Στο φουλ λειτουργούν οι μηχανές της Δικαιοσύνης, καθώς σειρά μειζόνων υποθέσεων, ενίοτε σφιχτά εναγκαλισμένων με την πολιτική ζωή της χώρας, βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας. Το ενδιαφέρον για την έκβασή τους γίνεται μάλιστα ακόμη πιο έντονο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει εκφραστεί –ως προς τους χειρισμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης –αντίθεση ευρωπαϊκών κέντρων.
Σε εισαγγελικά χέρια βρίσκεται εξάλλου το καυτό πολιτικό θέμα των ημερών με πρωταγωνιστή τον υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο και την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Τα δημοσιεύματα του Τύπου περί «δήθεν διακρατικής συμφωνίας» ώθησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου σε παρέμβαση, παραγγέλλοντας προκαταρκτική έρευνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Η τελευταία μάλιστα δικαιούται να έχει πρόσβαση ακόμη και σε απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ, εφόσον έχουν αποχαρακτηριστεί από τον ίδιο τον υπουργό.
Η έρευνα της κυρίας Τουλουπάκη αναμένεται να επεκταθεί, μετά και τη δήλωση του κ. Μάκη Βορίδη ότι η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναφορικά με τα «ψευτο-έγγραφα» του υπουργού Αμυνας.
Σημαντική, διεθνώς πλέον, είναι η επαναφορά στην ελληνική Δικαιοσύνη της υπόθεσης για τα αίτια θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Μετά τη δικαίωση της οικογένειας Τσαλικίδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο υποχρέωσε το ελληνικό Δημόσιο σε αποζημίωσή της με 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), με σκεπτικό ότι δεν προέβη σε έρευνα εις βάθος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετώνκ. Αντώνης Λιόγαςαποφάσισε την ανάσυρση της δικογραφίας, προκειμένου να πέσει φως στην πολύκροτη υπόθεση, άμεσα συνδεδεμένη με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τη νέα, τρίτη κατά σειρά, έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετώνκ. Γρηγόρης Πεπόνης.
Σε ποιες υποθέσεις εστιάζουν τα ευρωπαϊκά βλέμματα
Οι εξελίξεις είναι ζέουσες σε σχέση με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο υπόθεσης «μη επωφελούς» αξιοποίησης ακινήτων, αφού η δικογραφία βρίσκεται δεύτερη φορά στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού που είχε διατυπώσει παραπεμπτική πρόταση. Σαφέστερα: αφότου ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που ήθελε στο εδώλιο τους έξι, η δικογραφία διεβιβάσθη προ περίπου δύο εβδομάδων στην Εισαγγελία Εφετών για να χρεωθεί και πάλι στον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό που είχε προτείνει κατά το παρελθόν την παραπομπή τους, τον κ. Ανδρέα Καραφλό. Τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, υπό νέα σύνθεση.
Σε σχέση με την υπόθεση Γεωργίου, αναμένεται η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, μετά την αναίρεση –από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου –του απαλλακτικού βουλεύματος, δεύτερη φορά, όσον αφορά την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος, με πυρήνα τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. Συνήγοροι του κ. Γεωργίου έχουν δηλώσει στο «Βήμα» ότι αν η υπόθεση τελικώς αναπεμφθεί στο Συμβούλιο Εφετών, θα απαιτηθεί ακόμη και η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για το αν έχει τελικά υποστεί ζημιά το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Nouvel Observateur», το «θέμα Γεωργίου» ανακίνησαν και 12 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών Jean Arthuis, ζητώντας με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος αλλά και την αξιοπιστία των στατιστικών.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς «πνίγεται»
«Πνιγμένη» στις δικογραφίες είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς σε σημαντικές υποθέσεις του παρελθόντος –όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Αγροτικής Τράπεζας, για παράδειγμα –προστίθενται διαρκώς νέες, η έρευνα για τις οποίες δεν είναι πάντα εύκολη. Η κυρία Τουλουπάκη, άρτι αφιχθείσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο με τις μίζες της Novartis, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, επιτρέποντας στους πλέον τολμηρούς να εκτιμούν ακόμη και διώξεις εις βάρος εμπλεκομένων λίαν συντόμως.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά και άλλες στρυφνές υποθέσεις, διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως είναι τα Panama Papers και η υπόθεση της UBS, έχοντας ήδη στα χέρια της την κατάθεση του πρώην στελέχους της Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ σε σχέση με πρακτικές που ακολουθούσε επί σειρά ετών η τράπεζαπροκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της στην απόκρυψη πλούτου.
Στην έρευνα υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος, πάντα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, συγκαταλέγεται η δικογραφία που αφορά μεταξύ άλλων τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Η ομάδα της κυρίας Τουλουπάκη τελεί εν αναμονή απαντήσεων στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβάλει για τον κ. Παπαντωνίου, δεδομένου ότι οι ελβετικές Αρχές έχουν εντοπίσει δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνδέονται –κατά πληροφορίες –με χρηματικά ποσά από προγράμματα εξοπλιστικά. Το πολυαναμενόμενο ταξίδι της εισαγγελέως Διαφθοράς στην Ελβετία, που θα έριχνε φως στο τοπίο, δεν έχει πάντως ακόμη δρομολογηθεί στις λεπτομέρειές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαντωνίου βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για την εξοχική του κατοικία στη Σύρο, με τους εισαγγελείς να ερευνούν πώς έλαβε φορολογική ενημερότητα για την πώληση του ακινήτου.
Η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος εξακολουθεί να κατακλύζει όλα τα στάδια της ποινικής προδικασίας, ενώ παράλληλα αρκετές υποθέσεις βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν στο ακροατήριο. Πλείστα όσα εξοπλιστικά μελετά ακόμη η Εισαγγελία Διαφθοράς, ερευνώντας το ενδεχόμενο νέων διώξεων∙ η έρευνα για τις μίζες από τα ελικόπτερα Σινούκ με άξονα τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είναι στην ανάκριση, η δίκη για τα ρωσικά TOR-M1 βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως σε εξέλιξη βρίσκεται και η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τα συστήματα Ερμής, ενώ η ακροαματική διαδικασία για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ΟSA ΑΜΚ έχει προσδιοριστεί για τις 9 Φεβρουαρίου.
Δίκη αναμένεται επίσης για τα άρματα μάχης τής Kraus Maffei Wegmann, Leopard (ως προς τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων), όπως και για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH της ίδιας προμηθεύτριας εταιρείας.
Στο στάδιο της τελικής τους έκβασης πλησιάζουν αμφότερες οι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, τόσο αυτή με τη μίζα από τη Hospitalia International, εταιρεία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, όσο και αυτή με τα νοσήλια επωνύμων.
Στη δικαστική αίθουσα θα πέσουν τίτλοι τέλους και για την υπόθεση προμήθειας του C4I, συστήματος ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πρωταγωνιστή τον άλλοτε κραταιό άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο και άλλους 17.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πεδίο της Οικονομικής Εισαγγελίας, με εντολή της επικεφαλής της, κυρίας Μαριάννας Ψαρουδάκη, ερευνάται η εμπλοκή Ελλήνων στα Paradise Papers, σε συνδυασμό και με τις περιβόητες λίστες του παρελθόντος, προς εντοπισμό φορολογικών αδικημάτων.
H καταστροφή στη Μάνδρα, ο Ρουβίκωνας και το Ειρηνοδικείο
Στις πιο σημαντικές υποθέσεις που διαχειρίζεται ποινικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υπό τον κ. Ηλία Ζαγοραίο, είναι σαφώς η προκαταρκτική έρευνα ως προς τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία στη Δυτική Αττική (την έχει αναλάβει η κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου), αλλά και αυτή που αφορά τη δράση του Ρουβίκωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συνενωθεί μέχρι τώρα περί τις δέκα δικογραφίες και υπάρχει συνεργασία με την Ασφάλεια Αθηνών, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση προσώπων.
Τι τελευταίες μέρες προστέθηκε στον κατάλογο των ερευνών και αυτή για τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο, την ημέρα των πλειστηριασμών, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Η έρευνα λέγεται ότι θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση, καθώς ο εισαγγελέας θα αναζητήσει ενδεχόμενες παράνομες πράξεις και των αστυνομικών αλλά και των διαμαρτυρομένων για τους πλειστηριασμούς.
Υπό εισαγγελική διερεύνηση τίθενται, επίσης, όσα ισχυρίζεται στην αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στην εν λόγω αναφορά, που στρέφεται κατά των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής της Αστυνομίας, επισημαίνεται ότι λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών και βίας τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών.
HeliosPlus