Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης μιλώντας επί του προϋπολογισμού του 2018, επισημαίνοντας ότι με αυτόν οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και παρ’ όλα αυτά «όχι απλά δεν σας ακούνε να τους ζητάτε μια συγγνώμη, αλλά σας βλέπουν να τους βγάζετε τη γλώσσα με τα σημερινά σας πανηγύρια». «Γιατί πανηγυρίζετε; Για το ότι βοηθάτε τους φτωχούς, για το ότι πάτε τη χώρα μπροστά και για το ότι απαλλασσόμαστε από τα μνημόνια. Ποιοι πανηγυρίζουν μαζί σας όμως;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης για να απαντήσει ο ίδιος ως εξής: «Προφανώς δεν πανηγυρίζουν μαζί σας αυτοί που θα τους κοπεί το επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν πανηγυρίζουν μαζί σας αυτοί που χάνουν την έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, αυτοί που θα τους κοπεί το ΕΚΑΣ, οι φορολογούμενοι που σας είδαν να τους αυξάνετε 27 φορές τους φόρους μέχρι τώρα και αυτή τη χρονιά βάλατε 8 ακόμα και τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τα ζυμαρικά, ακριβότερα τις κονσέρβες, ακριβότερα τον καφέ, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, ενώ έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια» και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ακόμα και σήμερα 14% πάνω από το 2014, αλλά και επειδή έχουμε χαμηλό 20ετίας στις επενδύσεις και υψηλό 20ετίας στους φόρους, ενώ είμαστε οι πρωταθλητές της υπερφορολόγησης ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Ως αποτέλεσμα αυτής της υπερφορολόγησηςoι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, όταν, με βάση την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε σημαντικά την τελευταία τριετία.
«Λέτε ότι το 2018 θα ξαναγίνουμε κανονική χώρα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει, καθώς θα έχουμε τα μέτρα του 4ου Μνημονίου», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος δεν είναι καν ότι η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», αλλά ότι «θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο, με τους νέους να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό και μια κοινωνία που γηράσκει και έτσι θα προσπαθούμε να περάσουμε στην Ελλάδα της παραγωγής χωρίς παραγωγικές δυνάμεις, γιατί οι παραγωγικοί Έλληνες θα παραμένουν εξόριστοι λόγω του λαϊκισμού και των ιδεοληψιών που κρατάνε τη χώρα πίσω». «Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση. Και η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι ότι σύντομα θα το έχουμε», κατέληξε.