Υπέρ τολμηρών μεταρρυθμίσεων, όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχθηκε η πλειονότητα των συνέδρων της ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή αλλά για να συνδιαμορφώσουν τα μέλη του κόμματος με την ψήφο τους κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις. Παράλληλα, όμως αναδείχθηκε και ένας πυρήνας αντίστασης στις αλλαγές κυρίως στον δημόσιο τομέα.
Στο ερώτημα αν «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών», το 95.7% απαντά ναι.
Ωστόσο, στα επόμενα ερωτήματα τα ποσοστά αλλάζουν:
-«Τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων;», Περισσότερο απαντά το 39,3%.
-«Όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα;». Οχι απαντά το 25,4%.
-«Να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία);». Οχι απαντά το 36,3%
Υπερισχύουν βεβαίως όσοι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία (65,3%) θεωρούν ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να εστιάζει στην εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Επίσης, με το συντριπτικό ποσοστό του 94,6% ανέδειξαν την πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας, σε μια από τις κεντρικές προτεραιότητες για τη ΝΔ.
Επιπλέον, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ τόσο της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων (Διαχείριση Πρωτοβάθμιας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποσοστό 66,9%) όσο και της μεταφοράς λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, όποτε κρίνεται ότι αυτός μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος, όπως για παράδειγμα στην αποκομιδή σκουπιδιών (89,6%).
Σε ότι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το 96.5% τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επιπλέον, το 83,4% θεωρελι ότι οι «αιώνιοι φοιτητές» θα πρέπει να χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα όταν υπερβαίνουν τον απαιτούμενο χρόνο σπουδών επαυξημένο κατά δύο έτη.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (81,5%) τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό – χωρίς όμως την πρόκληση εθνικών εκλογών – σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.