Χωρίς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας θα είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2018, διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Ξανθός κατά την παρέμβασή του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων που διεξάγεται στην Κέρκυρα. Ωστόσο, είπε ότι μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
«Στον προϋπολογισμό του 2018 δεν έχουμε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αυτές εξακολουθούν εδώ και 2 χρόνια να είναι σταθεροποιημένες στο 5,1% του ΑΕΠ (όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,2%), από 4,6% που ήταν το 2014, και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ήδη αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. Και εξήγησε ότι το όριο αγορών, δηλαδή των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου(ΜΠΔΣ) 2015-2018.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, αλλά η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί από την «ισοδύναμη αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων», έσπευσε να διευκρινίσει.
«Αυτό που αφορά τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν είναι η ροή χρηματοδότησης και το ύψος των πληρωμών προς τους προμηθευτές, αλλά το ύψος της δαπάνης που μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή το κόστος των φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών που μπορούν να «αγοράσουν» οι δημόσιες δομές για να λειτουργήσουν εύρυθμα. Οι πολιτικές επιλογές για την Υγεία φαίνονται στα έξοδα, δηλαδή στις παροχές προς τους ασθενείς. Και τα έξοδα δεν μειώνονται. Όσον αφορά τα έσοδα, αυτά δεν εξαντλούνται μόνο στις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2017. «Άρα ούτε ελλείμματα στα νοσοκομεία πρόκειται να δημιουργηθούν», είπε με νόημα.
Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε πάντως ότι το όριο των δαπανών του ελληνκού συστήματος υγείας είναι χαμηλό αλλά το απέδωσε στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και υπενθύμισε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών με προσλήψεις, αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών και την καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού.
Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων λέγοντας ότι, «σήμερα το 60%-80% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό δημιουργεί προβλήματα έγκαιρης και ποιοτικής ανταπόκρισης των νοσοκομείων στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, εντείνει την εργασιακή πίεση στο προσωπικό και την ταλαιπωρία των ασθενών».
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι τα ΤΕΠ να αποτελούν την «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ και στο πλαίσιο αυτό ήδη προωθείται η προκήρυξη περίπου 500 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.
Τέλος, αναφορικά με τις δομές υγείας των Ιονίων Νήσων, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι έχουν προκηρυχθεί 39 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία, έχουν επίσης προσληφθεί 31 μόνιμοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό) και εκκρεμεί η πρόσληψη ακόμα 15 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο «το Νοσοκομείο Ζακύνθου επανήλθε στην κανονικότητα μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων και επόμενος στόχος η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου». Ακόμα, τοποθετήθηκε μόνιμος παιδίατρος στην Ιθάκη, μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου νοσοκομείου στη Λευκάδα, ενώ έχουν αναβαθμιστεί τα ΤΕΠ και είναι σε πλήρη λειτουργία ο Μαγνητικός Τομογράφος στο Νοσοκομείο Κέρκυρας και το προσεχές διάστημα ξεκινά η λειτουργία τριών Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.