Εθισμένοι στις πλαστικές

Σοκ προκάλεσε η δημόσια εμφάνιση, πριν από περίπου έναν μήνα, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηγέτη

Σοκ προκάλεσε η δημόσια εμφάνιση, πριν από περίπου έναν μήνα, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηγέτη του κόμματος Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η παραμόρφωση του προσώπου του από τις πλαστικές επεμβάσεις ήταν εμφανής. Αναστάτωση –όχι με την καλή έννοια –προκαλεί επίσης στο πέρασμά της η διάσημη σχεδιάστρια Ντονατέλα Βερσάτσε. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της έχουν αλλοιωθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να επιτευχθεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα: να δείχνει μεγαλύτερη από την ηλικία της.
«Κι εγώ θα ήθελα να μοιάσω, επί παραδείγματι, στη Σκλεναρίκοβα, αλλά δεν γίνεται. Είναι θέμα DNA» λέει η πλαστικός χειρουργός κυρία Αναστασία Δανιήλ-Σεφέρη.
«Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν παράλογα πράγματα» συμφωνεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής κ. Σωτήρης Τσιούμας. «Ορισμένοι μάλιστα βγάζουν από την τσάντα τους φωτογραφία και δείχνουν στον γιατρό τι θέλουν να κάνουν. Ζητούν τη μύτη της τάδε διάσημης ή το πρόσωπο της δείνα… Κανονικά τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να τις αναλαμβάνουμε διότι χρήζουν ψυχιατρικής παρέμβασης» τονίζει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εθίζονται στις πλαστικές επεμβάσεις με αποτέλεσμα την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, αλλά ο αριθμός δεν είναι μεγάλος.
«Στο εξωτερικό όντως υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ζουν με το να κάνουν συνέχεια επεμβάσεις στην περιοχή του προσώπου και στο στήθος, χωρίς να σκέφτονται τι πραγματικά τους ταιριάζει. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο έντονο αυτό το φαινόμενο. Μπορεί να μας βοήθησε και η οικονομική κρίση σε αυτό» σχολιάζει η κυρία Σεφέρη. Θυμάται ότι πριν από την οικονομική ύφεση γίνονταν περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις. «Για παράδειγμα, κάποιος που ερχόταν για λιποαναρρόφηση μπορεί να έκανε και κάτι ακόμη. Σήμερα, συνήθως επιλέγουν τι θα κάνουν» αναφέρει η κυρία Σεφέρη.
«Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν ρυτίδες σε σημεία που δεν υπάρχουν. Τους το λέμε. Εκείνοι συνεχίζουν να το βλέπουν και να επιμένουν» σημειώνει ο κ. Τσιούμας.
Σύμφωνα με την κυρία Σεφέρη, το βασικό είναι ο γιατρός να δώσει στον ασθενή να καταλάβει τι διορθώνεται και τι όχι, και βεβαίως ότι δεν γίνονται μαγικά.

Σε έξαρση οι μη χειρουργικές επεμβάσεις

Στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης και των μνημονίων, πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στις μη χειρουργικές λύσεις και δη στις ενέσιμες. «Οι μη χειρουργικές επεμβάσεις είναι σε… έξαρση, υπό την έννοια ότι μπορούν να δώσουν λύσεις τύπου weekend» δηλώνει η κυρία Σεφέρη. Ωστόσο, και εκεί υπάρχουν κίνδυνοι όταν οι επεμβάσεις γίνονται από μη γιατρούς. «Οι παραμορφώσεις υπάρχουν κυρίως σε ανθρώπους που απευθύνονται σε μη γιατρούς για να βάλουν υαλουρονικό οξύ ή μπότοξ. Βλέπουμε πτώσεις βλεφάρων, έντονα χείλη και φουσκωμένα ζυγωματικά» λέει ο κ. Τσιούμας.

Ολο και περισσότεροι άνδρες απευθύνονται σε πλαστικό

Μπορεί η πλειονότητα των ατόμων που απευθύνονται σε πλαστικό χειρουργό να είναι γυναίκες, εν τούτοις παρατηρείται την τελευταία πενταετία σημαντική αύξηση του ανδρικού πληθυσμού. «Σήμερα εκτιμώ ότι το 70% είναι γυναίκες και το 30% άνδρες. Σε λίγο καιρό όμως πιστεύω ότι η αναλογία θα είναι 50-50» σημειώνει ο κ. Τσιούμας.
Σύμφωνα με την κυρία Σεφέρη, μεγαλύτερη ζήτηση από τις χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις έχει η λιπογλυπτική (κοιλιά, «ψωμάκια»). «Αυτό ζητούν οι περισσότεροι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες» αναφέρει. Ακολουθεί η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας στους άνδρες, η αυξητική μαστών στις γυναίκες, η ρινοπλαστική, η βραχιονοπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ενίσχυση των γλουτών.
Από τις αναίμακτες επεμβάσεις, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι θεραπείες για τη λείανση του προσώπου και του σώματος, οι ενέσιμες θεραπείες (υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία) και το filler σε χείλη και ζυγωματικά.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.