Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018. Όπως είπε «οι θετικοί αριθμοί της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν μια φυσική συνέχεια που λέει ότι μετά από μια μεγάλη ύφεση έρχεται η ανάκαμψη», αφού, όπως διευκρίνισε, «μπορεί πράγματι μετά από μια πτώση να έρχεται η άνοδος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η πτώση ή αν μια διαφαινόμενη άνοδος είναι πρόσκαιρη ή σταθερή». Πάντως στην περίπτωση της Ελλάδας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η ανάκαμψη έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κάνουμε κινήσεις εντός και εκτός της χώρας με στόχο να επιταχυνθεί η ανάκαμψη και να μπούμε σε μια νέα παραγωγική φάση».
Ο υπουργός Οικονομίας εξήγγειλε για το ερχόμενο έτος μια σειρά «νέων θετικών μεταρρυθμίσεων» που θα αφορούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει το πολύ σημαντικό οικονομικό εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας», και ανέφερε ότι τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους «θα προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».
Ήδη έχει υπογραφεί το Μνημόνιο Κατανόησης με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ γίνει η επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι μεν ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο η λειτουργία της δεν θα είναι ανταγωνιστική, αλλά θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας «θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επλήγησαν πρώτα απ’ όλες μέσα στην κρίση».
Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας» και τόνισε ότι για το έτος που έρχεται «είναι εθνικό καθήκον να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορούμε του χρόνου τέτοιο καιρό να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν μονιμότητα μέσα στο χρόνο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά από τόσα χρόνια κρίσης». «Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης», κατέληξε.