Μερικά πράγματα στη ζωή σε πάνε μόνα τους όταν τα θέλεις πολύ. Δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχει αγώνας, προσπάθεια και κούραση. Αν σε αυτά προσθέσεις και το ταλέντο τότε (σχεδόν) όλα οδηγούν νομοτελειακά στον στόχο σου. Οπως για παράδειγμα συμβαίνει με την συνθέτρια Μαρία Κοτρότσου. Αρχισε μαθήματα πιάνου στα έξι της χρόνια. Τέσσερα χρόνια μετά συμμετείχε στον διαγωνισμό πιάνου της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο με διάκριση. Το 2005 πήρε το πτυχίο του πιάνου από το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας (άριστα παμψηφεί) ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής.
Στην ιστορία μας υπάρχει όμως και συνέχεια. Αναχώρησε για το Παρίσι για συνέχιση ανώτατων σπουδών στην κλασική μουσική στην ecole Normale de Musique του Παρισιού, ενώ εκπαιδεύτηκε και στη μουσική σύνθεση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.«Passion» (2013) και «27 Mars» (2015). Μαζί της συμπράττουν μουσικοί για βιολί, τσέλο, φλάουτο, μπάσο κλαρινέτο, ενώ η ίδια η Μαρία Κοτρότσου ερμηνεύει στο πιάνο και το synthesizer.στο Παρίσι συνεργάζεται με σκηνοθέτες και παραγωγούς για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση γράφοντας την μουσική για τα έργα τους, τον Μάιο του 2017 την κάλεσαν ως μέλος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Παρίσι.Η Μαρία Κοτρότσου στις 16 Δεκεμβρίου εμφανίζεται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη σε μία συναυλία, όπου θα παρουσιάσει και το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Silence», όπου για πρώτη φορά η πιανίστρια και συνθέτρια εντάσσει στη δουλειά της το τραγούδι. Η δημιουργός μιλά στο vima.gr με αφορμή την αθηναϊκή της συναυλία για την ενασχόλησή της με τη μουσική και τα μελλοντικά της σχέδια.
– Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή να ασχοληθείτε με την μουσική;
«Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να λέει «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μουσικός». Είχα την τύχη να με αναλάβει μία από τις καλύτερες καθηγήτριες πιάνου, η Λούση Βιτσεντζάτου, μέχρι το τέλος της ζωής της, κι όλα τα χρόνια με δίδαξε με αγάπη και πάθος, κάτι που μου μεταλαμπάδευσε επίσης με επιτυχία. Μου δυνάμωσε την επιθυμία να ασχοληθώ με την μουσική, σε συνδυασμό με τα συναισθήματα που ένιωθα και που νιώθω στο άκουσμα μιας μελωδίας, είτε βρίσκομαι σε συναυλία είτε βλέποντας μια ταινία».
– Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
«Οι μουσικές επιρροές μου προέρχονται κατά κύριο λόγο από την κλασική μουσική, αφού ασχολήθηκα όλα μου τα χρόνια, για ώρες ατελείωτες με αυτό το είδος. Επηρεάστηκα πολύ και από την ηλεκτρονική, την New Age και την ambient μουσική καθώς και από την μουσική του κινηματογράφου, την οποία και λατρεύω.»
– Η επιλογή για το Παρίσι είναι πλέον μόνιμη;
«Επειδή είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ζει το παρόν, είναι κάτι που δεν μπορώ να το απαντήσω. Χωρίς αμφιβολία, είναι μια όμορφη πόλη, με τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της, αλλά το πού θα μείνω θα κριθεί από τις εκπλήξεις που μου επιφυλάσσει το μέλλον. »
– Πώς σας αντιμετωπίζει το κοινό στο εξωτερικό;
«Το κοινό στην Γαλλία, με αντιμετωπίζει ακριβώς όπως το κοινό στην Ελλάδα. Με αγάπη κι ενδιαφέρον για αυτό που τους προσφέρω.»
– Η νομική πώς προέκυψε;
«Μπήκα και τελείωσα την Νομική μετά κόπων και βασάνων, καθότι δε μου άρεσε καθόλου, κάνοντας στην ουσία το «χατίρι» του πατέρα μου, γιατί ήταν συμβολαιογράφος και ήλπιζε βαθιά μέσα του, ότι μπορεί να συνέχιζα την δουλειά του και να με καμάρωνε στην καρέκλα του γραφείου του. Από την αρχή όμως, ήταν πολύ δυνατή κι ελκυστική η παρουσία της Ευτέρπης και παραδόθηκα σ’ αυτήν, άνευ όρων.»
– Τι σας εμπνέει για να γράψετε;
«Με εμπνέει κάθε τι που μπορεί να με συγκινήσει σε τέτοιο βαθμό που θα το φέρω στο μυαλό μου, θα το κάνω ιστορία, και θα πάρει μορφή μέσω της μελωδίας, ταξιδεύοντας στο συναίσθημα κι αποτυπώνοντάς το στις νότες. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, ένα γεγονός, μια εικόνα, μία κουβέντα.. Είμαι άνθρωπος που εκφράζεται καλύτερα μέσα από την μουσική, παρά με τις λέξεις.»
– Πώς θα ονομάζατε την μουσική σας;
«Αν και στην τελευταία μου δισκογραφία ενέταξα και τραγούδι, θα την χαρακτήριζα ορχηστρική, που είναι μια πολύ γενική έννοια. Κι αυτό γιατί, στα άλμπουμ μου και στις συναυλίες μου παρουσιάζω και ηλεκτρονικά, και ποπ, και μοντέρνα κλασικά κομμάτια..»
– Τι σας λείπει από την Ελλάδα, αν σας λείπει;
«Θα σας πω κάτι το οποίο το φέρνω στο μυαλό μου κάθε εβδομάδα.. Μου λείπουν ακόμα οι Κυριακάτικες ετοιμασίες στο σπίτι για να υποδεχτούμε τους φίλους και τους συγγενείς και να είμαστε όλοι μαζί. Δηλαδή, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου.»
– Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα οι νέοι μουσικοί, συνθέτες κ.ο.κ. έχουν μέλλον;
«Πιστεύω στην εσωτερική δύναμη που έχει ο άνθρωπος. Που για να πετύχει ο,τιδήποτε πρέπει καταρχήν να το αγαπήσει, να το θελήσει, να το πιστέψει και να έχει τρομερή επιμονή. Για να του δώσει ψυχή και σώμα. Οπότε ναι, ένας καλλιτέχνης, ένας επιστήμονας κοκ έχει μέλλον σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, αν το θελήσει πραγματικά και το κυνηγήσει.»
– Τι θα παρουσιάσετε στην συναυλία σας στην Αθήνα;
«Θα παρουσιάσουμε όλες τις συνθέσεις του καινούριου μου άλμπουμ «Silence» καθώς και κομμάτια από τις προηγούμενες δισκογραφίες μου. Θα είναι η πρώτη, μάλιστα, φορά που θα ερμηνευτούν τρία τραγούδια που έγραψα, δύο ντουέτα και ένα σόλο, με την παρουσία τεσσάρων τραγουδιστών.»
– Τι θα θέλατε να πάρουν μαζί τους οι ακροατές όταν θα έχει τελειώσει το πρόγραμμά σας;
«Το βράδυ της συναυλία θα «πάμε» όλοι μαζί ένα ταξίδι.. Θα νοσταλγήσει και θα αναπολήσει ο καθένας μας τα δικά του βιώματα, μνήμες, καταστάσεις, πρόσωπα.. Ο οδηγός μας, η μουσική. Αυτή την εμπειρία θα ήθελα να πάρουν και να κρατήσουν μέσα τους οι ακροατές.»
– Τα επόμενά σας σχέδια;
«Αυτή την στιγμή δουλεύω πάνω σε ένα επεισόδιο μιας γαλλικής σειράς, γράφοντας την μουσική και κάνοντας το sound design. Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, θα δώσουμε μια συναυλία τον Μάρτιο στην Sarcelles (περιοχή Γαλλίας) και ακόμα μια συναυλία τον Ιούνιο, στο Παρίσι.»
– Όταν κλείνετε τα μάτια σας ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό;
«Εξαρτάται από τις εικόνες και τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν μέσα στην ημέρα. Κλείνω τα μάτια μου και μου έρχεται στο μυαλό κάτι που με φόρτισε συναισθηματικά και θετικά. Επειδή μόλις τώρα ξεκίνησε η ημέρα μου, κλείνω τώρα τα μάτια και σκέφτομαι πόσο πλήρης κι ευτυχισμένη νιώθω»
Συναυλία Μαρίας Κοτρότσου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στο Ιδρυμα Θεοχαράκη
16 Δεκεμβρίου
Ωρα έναρξης συναυλίας: 21:00
Συντελεστές της συναυλίας:
Πιάνο – Συνθεσάιζερ: Μαρία Κοτρότσου
Βιολοντσέλο: Αλέξανδρος Κασαρτζής
Φλάουτο: Γεράσιμος Κατσίρης
Βιολί: Αριόνα Μουτσάι
Μπάσο κλαρινέτο: Βασίλης Μπράτος
Τραγούδι: Martha Moreleon, Idra Kayne, Ελένη Τζατζιμάκη, Ιωάννης Κοτρότσος
ιστοσελίδα: www.mariakotrotsou.com