Αντιμέτωπη με την οργή του Περισσού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφασή της να αλλάξει το πλαίσιο λήψης των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων για την κήρυξη απεργίας. Στο ΚΚΕ βρίσκονται «με το όπλο παρά πόδα» προκειμένου να αναχαιτίσουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις για υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς και θεωρούν ότι η όποια απόπειρα να περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία συνιστά «casus belli» για το εργατικό κίνημα. Οπως σχολιάζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «υπάρχουν και όρια –αν και αυτή η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει όρια -, όμως τώρα πέρασαν την κόκκινη γραμμή και η απάντηση θα είναι δυναμική». Οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του ΠΑΜΕ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων κατέδειξαν τις πραγματικές διαθέσεις, οι οποίες προοιωνίζονται άγριες, καθώς στον Περισσό πιστεύουν ότι οι επιχειρούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις θίγουν τον πυρήνα οργάνωσης της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος και προειδοποιούν: «Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και έχει κερδηθεί με αίμα και θυσίες. Δεν θα τους επιτρέψουμε να το αγγίξουν. Μην τολμήσουν». Λόγω των αντιδράσεων η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αν και έσπευσε να καταθέσει τη σχετική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί την επόμενη ημέρα, αναγκάστηκε να την αποσύρει σχεδόν αμέσως προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις και να επανακατατεθεί. Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε ότι για τη συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα μπορεί να ληφθεί από το 1/5).
Επίθεση σε Αχτσιόγλου
Την επόμενη ημέρα εκδηλώθηκαν αντιδράσεις με πορείες και περιορισμένα επεισόδια με την Αστυνομία, ενώ σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά της υπουργού Εργασίας, για την οποία είπε ότι «η άπειρη κατά τα άλλα κυρία Αχτσιόγλου αποδεικνύεται αρκετά έμπειρη στην κομπίνα και στη βρώμικη δουλειά». Ηταν ίσως η πρώτη φορά που ο κ. Κουτσούμπας εμφανίστηκε στη Βουλή τόσο οργισμένος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κάτι που υποδηλώνει το κλίμα που επικρατεί στον Περισσό. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη ρήξη με την κυβέρνηση σε οριακά επίπεδα. Οπως αναφέρει σχετικά στέλεχος του κόμματος, «απέδειξαν ότι δεν διστάζουν να ανατρέψουν κατακτήσεις των εργαζομένων που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα να θίξει», επισημαίνοντας ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να υπάρξει μαζική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης.
Σκληρή απάντηση
Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε σαφώς ότι «είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στην απεργία και όποιος τολμήσει να το αγγίξει θα βρει απέναντί του το σύνολο των εργαζομένων», ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρθηκε «σαν τον κλέφτη που τον πιάνουν στα πράσα και αφήνει τα κλοπιμαία για να επανέλθει». «Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Σιγή νεκροταφείου σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει και το ταξικό κίνημα δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί» υπογράμμισε, αποδίδοντας μάλιστα στην κυβέρνηση «ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς» και χαρακτηρίζοντας την τακτική της «κουτοπονηριές» και «απατεωνιές», ενώ επισήμανε ότι «αργά ή γρήγορα θα μείνετε στην Ιστορία, βέβαια ίσως ως μια γραφικότητα, ως μια παραφωνία, μια καρικατούρα, αυτού που ονομαζόταν Αριστερά, όπως έμειναν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, σαν τον μακαρίτη τον Λάσκαρη (σ.σ.: υπουργός Εργασίας της μεταπολιτευτικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή), που έλεγε ότι με νόμο θα καταργούσε την ταξική πάλη». Ενώ σχετικά με την πρόβλεψη για συμμετοχή του 50%+1 για την κήρυξη απεργίας ρώτησε τους κυβερνητικούς βουλευτές: «Εσείς κυβερνάτε με το 50%+1 του ελληνικού λαού; Το 22% εκπροσωπείτε στην πραγματικότητα. Φέρνετε έναν νόμο που απαιτεί από τους εργάτες που δουλεύουν στα γκέτο το 50%+1 για να αποφασίσουν μια κινητοποίηση και να παλέψουν για το δίκιο τους».
Ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος
Στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ έχει σημάνει πραγματικά «συναγερμός». Οπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Εμ. Συντυχάκης, «η εργατική τάξη πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη και σε πλήρη διάταξη δυνάμεων», ενώ ο Χρ. Κατσώτης προειδοποίησε ότι «θα πάρετε δυναμική απάντηση από όλη την εργατική τάξη, από το λαϊκό κίνημα» και ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «δεν πρέπει κανέναν να ξεγελάσει ο τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης να αποσύρει προσωρινά την τροπολογία, γιατί, όπως δήλωσε, θα την ξαναφέρει και ενδεχομένως σε χειρότερη μορφή από ό,τι ήταν μέχρι τώρα». Η προσπάθεια της κυβέρνησης έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το ΚΚΕ προσπαθεί να ισχυροποιήσει την παρουσία του ιδιαίτερα στους τόπους εργασίας στο πλαίσιο του δόγματος «ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος». «Είναι ώρα συγκέντρωσης δυνάμεων και πάλης με περιεχόμενο ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας προ ημερών μιλώντας σε μεγάλη κομματική εκδήλωση, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του ΚΚΕ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ