Στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών (WLIC) της IFLA το 2019, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και «θα αποτελέσει το κορυφαίο βιβλιοθηκονομικό αλλά και συνεδριακό γεγονός του 2019 για τη χώρα», υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Ιδρυμένη το 1927 στο Εδιμβούργο, η IFLA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον οποίο μέλη είναι φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα, οργανισμοί και βιβλιοθηκονομικές ενώσεις από 150 χώρες. Όπως αναφέρει η ίδια, είναι η «παγκόσμια φωνή» των βιβλιοθηκονόμων και των επιστημόνων πληροφόρησης αλλά και των χρηστών των βιβλιοθηκών. Για τους ανθρώπους του χώρου, το ετήσιο συνέδριο της IFLA αποτελεί σπουδαίο γεγονός, που προσελκύει περισσότερους από 3.500 συνέδρους, από 120 και πλέον χώρες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες και ιδέες, να συζητήσουν ανησυχίες, να βρουν λύσεις και βέλτιστες πρακτικές, να καταστρώσουν στρατηγικές.
Στην Ελλάδα κουλτούρα βιβλιοθήκης δεν είχαμε –έως πρόσφατα τουλάχιστον. Όπως έως πρόσφατα δεν είχαμε, επί της ουσίας, και Εθνική Βιβλιοθήκη. Ίσως αυτοί να ήταν οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν στο παρελθόν αιτήσεις μας να φιλοξενήσουμε το συνέδριο. Οι συνεδριακές σας υποδομές δεν είναι επαρκείς για ένα τόσο απαιτητικό και πολυπληθές συνέδριο, απαντούσε η επιτροπή της IFLA. Επρόκειτο μάλλον για προσχηματικό επιχείρημα. Άλλες, και ουσιαστικές, ήταν οι ελλείψεις μας, τις οποίες, όπως συμπεραίνουμε από την ανακοίνωσή της, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων θεωρεί ότι αρχίζουμε να τις καλύπτουμε.
«Ύστερα από τη μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της σε νέο κτίριο και την ανακήρυξή της από την UNESCO σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, η Αθήνα θα φιλοξενήσει σε δύο χρόνια το μεγαλύτερο πραγματικά διεθνές βιβλιοθηκονομικό συνέδριο», γράφει στην ανακοίνωσή της η IFLA. Την ενίσχυση του θεσμού των βιβλιοθηκών, την εξέλιξη των υπηρεσιών τους και την ορατότητά τους στην ελληνική κοινωνία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι άνθρωποί της τον περασμένο Απρίλιο, στο IFLA President’s Meeting 2017 που διεξήχθη στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από όπου και ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα Global Vision της IFLA, ένα πρόγραμμα για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει για τις βιβλιοθήκες η παγκοσμιοποίηση με ταχείς ρυθμούς.
«Οι βιβλιοθήκες είναι φορείς της αλλαγής και το WLIC αποτελεί κάθε χρόνο μια μοναδική ευκαιρία ανατροφοδότησης», δήλωσε η ισπανίδα Glòria Pérez-Salmerón, πρόεδρος της IFLA. «Ανταλλάσσοντας ιδέες με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, ακούγοντας πώς άλλοι παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες στις βιβλιοθήκες τους και συζητώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή δυναμική για καλύτερες βιβλιοθήκες και καλύτερες κοινωνίες», πρόσθεσε.
Δίνοντας ραντεβού στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019, η ανακοίνωση της IFLA καταλήγει: «Στην πόλη που έσφυζε από τις συζητήσεις της Αγοράς πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, προσβλέπουμε σε ένα συνέδριο όπου θα παρουσιαστούν οι νεότερες ιδέες και καινοτομίες οι οποίες θα συντελέσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών και στην ενδυνάμωση του επιστημονικού πεδίου των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης».