Πυρά δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τον «ασθενικό», όπως τον χαρακτηρίζουν ρυθμό ανάπτυξης 1,3% που ανακοινώσε η Στατιστική Αρχή για το τρίτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που αιφνιδίασε ακόμη και το οικονομικό επιτελείο.
Τη σκυτάλη πήρε πρώτη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ως Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, της ΝΔ δήλωσε:
Τα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το γ’ τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία (+0,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και +1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016) υπολείπονται των επιδόσεων άλλων χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στην ουσία η οικονομία αδυνατεί να επωφεληθεί από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ακόμη και η προβλεπόμενη, αν και σημαντικά αναθεωρημένη προς τα κάτω, εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη του Α.Ε.Π. κατά 1,6% το 2017 δείχνει πλέον φιλόδοξη.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό της επίτευξης ενός αχρείαστου θηριώδους υπερ-πλεονάσματος που αντιστρατεύεται κάθε οικονομική λογική. Οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα και περιορίζουν τη ζήτηση. Οι δημόσιες – εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες – επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες. Η οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από την αποεπένδυση».
Στη δήλωση της μάλιστα, που γίνεται στον απόηχο της συνέντευξης του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κανένα μέλος της οικογένεια του δεν θα αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό πόστο, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε με έμφαση:
Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αλλαγή. Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, με βασικούς της άξονες τον περιορισμό των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Αλλά κι από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :
-«Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ του φετινού Σεπτεμβρίου υπολείπεται αυτού του Σεπτεμβρίου 2014 όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε να πάει τη χώρα σε εκλογές με «όπλο» την επικείμενη τότε εκλογή ΠτΔ.
Θυμίζουμε ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη, το 2017 έχουν μέχρι σήμερα υποβαθμιστεί τρείς φορές ως εξής:
2,7% – Προϋπολογισμός 2017, ΥΠΟΙΚ (Νοέμβριος 2016)
2,1% – Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2017)
1,8% – Μεσοπρόθεσμο ΥΠΟΙΚ (Μάιος 2017)
1,6% – Προϋπολογισμός 2018 ΥΠΟΙΚ (Νοέμβριος 2017)».
Και η ανακοίνωση καταλήγει
η κατά Τσίπρα έξοδος από τα μνημόνια που όπως φαίνεται πείθει μόνο τους 153 Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του και η κρίση του θα είναι αμείλικτη για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του«.