Στις 16-18 Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στην απόφαση του το Πολιτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τη Φώφη Γεννηματά και τους Γιώργο Παπανδρέου, Σταύρο Θεοδωράκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Καμίνη και Νίκο Ανδρουλάκη κάνει λόγο συνέδριο «αναγέννησης της Παράταξης» που θα είναι «ανοιχτό δημοκρατικό και συμμετοχικό».

Στο συνέδριο, όπως αναφέρεται στην απόφαση «θα διατυπώσει την ιδεολογική Διακήρυξη του νέου φορέα, την Προγραμματική μας Πρόταση σ’ όλους τους τομείς και θα διαμορφώσει τους κανόνες για μια σύγχρονη πολιτική δομή, με μια νέα αντίληψη στην σχέση μας με τους πολίτες, που θα διατυπωθούν στο Καταστατικό μας». Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που θα αναλάβει την προετοιμασία όλων των διαδικασιών.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε συμφωνία για «σταθερή προσήλωση στην γραμμή του διακριτού αυτόνομου ρόλου της παράταξής» και όπως επισημαίνεται στην απόφαση «όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας, δεν είναι πια σε επαφή με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει στην χώρας μας και στο πολιτικό μας σύστημα». Το «Κίνημα Αλλαγής», όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη δεν θα είναι ένα κόμμα συμπλήρωμα αλλά «πρωταγωνιστής στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.»

Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ασκείται σφοδρή κριτική στο κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από την κρίση, το οποίο χαρακτηρίζεται «νέα προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως επισημαίνεται, έχει αλυσοδέσει την χώρα σε διαρκές Μνημόνιο, σε μια σκληρή επιτροπεία για πολλά χρόνια».

Τέλος επισημαίνεται, στο πλαίσιο της κριτικής που ασκείται στη ΝΔ, ότι « η έξοδος από την κρίση δεν εξασφαλίζεται μόνο με μια Κυβερνητική Αλλαγή. Απαιτείται και αλλαγή πολιτικής, ριζικά διαφορετικής από την εμμονή στις γνωστές συντηρητικές συνταγές που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία».

Προς αυτή την κατεύθυνση προβάλλεται η στρατηγική της εθνικής γραμμής για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας « με μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, που θα προχωρήσει τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και θα εξασφαλίσει από τους εταίρους μας Αλλαγές στους δυσμενείς όρους της Συμφωνίας, ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής».

Η απόφαση κάνει λόγο για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης που «δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με Κυβερνητικές συνεργασίες» και «συνδυάζει την αναγκαιότητα Πολιτικής Σταθερότητας με την εξ ίσου επιτακτική ανάγκη για Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου».

Τα πρόσωπα του συνεδρίου

Συντονιστής της 29 μελούς συντονιστικής γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις γιορτές, θα είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Την διοργάνωση του προγραμματικού διαλόγου θα αναλάβει ο Σπύρος Λυκούδης. Την πιστοποίηση των συνέδρων ο Αντώνης Βγόνζτας.

Κάθε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θα αναλάβει και από ένα τομέα. Ο Γιώργος Παπανδρέου την πρόταση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αναλάβει την επικοινωνία, τα σύμβολα και την επαφή με τα νέα κοινά. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος το καταστατικό. Ο Γιώργος Καμίνης το σχέδιο Ελλάδα στο οποίο θα στηριχθεί η προγραμματική πρόταση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης την Διακήρυξη.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περί τις 3000-3500 χιλιάδες άτομα. Το 50% θα είναι εκλεγμένο από το μητρώο μελών του νέου φορέα και το άλλο 50% θα αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και των κινήσεων του νέου φορέα καθώς και από εκπροσώπους θεσμικών φορέων.