Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια καθιερωμένη ομιλία του ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο Κρεμλίνο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Καιρό τώρα εγχώριοι παρατηρητές το έλεγαν με βεβαιότητα πλην όμως τόνιζαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε αργήσει να το πράξει.
Καθώς η χώρα μπαίνει σε τροχιά εκλογών, το μέλλον της ρωσικής οικονομίας μπαίνει στο στόχαστρο των αναλύσεων οι οποίες συνηγορούν στο γεγονός ότι μπορεί μεν να εξέρχεται της κρίσης, όμως κινδυνεύει από τη στασιμότητα.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας παγκοσμίως μένει στάσιμη χωρίς επαρκείς επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ενώ το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών το οποίο βασίστηκε στα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικου αερίου φαίνεται πως αρχίζει να ξεθωριάζει.
Την ίδια ώρα, η πρόσφατη ανάπτυξη της Ρωσίας υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο, η αύξηση των επενδύσεων μειώθηκε στο ήμισυ, ενώ τα κέρδη στη βιομηχανική παραγωγή έμειναν στάσιμα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7 τοις εκατό, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια του Πούτιν να υπερβεί τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνουν παράλληλα ότι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με εισοδήματα μεγαλύτερα των 160 ευρώ κατά κεφαλή μηνιαίως μειώθηκε, ενώ το ποσοστό των φτωχότερων στρωμάτων αυξήθηκε από το 10 τοις εκατό το 2014 στο 14 τοις εκατό το 2016.
«Η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί καθώς λείπουν οι πόροι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Όλεγκ Βουίγκιν, πρώην τραπεζίτης και πρώην αναπληρωτής διευθυντής στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. «Εάν δεν γίνει κάτι, η οικονομία θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση για τα επόμενα δέκα χρόνια».