Μελαγχολική Δημοκρατία

Μια εικόνα μελαγχολικής δημοκρατίας, προσωπικής αλλά και συνολικής απογοήτευσης για το μέλλον αποτυπώνεται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.Ενα κλίμα απαισιοδοξίας κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των πολιτών, με διάχυτα τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό 87,2%, πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε γενικά στη χώρα αρκετά ή πολύ άσχημα, ενώ ιδιαίτερα οι νέοι επιλέγουν το δρόμο της φυγής.

Μια εικόνα μελαγχολικής δημοκρατίας, προσωπικής αλλά και συνολικής απογοήτευσης για το μέλλον αποτυπώνεται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.Ενα κλίμα απαισιοδοξίας κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των πολιτών, με διάχυτα τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό 87,2%, πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε γενικά στη χώρα αρκετά ή πολύ άσχημα, ενώ ιδιαίτερα οι νέοι επιλέγουν το δρόμο της φυγής.

Ανεργία και φόροι

Ακόμη και όταν τους ζητήθηκε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για το παρόν και το μέλλον της χώρας, οι Ελληνες θεωρούν ως τα τρία βασικότερα προβλήματα την ανεργία (65,3%), τις φορολογικές επιβαρύνσεις (47,3%) και το σύστημα υγείας και περίθαλψης (35,2%). Αν και παρατηρείται μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, το 59,4% των πολιτών δηλώνει ότι το εκφράζει περισσότερο η οργή, το 49,7% η ντροπή και το 38,6% ο φόβος, ενώ μόλις το 20,5% απάντησε η ελπίδα, το 6,4% η περηφάνια και το 4% η σιγουριά.
Στο πεδίο των προσδοκιών, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους συναρτούν το μέλλον της χώρας με τη λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων πέρα από όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών να εφαρμοστούν. Και σε αυτή την ερώτηση, έξι στους δέκα πολίτες (61,2%) αδιαφορούν για τα κυβερνητικά επιχειρήματα και θεωρούν σε ποσοστό 38,1% αρκετά πιθανό να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα, ενώ «πολύ πιθανό» απάντησε το 23,1%. Στην αντίπερα όχθη, το 27,4% είναι κοντά σε όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, θεωρώντας το 19,5% ότι είναι «λίγο πιθανό» να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ «καθόλου» υποστήριξε το 7,9%.
Το ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο από την έρευνα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, που είναι και στις πιο παραγωγικές ηλικίες, δεν βλέπουν προοπτική στη χώρα και εάν τους δινόταν η ευκαιρία να φύγουν από την Ελλάδα θα την εγκατέλειπαν σε ποσοστό 34,3%, με το μελανό σημείο να είναι το γεγονός ότι στις ηλικίες 18-24 η τάση φυγής είναι στο 70,2% και μεταξύ 25-34 στο 49,8%.
Ενα πολύ σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, περίπου οκτώ στους δέκα (78,4%), έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση. Για τη Νέα Δημοκρατία, που προηγείται σταθερά στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι μεν καλύτερη, αλλά οι αρνητικές απόψεις παραμένουν ψηλά, στο 66%.
Βέβαια, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά που της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ έχει κατώτατο όριο το 33% και ανώτατο το 37,4%, με κεντρική τιμή το 35,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατώτατο όριο το 22,4%, ανώτατο το 26,4% και κεντρική τιμή το 24,4%. Θετική εικόνα υπάρχει για το Κίνημα Αλλαγής που καταγράφεται από 10,1% (κατώτερη τιμή) έως 13,1% (ανώτατο όριο) και κεντρική τιμή το 11,6%, που το καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από το Μνημόνιο δεν πείθει την πλειοψηφία των πολιτών, καθώς έξι στους δέκα περίπου θεωρούν ότι η χώρα το καλοκαίρι του 2018, μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, θα χρειαστεί να υπογράψει και νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, το 18,8% απάντησε «σίγουρα θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο» και το και το 39,4% «μάλλον θα χρειαστεί», εν αντιθέσει με το 27,1% που είναι σε άλλη κατεύθυνση. Οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για την επίτευξη θετικής συμφωνίας για το χρέος σε πολύ υψηλό ποσοστό, που αγγίζει το 65,8%.
Στην υπόθεση των εξοπλιστικών, ένα από τα κεντρικά θέματα στην πολιτική αντιπαράθεση, η πλειοψηφία θεωρεί ότι έχει σοβαρή βάση και σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Μόλις το 8,6% πιστεύει ότι δεν έχει σοβαρή βάση και άρα δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και το 15,6% ήταν στη λογική «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Πλειστηριασμοί και μέρισμα

Για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το εντυπωσιακό είναι ότι το 38,9% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά ένα γενναίο κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το 28,8% επιλέγει τη λύση των πλειστηριασμών, ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ το 32,3% δεν παίρνει θέση. Ακόμη και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως μεγάλη κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα σε κοινωνικό επίπεδο, η πλειονότητα είναι αρνητική, καθώς σε ποσοστό 54,1% θεωρεί ότι η διανομή του είναι «μάλλον και σίγουρα άδικη», ενώ το 36,1% απάντησε «σίγουρα και μάλλον δίκαιη».
Η ελληνική κοινωνία, κατά πλειοψηφία, αν και με χαμηλά ποσοστά, εμπιστεύεται τη Ρωσία για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα. Ο βαθμός εμπιστοσύνης είναι 32,4% (απάντησαν «μάλλον και σίγουρα την εμπιστεύομαι»), ουδέτερο είναι το 21,6% και το 43,9% δηλώνει ότι «σίγουρα και μάλλον δεν την εμπιστεύομαι». Στη δεύτερη θέση από πλευράς εμπιστοσύνης είναι η Γαλλία (30,1%), ακολουθεί η Αγγλία (19,8%), η Κίνα (19,1%), ενώ Γερμανία και ΗΠΑ είναι στο 13,3%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.