Γιατί σημείωσαν ράλι τα ελληνικά ομόλογα

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009, στην περιοχή του 4,81% από 5,4% προηγουμένως, υποχώρησε μετά το ράλι

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009, στην περιοχή του 4,81% από 5,4% προηγουμένως, υποχώρησε μετά το ράλι των τιμών η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, καθώς εισήλθαν προς διαπραγμάτευση τα νέα ομόλογα που προέκυψαν από «το swap PSI».
Η πτώση των αποδόσεων (άνοδος των τιμών) σε διψήφια ποσοστά σημειώθηκε και στα 5ετή ομολόγα που βρέθηκαν στο 3,752%, αλλά και στα 2ετή η απόδοση των οποίων άγγιξε το 2,48%. Οι θετικές επιπτώσεις του swap για την αγορά ελληνικών ομολόγων υπογραμμίστηκαν έντονα από τους αναλυτές, καθώς θεωρούν η κίνηση έχει ως στόχο την αναδιαμόρφωση του προφίλ του χρέους, ενώ συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.
Καθώς η ρευστότητα αυξάνει βελτιώνοντας το «ασφάλιστρο κινδύνου» πέρα από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, όπως είναι τα hende funds, θα μπορούσαν και ορισμένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία) να πάρουν μικρές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, εκτιμούσαν διαχειριστές κεφαλαίων.
Εξάλλου το 80% περίπου του ελληνικού χρέους διακρατείται από τους επίσημους δανειστές, ενώ περίπου 40 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.
Ετσι, τα νέα ομόλογα θα είναι ελκυστικότερα και για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ καθώς θα ακολουθήσουν 2-3 εκδόσεις νέων ομολόγων από την Ελληνική Δημοκρατία πριν η χώρα βγει από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο, μία πιο ρευστή ελληνική αγορά ομολόγων διευκολύνει την προσπάθεια. Η ανταλλαγή θα την βοηθήσει να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές χρέους, προσπάθεια που θα ενισχυθεί όπως εκτιμάται από την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018, η UBS, συμπεριλαμβάνει και τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium ( ασφάλιστρο κινδύνου) που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.