στη μπούκα

«Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία...» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας - στο Λύκειο Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι).

«Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία…» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας –στο Λύκειο Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι).
nnn
Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry «Pilote de guerre» (1942) και μας καλεί να γνωρίσουμε τον τρόπο ένδυσης των παιδιών στον ιστορικό ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και το α’ μισό του 20ού αιώνα. Παράλληλα, αφηγείται ιστορίες σχετικές με τον ρόλο ορισμένων γυναικείων ενδυμάτων, τα οποία και εκφράζουν λαϊκές αντιλήψεις και πρακτικές που αναφέρονται στην ευγονία, στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στη λοχεία.
nnn
Παράλληλα παρουσιάζονται κούκλες από τη συλλογή της βασίλισσας Ολγας και παιδικά παιχνίδια μαζί με σύγχρονα αντικείμενα, όπως οι κούκλες Barbie και τα playmobils, ντυμένα με ελληνικές τοπικές ενδυμασίες.
nnn
Ολη η αφήγηση βασίζεται σε μια φανταστική ιστορία, εμπνευσμένη από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Τα μυαλά που κουβαλάς» (Inside Out, 2015), ενώ πέρα από το πρωτογενές υλικό, που βασίζεται στην ενδυματολογική συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, τα εκθέματα και το αρχειακό φωτογραφικό υλικό προέρχονται από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, του Φωτογραφικού Αρχείου ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από ιδιώτες-συλλέκτες.
nnn
«Εφτά λευκά πουκάμισα»: ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Ολύμπου Θοδωρής Γκόνης, ένας καλλιτέχνης που γράφει και στίχους, καταθέτει τώρα και τα διηγήματα –από τις εκδόσεις Αγρα.
nnn
Πρόκειται για μικρές ιστορίες που γράφτηκαν την περίοδο 2012-2017 ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, με μολύβι και γομολάστιχα. Καλοτάξιδο λοιπόν.
nnn
Αντίθετα με όλους τους άλλους, οι άνθρωποι του θεάτρου δουλεύουν τις γιορτινές αυτές ημέρες παραπάνω. Με εξαίρεση τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όλες τις υπόλοιπες τα θέατρα δεν αργούν. Ευκαιρία για να δούμε πιο πολύ θέατρο.
nnn
Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.