευσμένο από τα έντυπα των οδηγιών συναρμολόγησης των επίπλων της εταιρείας, έδειχνε πώς, κατά τους δημιουργούς του βίντεο, η ΙΚΕΑ εφάρμοζε πρακτικές φορολογικής βελτιστοποίησης» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Δύο χρόνια μετά οι Βρυξέλλες περνούν στη δράση. «Ολες οι εταιρείες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή όχι, πρέπει να καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αφήνουν ορισμένες επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερους φόρους επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν και να εγγράφουν τα κέρδη τους αλλού» εξήγησε σε ανακοινωθέν της η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Χάρη στις φορολογικές αυτές πρακτικές η ΙΚΕΑ φέρεται να έχει αποφύγει να καταβάλει φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο από το 2009 ως το 2014. Σύμφωνα με το βίντεο των Ευρωπαίων Πρασίνων, ο σουηδικός όμιλος μετέφερε τα δικαιώματα καταγραφής των πωλήσεών του σε μια επιχείρηση με έδρα την Ολλανδία.
Οι πωλήσεις που καταγράφονταν εκεί στη συνέχεια μεταφέρονταν στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν. Εν τω μεταξύ η ΙΚΕΑ επωφελείτο από φορολογικά πλεονεκτήματα στο Λουξεμβούργο αλλά και στο Βέλγιο, όπου ως γνωστόν εδρεύουν η Κομισιόν και οι άτεγκτες σε θέματα παραβιάσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού υπηρεσίες της.
Βαριές κυρώσεις
«Αν επιβεβαιωθεί η φορολογική απάτη, οι κυρώσεις για την ΙΚΕΑ θα είναι βαριές» εκτιμά ο «Figaro». Πέραν της εταιρείας όμως, η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι και η Ολλανδία που για άλλη μια φορά μπαίνει στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Ανώτερος αξιωματούχος στη Χάγη υποσχέθηκε «πλήρη συνεργασία» με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Οι υποψίες ωστόσο για τις αντικοινοτικές πρακτικές της Ολλανδίας παραμένουν. Την περασμένη εβδομάδα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, ριζοσπάστες της Αριστεράς και κάποιοι της Δεξιάς είχαν προτείνει να προστεθούν τέσσερις χώρες στη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους που κατάρτισε η ΕΕ: η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ