Στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας για τις επιστήμες (ΒΗΜΑ-Science) πριν από μερικές Κυριακές δημοσιεύθηκε μια μικρούλα είδηση, η οποία θα μπορούσε να είναι και πρωτοσέλιδο: ο βρετανός εφευρέτης Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ, λέει, έκανε νέο ρεκόρ Γκίνες πτήσης με ιπτάμενη τζετ στολή. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας Gravity Industries πέταξε πάνω από τη λίμνη της πόλης του Ρέντινγκ, πιάνοντας τελική ταχύτητα 32 μιλίων ανά ώρα (περίπου 51 χλμ./ώρα). Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι πολλοί οι εφευρέτες που προσπαθούν να τελειοποιήσουν ανάλογες στολές, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ακόμη απολύτως ασφαλείς ώστε να αρχίσουν να πωλούνται. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι αποπειρώνται, χρόνια τώρα, να γίνουν κανονικοί Iron Men –το ότι αντλούν την έμπνευσή τους από τον συγκεκριμένο ήρωα κόμικ είναι κάτι για το οποίο δεν χωρεί αμφιβολία.
Δεν ξέρω αν τα κόμικς αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για τους αναγνώστες τους –εάν αυτό ισχύει, πάντως, εξηγούνται πολλά και στη χώρα μας. Προφανώς δεν κυκλοφορεί ανάμεσά μας κανένας Μπάτμαν: οι πλούσιοι του καιρού μας δεν γίνονται τιμωροί και δεν θέλουν να μετατρέψουν τις πόλεις σε παραδείσους –στην καλύτερη των περιπτώσεων, όταν μιλάνε για τέτοιους, αναφέρονται σε φορολογικούς. Σίγουρα δεν υπάρχουν μεταξύ μας ούτε Θορ ούτε Χαλκ ούτε Σπάιντερμαν, γιατί ευτυχώς δεν κυκλοφορούν ραδιενεργές αράχνες. Αλλά πόσο σίγουροι είμαστε ότι διάφοροι δεν έχουν κοπιάρει άλλα χαρακτηριστικά υπερανθρώπων, προσπαθώντας να τους μοιάσουν;
Κάθε φορά π.χ. που ακούω την Ελένη Αυλωνίτου να τσιρίζει στα τηλεοπτικά πάνελ μού φαίνεται ότι προσπαθεί να κλέψει τη δόξα της Μπλακ Κανάρι. Δεν είναι η πρόσφατη εμφάνιση του Γιώργου Καραμέρου, με κίτρινο γιλέκο σε πρωινή εκπομπή, μια ωδή στον Σούπερμαν; Τι διαφορετικό κάνει δηλαδή ο Κλαρκ Κεντ, ο οποίος απλά φοράει το σώβρακο πάνω από το κολάν; Μόνο εγώ έχω την εντύπωση ότι το στυλ του Παύλου Πολάκη είναι εμπνευσμένο από τον Γούλβεριν; Και είμαστε βέβαιοι ότι η ταχύτητα με την οποία αλλάζει απόψεις ο πρωθυπουργός μας δεν οφείλεται κυρίως στην αγάπη του για τις περιπέτειες του Φλας, του «ανθρώπου-αστραπή»; Πιστεύω ότι αυτό εξηγεί τις μεταβολές του καλύτερα από αυτά που ισχυρίζονται κατά καιρούς οι πολιτικοί αναλυτές. Ο μεγαλύτερος, πάντως, αιχμάλωτος της πραγματικότητας των κόμικς είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οχι μόνο κυκλοφορεί με ένα σακίδιο όπως ο Πίτερ Πάρκερ, αλλά βλέπει και σαρανταποδαρούσες με μηνίσκο στα 25 τους πόδια: το έχει πει ο ίδιος και μάλλον μετά πήγε να διαβάσει το «Μπλεκ».
Η κυβέρνηση νομίζω ότι διαχρονικά ζει με την προσδοκία πως θα αναλάβουν δράση στη χώρα σούπερ ήρωες. Δεν πληρώνουμε τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα ελπίζοντας πως όταν φτάσουν οι ημέρες που οι πλημμύρες θα σαρώνουν τα πάντα θα σώσουν τους κάτοικους οι Avengers. Δεν μας νοιάζουν οι αναδασώσεις, γιατί περιμένουμε να τις κάνουν οι φυλές των Αμαζόνων με αρχηγό τη Γουόντερ Γούμαν. Τον Σαρωνικό θα τον καθαρίσει ο Ακουαμαν –αρκεί να τον βρούμε, γιατί ποιος ξέρει πού διάβολο βρίσκεται. Λεφτά για το χρέος θα βρεθούν, αρκεί να κάνουμε κατάσχεση στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Το λέω σοβαρά: ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μού μοιάζει ολοένα και πιο πολύ με τον Ντόναλντ Ντακ.
Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι πολλοί από τους τωρινούς υπουργούς μας πιστεύουν πως ζουν στον μαγικό κόσμο των κόμικς; Δεν είναι οι «ψεκασμένοι» μια σεναριακή ιδέα τόσο συναρπαστική ώστε θα τραβήξει την προσοχή ενός Σταν Λι ή ενός Φρανκ Μίλερ; Δεν είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος νιώθει σαν επικεφαλής του S.H.I.Ε.L.D. που κάθε εβδομάδα σώζει τη χώρα και την ανθρωπότητα; Δεν έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο ο Γιάνης Βαρουφάκης για να μας πείσει ότι ως υπουργός Οικονομικών έκανε μόνο ηρωικές πράξεις; Τυχαίο είναι που αυτό θα γυριστεί και ταινία; Καθόλου τέτοιο δεν το βρίσκω. Απλώς, όπως συμβαίνει με τους χάρτινους υπερήρωες, ίσως θα ήταν προτιμότερο αρχικά να γίνει η μεταφορά τους σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Που θα έκανε σουξέ. Πάντα με την απαραίτητη γονική συναίνεση…
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ