Σε ένα παρασκηνιακό παζάρι και σε κυνήγι επενδυτικών συμμαχιών επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Το …ματς παίζεται στις καθυστερήσεις, με το οικονομικό επιτελείο να εκμεταλλεύεται την παράταση που ζήτησαν και πήραν τα δύο επενδυτικά σχήματα, τα οποία έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και αναμένεται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Τα μηνύματα που στέλνουν τόσο η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie όσο και η ισπανική Regasificadora del Noroeste, είναι ότι το ποσό που προτίθενται να καταβάλλουν για την εξαγορά του 66% των μετοχών του Διαχειριστή είναι χαμηλότερο από το επιθυμητό για την κυβέρνηση. Κι επειδή μια προσφορά μικρότερη από 400 εκατ. ευρώ _ όσα δηλαδή είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό _ θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, ανώτατα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο σχημάτων και να ανέβει το τίμημα.
Έτσι, επιχειρείται δια της πλαγίου, ενίσχυση του πιο …αδύναμου κρίκου, ώστε να πιεστεί ο ισχυρός παίκτης και να προσφέρει περισσότερα. Στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι επαφές με εκπροσώπους τρίτων εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον τους να…συνασπιστούν με τους Ισπανούς και να «χτυπήσουν» δυνατά στη μάχη για τον ΔΕΣΦΑ. Κι αυτό διότι το έτερο σχήμα (θεωρείται και το επικρατέστερο, καθώς σε αυτό μετέχουν τρεις από τις εταιρείες της κοινοπραξίας του υπό κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου «TAP»), έπαιζε μόνο του στο …τερέν, χωρίς αντίπαλο. Ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι προετοιμάζεται, για το επόμενο διάστημα, αποστολή στην Ισπανία, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης.
Πάντως, αν ο ανταγωνισμός δεν ενισχυθεί θα έχει αντίκρισμα στην τελική προσφορά για την εξαγορά του Διαχειριστή. Άλλωστε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρης Νίκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε τις επιφυλάξεις για το τελικό τίμημα, τις οποίες απέδωσε στον περιορισμένο ανταγωνισμό των υποψηφίων, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι η εξαιρετική οικονομική πορεία του ΔΕΣΦΑ δίνει ελπίδες για υψηλό τίμημα.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών έχει παραταθεί άτυπα έως τις 22 Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση να κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Εάν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν, το φιάσκο θα είναι μεγάλο. Ήδη τα ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ), αλλά και κυβερνητικά στελέχη, έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθούν τίμημα χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ. Σύμμαχος της κυβέρνησης σε αυτόν τον αγώνα μετ΄ εμποδίων για την καταβολή ενός τιμήματος που θα αντανακλά την πραγματική οικονομική δυναμική της εταιρείας είναι η θετική συγκυρία για την αγορά του φυσικού αερίου που την τελευταία διετία παρουσιάζει αύξηση 50%. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Διαχειριστή ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ ενώ για το 2017 τα κέρδη του εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 94 εκατ. ευρώ.Σε κάθε περίπτωση, βάσει του χρονοδιαγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η διαδικασία για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Τον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα κλείσει η συμφωνία πώλησης των μετοχών ενώ εντός του ερχόμενου καλοκαιριού αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.