Ο αποξηραμένος καρπός του φυτού Pimenta Dioica είναι το μπαχάρι, το οποίο μοιάζει με μεγάλο κόκκο πιπεριού. Ο σύνθετος χαρακτήρας και η περιπλοκότητα των αρωμάτων και των γεύσεων του έδωσε πολλές φορές και το όνομά του, αφού στα κινέζικα λέγεται «πιπέρι των εκατό γεύσεων» και στα αγγλικά «όλα τα μπαχαρικά» (all spices). Το φρεσκοτριμμένο μπαχάρι θυμίζει ένα μείγμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, γαρίφαλο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και ταιριάζει με δάφνη, καρδάμωμο, κόλιαντρο, μάραθο, πάπρικα, κουρκουμά, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, δαφνόφυλλα, και δίνει χαρακτήρα σε κόκκινες και λευκές σάλτσες, στη σάλτσα μπάρμπεκιου, σε κέικ, μπισκότα και λευκές κρέμες.
Φτιάξτε Μπαχαράτ στο σπίτι
Ενα από τα πιο γνωστά μείγματα που το περιέχει είναι το Μπαχαράτ που χρησιμοποιείται σε πιάτα της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Θα το βρούμε έτοιμο στα καταστήματα μπαχαρικών και για να το φτιάξουμε μόνοι μας θα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά 2 κ.γ. πιπέρι, 2 κ.γ. μπαχάρι, 1 κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. κόλιαντρο, ½ κ.γ. καρδάμωμο, ½ κ.γ. γαρίφαλο (όλα άτριφτα). Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα περνάμε από το μπλέντερ αφού προσθέσουμε και ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο και ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη. Το Μπαχαράτ μπαίνει σε μαγειρευτό μοσχαράκι ή αρνάκι, στον κιμά, σε ντοματένιες σάλτσες, σε ψητά ψάρια, σε σούπες και σε όσπρια. Φυλάμε το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι και αν θέλουμε να μαρινάρουμε κρέατα το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο.