Αυτή τη φορά ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε στη Βουλή για να παραδώσει τη «Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική» χωρίς κανέναν φόβο. Ούτε της… σύλληψής του, όπως είχε ζητήσει η προηγούμενη Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε βεβαίως απειλών από σκληρούς Συριζαίους για τις εκτιμήσεις του περί της οικονομίας. Αρνήθηκε την προσφορά για καφέ τού Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τη δικαιολογία ότι ήπιε πολλούς καφέδες, δέχθηκε ένα εμφιαλωμένο νεράκι και όταν έκλεισαν τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων είχε, όπως μου έλεγε, «μια πολιτισμένη και παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλής».
nnn
Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, υπήρξε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής και τον κεντρικό τραπεζίτη δημόσια διαφωνία. Προφανώς για να διακρίνονται οι ιδεολογικές διαφορές. Ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στο εσωτερικό της χώρας, διεθνώς πως η χώρα οδεύει στην τυπική και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα 6 μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, γιατί εάν δεν διορθωθεί «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». Ημερομηνία που κατά τον κ. Βούτση (αλλά προπαντός για τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό του επιτελείο) θα υπάρξει έξοδος και από τους κανόνες επιτήρησης. Τώρα, ποιος λέει αλήθεια και ποιοι έχουν αυταπάτες, θα δείξει λίαν συντόμως.
nnn
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, όμως, όλα άλλαξαν. Οπως πληροφορούμαι, υπήρξε κατανόηση όσον αφορά τις οικονομικές εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι και οι δύο διατήρησαν τις απόψεις τους και κυρίως παρά το γεγονός ότι η «Ενδιάμεση Εκθεση» της ΤτΕ είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περσινή. Αλλά η είδηση είναι αλλού: «Θα πρέπει από εδώ και πέρα να κινηθούμε σε κλίμα συναίνεσης, ώστε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε ως χώρα μετά την έξοδο στις αγορές», ειπώθηκε. Και σε αυτό συμφώνησαν αμφότεροι, όπως μου έλεγε ο κ. Στουρνάρας.
Ο απόλυτος ευτελισμός του Κοινοβουλίου
Αυτό που έγινε στη Βουλή, παραμονές Χριστουγέννων, δεν μπορεί διαφορετικά να χαρακτηριστεί παρά ως ο απόλυτος… ευτελισμός του Κοινοβουλίου. Ακόμα και ο παριστάμενος υπουργός Στ. Κοντονής φαινόταν ότι τα είχε χαμένα από το πλήθος των τροπολογιών που κατετίθεντο (η τελευταία κατατέθηκε δέκα λεπτά μετά τη 1 π.μ. της Τετάρτης). Σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί ψυχικής υγείας κατατέθηκαν με ρυθμό πολυβόλου 18 υπουργικές (άσχετες) τροπολογίες και 6 βουλευτικές (επίσης άσχετες) τροπολογίες. Την προηγούμενη ημέρα κατατέθηκαν καμιά τριανταριά. Οι περισσότερες τροπολογίες… πονηρές, όπως τις χαρακτήρισαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, π.χ. η ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, η δανειοδότηση των κομμάτων, όπου μπαίνει φρένο από την ανεξαρτητοποίηση από την κρατική επιχορήγηση, τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, αλλά και διαγραφή προστίμων. Σε αυτό το σημείο οι βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού ζήτησαν να μάθουν ονόματα και διευθύνσεις, ποιους αφορά αυτή η τροπολογία, γιατί, όπως έλεγαν, υποψιάζονταν ότι ευνοεί συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ξέρετε εσείς τώρα ποιον φαντάζονται.
Τι τραβάνε κι αυτοί οι Συριζαίοι
Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο των τροπολογιών στη Βουλή, παραμονές Χριστουγέννων, υπήρξε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καθόταν μόνος και έρημος και προπαντός σκεφτικός στο εντευκτήριο της Βουλής και παρακολουθούσε καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο (αν και γιατρός καρδιολόγος) τη συνεδρίαση της Ολομέλειας από το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης. Φαινόταν αγανακτισμένος από την τροπή που πήρε η συζήτηση, έλεγε ότι αν και κυβερνητικός βουλευτής θα καταψηφίσει μια-δυο τροπολογίες, αλλά το καλύτερο σας το άφησα στο τέλος: «Εμεινα εδώ στην Αθήνα και το σκέφτομαι εάν θα πάω στην εκλογική μου περιφέρεια. Δεν μπορώ εκεί να κυκλοφορήσω, δεν έχω τίποτα να τους πω στις επίμονες ερωτήσεις που μου κάνουν». Για την ιστορία, να σας θυμίσω ότι ο εν λόγω βουλευτής άλλαζε στο παρελθόν κόμματα για να μην ψηφίσει μνημόνια και εν τέλει με τον ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ψηφίσει δύο!
Αυθεντικός Αϊνστάιν με SMS
Επιμένουν στη ΝΔ ότι η φράση του Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας, δηλαδή «να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα», την είπε όντως ο Αϊνστάιν. Και δεν είναι «fake ατάκα», από αυτές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Και για να γίνουν προφανώς πιο πειστικοί, μου έστειλαν ένα SMS, στο οποίο απεικονίζεται ο Αϊνστάιν και φράση του «If you want different results, you have to try different approaches» και από κάτω ένα site, το The simple dollar, που το διαβεβαιώνει. Τι να πω;
Η αυταπάτη με το κρασί
Το επισήμανε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και δέχτηκε μάλιστα τα εύσημα του Κ. Μητσοτάκη. Τέσσερις φορές διάφοροι υπουργοί (ακόμα και ο Πρωθυπουργός) υποσχέθηκαν πως θα καταργήσουν τον φόρο στο κρασί. Στη σελίδα 23, όμως, του προϋπολογισμού υπάρχει μία παράγραφος που λέει αναμενόμενα έσοδα το 2018 από τον φόρο στο κρασί 28 εκατ. ευρώ! Κυβερνητική αυταπάτη.
HeliosPlus