Στις 27 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενα από τα θέματα ήταν η εκποίηση πυρομαχικών με διακρατική συμφωνία –δεν αφορούσαν τη Σαουδική Αραβία –και ο τότε αρχηγός του ΓΕΑ Χρήστος Βαΐτσης εξήγησε πως γίνονται οι παραδόσεις στις διακρατικές συμφωνίες. «Τα πυρομαχικά», είπε, «θα τα παραλάβουν με δική τους ευθύνη, από τη στρατιωτική μονάδα που εμείς έχουμε υποδείξει, με δικά τους αεροσκάφη». Ούτε μεσάζοντες ούτε μεταφορικές εταιρείες είχαν εμπλακεί τότε στη διακρατική συμφωνία. Λίγους μήνες μετά όλα άλλαξαν.
Στο παρασκήνιο άρχισε να δραστηριοποιείται ο Βασίλης Παπαδόπουλος. «Ο Παπαδόπουλος εμφανίστηκε όταν βγήκε ο κατάλογος της πωλήσεως των αποθεμάτων μας. Δεν τον ορίσαμε εμείς αλλά η Σαουδική Αραβία. Δεν ήρθε ο εμίρης να μετράει τις σφαίρες και να ελέγχει αν θα προχωρήσει η συμφωνία με τον μεταφορέα, τη δουλειά την κάνουν άνθρωποι που ορίζονται από τα κράτη» είπε ο Π. Καμμένος στον ΑΝΤ1.
«Οταν πλησίασα το υπουργείο, δεν ήξεραν τι να κάνουν τα πυρομαχικά που έληγαν. Μου έλεγαν «σας παρακαλούμε να φύγουν όλα». Τους είπα ότι έχουν μεγάλη τιμή, «να τα ανακοστολογήσετε για να τα πάρουν»» είπε τη δική του εκδοχή ο Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε επίσης ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια για να πουλήσει τα αποθεματικά των Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό είχε πληρεξούσια από τέσσερα κράτη, αλλά τώρα η προσπάθεια τινάχθηκε στον αέρα και χάθηκαν 700 εκατ. ευρώ. Στην ουσία ομολόγησε ότι ήταν μεσάζων για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ και όχι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, όπως επέμεναν στη Βουλή Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος.
Στην Επιτροπή Εξοπλισμών
Ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε πιεσμένος την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξοπλισμών, η οποία ακύρωσε τις αποφάσεις που έλαβε τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2017. Για να ακυρωθεί όμως η συμφωνία απαιτείται και απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο Ν. Φίλης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και η στάση του ερμηνεύθηκε ως «άδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Καμμένο», ο οποίος ανταπέδωσε όταν ρωτήθηκε γιατί απουσίαζε από τις επίσημες συναντήσεις με τον Ερντογάν. «Γιατί είχα να κάνω σπουδαιότερα πράγματα» είπε. Οταν ο Αν. Δημοσχάκης τον ρώτησε για την αποκάλυψη του «Βήματος» σχετικά με την ανίχνευση πυρομαχικών του Παπαδόπουλου στη Ράκκα, ο κ. Καμμένος εξεμάνη. «Θέλετε να πείτε ότι πουλάω όπλα στον ISIS;» είπε. «Σας ρώτησα για τον Παπαδόπουλο» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.
Η ένταση διατηρήθηκε όταν οι βουλευτές της ΝΔ τον ρώτησαν αν έχει προσωπική γνωριμία με τον Τάσο Μπούρα. Ο κ. Καμμένος απάντησε ότι είναι δημοσιογράφος και σύζυγος συνεργάτιδός του. Η ερώτηση είχε συγκεκριμένη στόχευση, γιατί ο κ. Μπούρας δεν είναι μόνο αυτός που περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας. Είναι εκδότης της εφημερίδας «SportDay» και σύζυγος της Δέσποινας Καλογιάννη, η οποία είναι υπεύθυνη Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων στο ΥΠΕΘΑ και δεξί χέρι του κ. Καμμένου. Η γνωριμία Καμμένου – Μπούρα δεν είναι καινούργια. Φωτογραφίες και ρεπορτάζ τούς εμφανίζουν μαζί σε χειμερινές και θερινές εξορμήσεις, εντός και εντός Ελλάδας. Ο κ. Μπούρας εφέρετο να είναι και ένα από τα πρόσωπα που θα στήριζαν το τηλεοπτικό εγχείρημα του Ιβάν Σαββίδη.
Ολα αυτά θα ήταν αδιάφορα, αν από το υπουργείο Αμυνας δεν διεκινείτο η πληροφορία ότι ο κ. Μπούρας κυκλοφορούσε με άνεση στα γραφεία των αξιωματικών και σε ορισμένες περιπτώσεις συνόδευε τον Βασίλη Παπαδόπουλο στις… διαπραγματεύσεις που έκανε!
Ο κ. Καμμένος απέφυγε τις πολλές λεπτομέρειες, αλλά οι ανακρίβειες και η διαστρέβλωση των γεγονότων σχηματίζουν πλέον πυκνό ιστό γύρω του. Ενώ οι συνεννοήσεις με τον Παπαδόπουλο διαρκούσαν επί σχεδόν έναν χρόνο, απέφευγε να αναφέρει την ύπαρξή του στη Επιτροπή Εξοπλιστικών, η οποία για αυτόν τον λόγο δεν συνεδρίασε δεύτερη φορά προκειμένου να εγκρίνει την κατακύρωση της συμφωνίας, ούτε για τα 300.000 βλήματα ούτε για τις βόμβες ΜΚ 82/83 –η πρώτη εγκρίθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 17 Μαρτίου του 2017 και η άλλη εγκαταλείφθηκε.
Το όνομα «Παπαδόπουλος» αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο με τον ταξίαρχο Παπαδάκη, όταν ο κ. Καμμένος ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή για το θέμα των F-16. Παρεμπιπτόντως, η συζήτηση πήγε στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και διημείφθη ο ακόλουθος διάλογος:
Κ. Τασούλας: «Οι Σαουδάραβες όρισαν έναν ιδιώτη να χειριστεί το θέμα;».
Π. Καμμένος: «Αυτοί όρισαν έναν ιδιώτη».
Κ.Τ.: «Με συνηθισμένο όνομα;».
Π.Κ.: «Παπαδόπουλος Βασίλειος, ως εκπρόσωπό τους».
Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο υπουργός Αμυνας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι υπήρχε καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων. «Εχουμε δώσει περιθώριο μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Και θα στραφούμε και κατά του αντιπροσώπου και κατά του συγκεκριμένου κράτους αν δεν πληρώσουν τα χρήματα διότι τα 66 εκατ. έπρεπε να έχουν μπει» δήλωσε.
Η αφήγηση και τα γεγονότα
Η αφήγηση του κ. Καμμένου δεν συμβαδίζει ακριβώς με τα γεγονότα. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε υποστήριξε ότι ο πρέσβης «δεν έκανε στο υπουργείο καμία επιστολή». Στην πραγματικότητα υπάρχει πληθώρα επιστολών προς το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά υπάρχει σίγουρα μία από την πρεσβεία στο Ριάντ προς το «ΥΠΕΘΑ, Γραφείο Υπουργού» με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017.
Ο πρεσβευτής ενημερώνει για την επίσκεψη του επίσημου κλιμακίου του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας. «Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιθεώρηση των πυρομαχικών 105 mm για τα οποία έχει εγκριθεί η εκταμίευση, η οποία δέον να λάβει χαρακτήρα διακυβερνητικής συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες αυτές δεν αφορούν στην ποσότητα του υλικού ούτε στο συνολικό τίμημα. Σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί για τη διευκόλυνση της αποστολής του κλιμακίου καθώς και την παροχή μεταφοράς και διαμονής».
Επισυνάπτεται πίνακας με τα στοιχεία των μελών του κλιμακίου, και η επίσημη εξουσιοδότησή τους σε άψογα αγγλικά με τις απαραίτητες σφραγίδες και την υπογραφή του διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας: Adel bin Musaed al Salih. Αυτή η υπογραφή δεν υπάρχει σε κανένα από τα έγγραφα Παπαδόπουλου, και αν δεχθούμε ότι το πρόσωπο μπορεί να άλλαξε, δεν μπορεί να άλλαξαν οι επίσημες σφραγίδες. Λεπτομέρεια: το επίσημο πληρεξούσιο έχει μόνο μία ημερομηνία, 02.12.1438 (του ισλαμικού ημερολογίου που αντιστοιχεί στην 24.8.2017 του γρηγοριανού, στο οποίο έχουν εκδοθεί τα πιστοποιητικά του Παπαδόπουλου από «τους βεδουίνους», όπως χαρακτήρισε τους «εργοδότες» του).
Οκτώ φορές έστειλε επιστολή η ΓΔΑΕΕ στον Παπαδόπουλο
κ. Καμμένος είπε ακόμα ότι ο ταξίαρχος Παπαδάκης εκλήθη στο γραφείο του μαζί με τον εισαγγελέα του στρατοδικείου «διότι εμφανίστηκε κλιμάκιο από τη Σαουδική Αραβία, απεσταλμένοι του πρέσβη, όχι με επίσημη αποστολή αλλά με SMS στο κινητό τού Κυριακίδη». Και επειδή, όπως πρόσθεσε, θεώρησε ότι επιχειρούν να ακυρώσουν τη συμφωνία «το έληξα εκεί».
Ομως από τις 18 Αυγούστου υπάρχει εσωτερική επικοινωνία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΣ, προκειμένου να κανονιστούν τα θέματα μεταφοράς και διαμονής του επίσημου κλιμακίου του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας.
Οι επίσημοι αντιπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας ήρθαν στην Αθήνα στις 28 Αυγούστου και στις 29 ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή να μην ξαναμπούν στο υπουργείο. Οπως αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή από τις 23 Ιουνίου η Διεύθυνση Εξοπλισμών πίεζε τον Παπαδόπουλο να καταθέσει την πίστωση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία, αλλά εις μάτην. Οκτώ (!) φορές έστειλε επιστολή η ΓΔΑΕΕ στον Παπαδόπουλο. Η τελευταία ήταν στις 30 Αυγούστου και η ΓΔΑΕΕ του ζητεί να υποβάλει σχέδιο της Ανέκκλητης Ενέγγυας Πίστωσης, το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017, διαφορετικά «είμαστε υποχρεωμένοι για την καταγγελία της Διακρατικής Συμφωνίας». Ωστόσο, χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η υπόθεση και να αναλάβει δράση η Βουλή τον Δεκέμβριο για να ακυρωθεί η συμφωνία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ