Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς. Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε την επίμαχη παράγραφο, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.
Από την ονομαστική ψηφοφορία, πάντως, απουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.
Με τις νέες αλλαγές προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία όσων:
Ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους).
Παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σ.σ. σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία).
Η συζήτηση στη Βουλή
Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη και την ποινή φυλάκισης σε όποιον παρεμποδίσει πλειστηριασμό.
Μια διάταξη που έχει προκαλέσει «γκρίνιες» και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμένεται να τεθεί στην συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει αργά σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου το μεσημέρι ο κ. Κοντονής –παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου- με βουλευτές του κόμματος προκειμένου να αιτιολογήσει την επίμαχη διάταξη.
Παράλληλα, το ΚΚΕ αντιδρά έντονα και προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα για τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς στόχος του είναι να ψηφιστεί η τροπολογία σήμερα.
«Μετά την τροπολογία για την απεργία, τώρα με ένα ακόμη αυταρχικό, αντιδραστικό μέτρο, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να τρομοκρατήσει και να φοβίσει όσους αντιστέκονται σ’ αυτή την πολιτική», έχει δηλώσει το ΚΚΕ και οι βουλευτές του έχουν επισημάνει ότι η αυτεπάγγελτη δίωξη αποδεικνύει ότι «οι πλειστηριασμοί στρέφονται απέναντι στη λαϊκή κατοικία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει τα μέτρα της». Ο Αθ. Παφίλης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης προειδοποιώντας ότι αν δεν αποσύρει την τροπολογία θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο κ. Κοντονής επιχείρησε να αιτιολογήσει το περιεχόμενος της διάταξης λέγοντας ότι υπάρχει «λανθασμένη αντίληψη» κάποιων, καθώς δεν πρόκειται για μια νέα νομοθετική ρύθμιση αφού, όπως είπε, δεν αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο περί αυτεπαγγέλτου σε δημόσιους χώρους, όπως τα Ειρηνοδικεία. Και τόνισε ότι το μόνο που γίνεται είναι να επεκτείνει το αυτεπάγγελτο και στους ιδιωτικούς χώρους όπου οι συμβολαιογράφοι ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
«Μπορούμε να συνεννοηθούμε; Μπορώ να σας το εξηγήσω όσες φορές θέλετε. Για Ειρηνοδικεία και τους λοιπούς δημόσιους χώρους δεν αλλάζει τίποτα. Το αυτεπάγγελτο ίσχυε και ισχύει. Τι γίνεται; Επεκτείνεται, διότι εκεί δεν υπήρχε κενό από τη στιγμή που έχουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ίδιο πράγμα και στα γραφεία των συμβολαιογράφων, που εκεί θα εκτελούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για ποιο κίνημα μου λέτε και για πρώτη κατοικία;», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τίποτα καινούργιο παρά μόνο ότι πρέπει να προστατευθεί ο συμβολαιογράφος από παράνομες ενέργειες εις βάρος του που μπορεί να γίνουν στο γραφείο του και να εξισωθεί η δράση του συμβολαιογράφου, δηλαδή η δουλειά που κάνει στο γραφείο του, με αυτή που κάνει στο Ειρηνοδικείο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Παφίλης αντέδρασε λέγοντάς του: «Κοιτάξτε, κύριε υπουργέ, το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Αυτό είναι το καινούργιο». «Όχι, κύριε Παφίλη, δεν είναι καινούργιο! Αυτό είναι ανακριβές», του απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Παφίλης τόνισε: «Εμείς λέμε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις με αυτό και με το αυτεπάγγελτο για ένταση της βίας και της καταστολής απέναντι σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται».
«Όχι, κύριε Παφίλη», επέμεινε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας και «αυτό δεν τίθεται σε αμφισβήτηση». «Όταν παραλάβαμε δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας», σημείωσε απαντώντας στις αντιδράσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι «τότε δικαίως φωνάζαμε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και είμαστε υπερήφανοι που το φωνάζαμε γιατί εμείς προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία».