εκδηλώσεις
Μωραΐτη και «Ελπίδα Youth»

Η μαθητική κοινότητα του Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη οργανώνει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση («Νύχτα Χριστουγέννων»), το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, για να στηρίξει συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει bazaar, καφενείο, παράσταση Παιδικής Χορωδίας Σχολής Μωραΐτη, εργαστήρι Δημοτικού, παράσταση («Καρυοθραύστης» II) κ.ά. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο «Ελπίδα Youth», μια επιτροπή του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», και στον Σύλλογο «Φάρος Ζωής». Ωρα έναρξης 16.00.

Για τον Σολζενίτσιν

Αφιέρωμα στον νομπελίστα ρώσο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»). Ομιλητές: Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Μπαλτάς, Πέτρος Μινώπετρος και Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

όπερα
40ό Grand Prix «Mαρία Κάλλας»

O τελικός 3ος κύκλος και η απονομή του 40ού Grand Prix «Mαρία Κάλλας – Οπερα» πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 10/12, στις 19.00, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

ρεσιτάλ
Η Μοντέρο στο Μέγαρο

Εργα Σούμπερτ, Σούμαν αλλά και δικές της συνθέσεις παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η διάσημη πιανίστρια Γκαμπριέλα Μοντέρο στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 14/12 στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Στις 20.30.

χορός
«Shadowland»

Oι Pilobolus, από τα διασημότερα νεοϋορκέζικα συγκροτήματα σύγχρονου χορού, παρουσιάζουν την παράσταση «Shadowland», η οποία έχει καθηλώσει περισσότερους από 800.000 θεατές σε όλον τον κόσμο. Από 13/12 έως 17/12 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

θέατρο
Ερχονται οι «Ηρωες»

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συνεργάζονται για τη θεατρική παράσταση του έργου «Ηρωες» του Gerald Sibleyras. Στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου». Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή (20.00), Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο (21.00).

«Ο μικρός εγώ»

Η παράσταση «Ο μικρός εγώ», βασισμένη στο σύνολο του έργου του Κώστα Ταχτσή, αλλά κυρίως στο μυθιστόρημα – αλυσίδα «Τα ρέστα», παρουσιάζεται από την ομάδα Αίολος στο θέατρο Αλφα – Ιδέα. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Ανδρέου. Παίζουν: Βλασία Κουτσού, Γιώργος Μακρής κ.ά. Παραστάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη, στις 21.15.

εκθέσεις
Φωτογραφία

Εκθεση φωτογραφίας της Φλώρας Χατζηπαντελή εγκαινιάστηκε στη «Ζώγια» (Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη) χθες Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Θρησκευτική τέχνη

Την έκθεση με τίτλο «Θρησκευτική τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα» συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, τηλ. 210 3671.000) και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ. Εγκαίνια: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 19.00.

βιβλιοπαρουσίαση
Ψυχανάλυση

Το δίτομο έργο «Σεμινάρια για ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές» του Martin Heidegger, σε μετάφραση του Δημήτρη Υφαντή, παρουσιάζεται την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου (ώρα 20.30) στο «Polis Art Café» (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου).

Η Γαλανάκη στον «Ιανό»

Η Ρέα Γαλανάκη παρουσιάζει το νέο βιβλίο της «Δυο γυναίκες, δυο θέες» (εκδόσεις Καστανιώτη) στον «Ιανό» (Σταδίου 24, Αθήνα). Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 20.30. Για το βιβλίο μιλούν η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης, και η Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων.

κινηματογράφος
Αφιέρωμα στον Ρόι Αντερσον

Τρεις ταινίες του σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Αντερσον απαρτίζουν το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από σήμερα Κυριακή 10/12 ως την Τρίτη 12/12 στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, λιμάνι). Το πρόγραμμα: Κυριακή 10/12: «Εσείς οι ζωντανοί» (18.30), «Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο» (21.00), Δευτέρα 11/12: «Ενα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» (18.30), «Εσείς οι ζωντανοί» (21.00). Τρίτη 12/12: «Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο» (18.30), «Ενα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» (21.00).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ