Ερευνα με εξειδικευμένες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πειραιά, με έμφαση πέριξ του λιμανιού, εφαρμόζεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, «η διενέργεια του ερευνητικού έργου, που είναι προϋπολογισμού 89.022,08 ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, κρίθηκε αναγκαία διότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη ναυτιλία, τις δραστηριότητες και τις μετακινήσεις φορτηγών και ΙΧ γύρω από το λιμάνι επιδρούν αθροιστικά στην επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με επιπτώσεις στο περιβάλλον ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής».
Οπως σημειώνεται, από αυτή την έρευνα δεν θα προκύπτουν γενικά στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά θα υπάρξει αναλυτική μέτρηση από κάθε αιτία, δηλαδή πόσο επηρεάζει το περιβάλλον το κυκλοφοριακό, πόσο τα πλοία κ.ά.
Στόχος της έρευνας είναι, όπως επισημαίνεται, «µέσω της γνώσης των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά και τη δημιουργία βάσης δεδομένων αναφοράς να υποστηριχθεί επιστημονικά, σε επόμενο στάδιο, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας παρακολούθησης και διαχείρισης του μείζονος ζητήματος των αέριων ρύπων στην ευρύτερη περιοχή. Η πλατφόρμα θα δρα υποστηρικτικά στην πολιτεία σε ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού και στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς και για την ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών».
Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι το ερευνητικό έργο θα επιτρέψει: «Πρώτη καταγραφή των επιπέδων ρύπανσης στην περιοχή του Πειραιά µε εξειδικευμένες μετρήσεις. Ενδεικτική, για μια ολοκληρωμένη περίοδο ενός έτους, ταυτοποίηση των πηγών µέσω χαρακτηριστικών δεικτών και πρώτη ποσοτική εκτίμηση της συνεισφοράς τους στα συνολικά επίπεδα ρύπανσης. Σημαντική αύξηση της υπάρχουσας γνώσης αναφορικά µε τους μηχανισμούς παραγωγής και διασποράς των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Χαρτογράφηση των επιπέδων ρύπανσης ανά χρονική περίοδο για τον σχεδιασμό μόνιμης πλατφόρμας παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Πειραιά ως εργαλείου λήψης αποφάσεων μετριασμού του προβλήματος και προστασίας των πολιτών».
Παράλληλα, η Περιφέρεια Πειραιά έχει υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)και αναμένεται σε περίπου έναν μήνα να ξεκινήσουν μετρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τον Κηφισό μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, που θα γίνονται σταθερά όλο το χρόνο.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναμένεται να ξεκινήσουν μετρήσεις για την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
Ο περιφερειαρχής Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης σημείωσε πρόσφατα ότι «εδώ και χρόνια η περιοχή επιβαρύνεται από πολλές άλλες οχλούσες δραστηριότητες, που αθροιστικά υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η ρύπανση από τις τσιμινιέρες των πλοίων, το κυκλοφοριακό, η λειτουργία δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, τσιμεντάδικων, καρνάγιων, του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στη Ψυττάλεια, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, τα παροπλισμένα πλοία κ.ά. είναι μερικές από τις περιβαλλοντικές βόμβες της περιοχής μας. Το πρόβλημα μεγεθύνεται από την άναρχη εγκατάσταση στον χερσαίο χώρο των οχλουσών δραστηριοτήτων και την ακύρωση στην πράξη κάθε προσπάθειας χωροταξικού σχεδιασμού. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για τη θαλάσσια και την αέρια ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. Ομως χρειάζεται να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός που θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Μόνο έτσι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα πάρει πίσω την ποιότητα ζωής που της έχουν στερήσει εδώ και δεκαετίες στον βωμό του κέρδους κάποιων εταιρειών».
HeliosPlus