Σε κίνηση υψηλού ρίσκου εξελίσσεται η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
στην Αθήνα και την Θράκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, προτού καν ο
Τούρκος Πρόεδρος φθάσει στην Αθήνα.
Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από την αντιπολίτευση και πρόσωπα με εμπειρία στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής εστιάζονται στην σκοπιμότητα της επίσημης πρόσκλησης και υποδοχής του κ. Ερντογάν, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε καθεστώς διεθνούς απομόνωσης, εξ αιτίας και του αυταρχικού καθεστώτος που έχει επιβάλλει στο εσωτερικό της χώρας του.
Πέραν αυτού, ως προς τις διμερείς σχέσεις θέτει ευθέως ζήτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών παρά τις αντίθετες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Τετάρτης.
Κατά τις ίδιες πολιτικές πηγές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον η ελληνική πλευρά είναι σε θέση να αποκομίσει οφέλη από την επίσκεψη και επισημαίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να εξυπηρετείται απλώς μία επικοινωνιακή εκστρατεία του Τούρκου Προέδρου για εσωτερικούς σκοπούς και, δευρευόντως, με στόχο την δυναμική επιστροφή του στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του κ. Ερντογάν είναι ότι μόλις μία ημέρα προτού αφιχθεί στην Αθήνα αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την παράδοση στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και αυτό παρά την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου!
«Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς όμως αυτήν την στιγμή βρισκονται ακόμη στην Ελάδα».
Μία τέτοια εξέλιξη, εγείρει σύμφωνα με νομικούς και πολιτικούς παράγοντες τεράστια ζητήματα, δεδομένων των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο δε, ανοίγει ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο ένα μεγάλο δώρο, με τα ανταλλάγματα να παραμένουν άγνωστα και αμφίβολα, από την στιγμή δε που στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έθεσε δικούς του όρους για την εξομάλυνση της έντασης στο Αιγαίο.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu εμμέσεως επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συγκεκριμένα: «Σε περίπτωση που δοθεί θετική απάντηση στο αίτημά ασύλου τους, πώς θα το κρίνατε εσείς ως Πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει ταλαιπωρηθεί από πραξικοπήματα;», απάντησε:
«Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές. Από αυτή την αφετηρία, η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε την συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης».