Το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί σίγουρα ένα πρώτο θετικό βήμα για να αρχίσει επιτέλους η χώρα να μπαίνει σε μια περίοδο κανονικότητας. Αναγκαίο μεν, αλλά όχι και ικανό για να αρχίσει να γίνεται ορατό το φως στο τούνελ. Το επεσήμαναν άλλωστε, μετά το Eurogroup τόσο ο κ.Ντάϊσεμπλουμ,όσο και ο κ.Μοσκοβισί που υπογράμμισαν την ανάγκη να ψηφιστούν καταρχήν τα μέτρα και κυρίως να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει είναι επίσης γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ισορροπία. Το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, που ανακοινώθηκαν χθες. Παρά τις προβλέψεις η άνοδος του ΑΕΠ στο πιο παραγωγικό τρίμηνο της χρονιάς ήταν κατώτερη του αναμενομένου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επίτευξη του στόχου για αύξηση 1,6% στο σύνολο της χρονιάς.
Μετά από οκτώ σχεδόν χρόνια επώδυνης δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, με δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, με υπερβολικές δόσεις φορολόγησης, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Ακόμα, κάποιες σημαντικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα καρκινοβατούν μεταξύ γραφειοκρατίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης, ενώ το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να διαδραματίσει το ρόλο του, παγιδευμένο στον κυκεώνα των κόκκινων δανείων.
Το κλείσιμο λοιπόν της αξιολόγησης,παρά το θετικό σήμα που δίνει δεν αρκεί από μόνο του, για να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομίας. Με την κυβέρνηση μάλιστα να καλλιεργεί ένα κλίμα έντασης και πόλωσης, είναι πολύ εύκολο το όποιο θετικό κλίμα να αντιστραφεί.
Αν πράγματι θέλει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ, οφείλει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο στο επίπεδο της πολιτικής, όσο και στο επίπεδο της οικονομίας. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ούτε με ευχολόγια, ούτε με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ξέρουν πολύ καλά ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας στο δημόσιο τομέα, μια πιο αποδοτική και χωρίς παρεμβάσεις λειτουργία της δικαιοσύνης και φυσικά συγκεκριμένες ενέργειες για διαμόρφωση ενός θεσμικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις.

Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα αρχίσουμε να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία…

ΤΟ ΒΗΜΑ