Τι κρύβει η επένδυση στην ομορφιά

Συνήθως οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε πολλές πλαστικές επεμβάσεις είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή

Συνήθως οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε πολλές πλαστικές επεμβάσεις είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή εικόνα σώματος. Συγχρόνως είναι άτομα που δίνουν μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση και θεωρούν ότι μόνο μέσα από την εξωτερική εμφάνιση μπορούν να είναι αρεστοί, αγαπητοί, ερωτεύσιμοι. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι εξαρτημένοι από τα κομπλιμέντα. Στην επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό θα πρέπει να συζητήσετε, καταρχήν, τα κίνητρα και τους στόχους σας, δηλαδή γιατί θέλετε να κάνετε αυτή την επέμβαση και ποιος είναι ο στόχος. Θα πρέπει να είστε σίγουροι για τις προσδοκίες σας όσον αφορά το αποτέλεσμα και να κατανοήσετε τα πιθανά ρίσκα της επέμβασης.
Σίγουρα η πλαστική χειρουργική δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα ψυχολογικά προβλήματα. Οταν ένα άτομο είναι εστιασμένο σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνισή του, στην εικόνα που έχει για το σώμα του και προσδιορίζει την επάρκειά του, την επιτυχία του στη ζωή και την αυτοπεποίθησή του μόνο μέσα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να μιλήσει με ψυχολόγο, να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους νιώθει έτσι, να εστιάσει σε άλλα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του και να εξισορροπήσει αυτή την έντονη επένδυση στη σωματική εμφάνιση.
Ασφαλώς και το πώς η κοινωνία βλέπει την ομορφιά παίζει ρόλο. Ο βομβαρδισμός από όμορφα πρόσωπα και σώματα, η σεξουαλικόποίηση του ανθρώπινου σώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς νιώθουν σήμερα οι άνδρες και οι γυναίκες με το σώμα τους. Η συστηματική έκθεση σε τέτοια ερεθίσματα οδηγεί τους ανθρώπους να νιώθουν ότι η πλαστική χειρουργική είναι μια αναγκαιότητα.
Ολοι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ομορφιά και αυτήν πρέπει να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν. Η αισθητική πλαστική χειρουργική μπορεί απλά να προσθέσει σ’ αυτήν τη φυσική ομορφιά που διαθέτει κάθε άνθρωπος. Το στοίχημα με τον εαυτό μας είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι και να εξελισσόμαστε ως προσωπικότητες.
Η κυρία Ιλια Θεοτοκά είναι κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Aιγινήτειου Νοσοκομείου και πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.