ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ από την –κατ’ ανάγκη –ριζική τροποποίηση στη δομή της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης οδηγεί στο δίπτυχο «αισιοδοξία και ευθύνη». Η αισιοδοξία οφείλεται στο ότι εκπρόσωποι της νέας γενιάς του δημοφιλέστατου αυτού αθλήματος έχουν τις δυνατότητες εξέλιξης υψηλού επιπέδου και απέδειξαν ικανότητα ανταπόκρισης στις ευθύνες που αφορούν τον κορυφαίο ρόλο μιας αθλητικής καριέρας όπως είναι η συμμετοχή στην εθνική ομάδα.
ΣΤΟΥΣ δύο αγώνες –με τις ομάδες της Βρετανίας και του Ισραήλ –η δοκιμασία έδωσε ενθαρρυντικούς καρπούς. Από την όλη αγωνιστική εικόνα αναδύεται και το μερίδιο ευθύνης που αφορά την αξιοποίηση και την ασφαλή εξέλιξη των εκπροσώπων του καλαθοσφαιρικού νέου κύματος. Στη διαμόρφωση της ευθύνης οι παράγοντες είναι περισσότεροι του ενός. Κατ’ αρχήν ο σχεδιασμός από την Ομοσπονδία. Παράλληλα η μέριμνα από τις ομάδες στις οποίες ανήκουν οι νέοι αθλητές και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αφορά τη στήριξή τους από τους προπονητές (αναμφίβολα τους Ελληνες αλλά γιατί όχι και τους ξένους;).
ΕΝΑ άλλο θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφορά το «Οχι» της Διεθνούς Υπερ-Ομοσπονδίας Στίβου, της γνωστής ΙΑΑF, όσον αφορά την ανάδειξη της ημέτερης Κατερίνας Στεφανίδη ως της κορυφαίας αθλήτριας του παγκόσμιου στίβου για το 2017. Η προσέγγιση πρέπει να γίνει πέρα από τον κατανοητό και φυσικό εθνικό συναισθηματισμό μας για την ελληνίδα έξοχη πρωταθλήτρια. Η βελγικής υπηκοότητας Ναφισάτου Τιάμ (πρωταθλήτρια κόσμου και ολυμπιονίκης του επτάθλου αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πένταθλο του κλειστού στίβου) είναι στο ίδιο επίπεδο διακρίσεων για τη χρονιά που λήγει με την «εθνική» Κατερίνα. Πλην όμως εκπροσωπεί το αγώνισμα (δέκαθλο-έπταθλο) που δίκαια χαρακτηρίζεται το κορυφαίο από πλευράς ψυχοσωματικής δοκιμασίας.
ΣΤΗ συγκεκριμένη περίπτωση βαρύνουσα σημασία έχει η σύνθεση του σώματος των εκλεκτόρων. Ποσοστό 50% της βαθμολογικής συγκομιδής από το 15μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΙAAF, όπου δεσπόζει η προσωπικότητα της πολυπράγμονος μαροκινής αντιπροέδρου Ελ Μουταβακέλ (ολυμπιονίκης στα 400 μ. στο Λος Αντζελες). Ποσοστό 25% στην πλευρά των 215 μελών – εκπροσώπων – εθνικών ομοσπονδιών και το υπόλοιπο 25% ψήφων φιλάθλων μέσω των social media. Είναι φανερό ότι βάρυνε στην τελική επιλογή η πλευρά του Εκτελεστικού Συμβουλίου της IAAF (ιδρύθηκε το 1912 με 17 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΓΑΣ). Ισως μια σκέψη πάει στην εξισορρόπηση μετά την ανάδειξη της Στεφανίδη ως κορυφαίας αθλήτριας του ευρωπαϊκού στίβου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ