Χαρακτηριστικά ενδοκυβερνητικού «εμφυλίου» τείνει να λάβει η συζήτηση που άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου περί εκλογής του Μουφτή, με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ να διατυπώνουν σε όλους τους τόνους την αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα από του βήματος της Βουλής, ο Δ. Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά της εσωκομματικής «τάσης» των «53+», οι οποίοι έχουν δημοσίως τονίσει ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει εξελιχθεί σε ομηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί μαζί του!

«Δυσαρεστήθηκα από την δήλωση τω “53” που λέει ότι είναι υποχρεωτική και οδυνηρή η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ», δήλωσε ο κ. Καμμένος, διερωτώμενος με προφανή δυσφορία ότι «είναι οδυνηρό που έχουμε πάρει όλοι το πολιτικό βάρος;». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε ακόμα ότι διαφωνεί πλήρως με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου για την εκλογή του Μουφτή, επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν από την Θράκη. «Ο Τούρκος πρόεδρος λέει για μια σημαία, μια πατρίδα ένα κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχουν διακρίσεις και διαφορές; Θα είμαστε αδέλφια. Όλοι θα είμαστε Τουρκία, είπε ο Ερντογάν», σύμφωνα με τον κ. Καμμένο δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τέτοια διάταξη.

«Αν δεν είμαι εγώ σοβαρός θα πρέπει να σεβαστείτε την θετική μου ψήφο που είναι σοβαρή. Θα πρέπει να σεβαστείτε εμένα και τους ΑΝΕΛ. Όλα έχουν ένα όριο και μιλώ επί προσωπικού και δεν περιμένω να με χειροκροτήσετε», κατέληξε ενοχλημένος ο κ. Καμμένος.

«Αγκάθι» για τους ΑΝΕΛ εκτός της εκλογής του Μουφτή αποτελεί και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο ήδη ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος διαβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι ουδέποτε θα συναινέσει «στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων», δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του. Το μείγμα των διαφωνιών στα εθνικά, συνιστά υπαρκτό εμπόδιο για την συγκυβέρνηση και ένα οριακό στοίχημα για την περαιτέρω συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.