ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Κατά 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση η άνοδος είναι 0,3% του ΑΕΠ.

Κατά 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση σε όρους όγκου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΑΤ.

Σε τριμηνιαία βάση η άνοδος είναι 0,3% του ΑΕΠ.
Στο 1,1% η ανάπτυξη του 9μηνου.

Το ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο ανήλθε σε €44,45 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016 (που ήταν €43,55 δισ.).

Τα ίδια στοιχεία χωρίς την εποχική διόρθωση δείχνουν ότι το ΑΕΠ τους καλοκαιρινούς μήνες ανήλθε σε €47,55 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο 2,6% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 που ήταν €46,36 δισ. .

Τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι για να βγουν τα νούμερα, το τελευταίο τρίμηνο τους έτους η οικονομία θα πρέπει να φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μεν επιτάχυνση (ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1,3% και τριμηνιαίος 0,3%) αλλά όχι αυτό που αναμενόταν.

Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε παράλληλα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον πήχη στο 1,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση με ρυθμό 0,8%, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση του πρώτου τριμήνου στο 0,4%.

Με βάση την επίδοση του τρίτου τριμήνου, η ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους διαμορφώνεται σε 1,1% του ΑΕΠ.

Μείωση επενδύσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην συγκρατημένη, σε σχέση με την αναμενόμενη, αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι οι παρακάτω:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

– Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και
υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.

– Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών

Σχολιάζοντας το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ ανακοίνωσε τα εξής:

1. Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.

2. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.

3. Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017.

Θετικά σχόλια από Bloomberg

«Η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη για τρίτο συνεχές τρίμηνο, πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, γεγονός που συνιστά θεμέλιο για τις προσπάθειες της χώρας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% από τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν το Σάββατο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Τα χρήματα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που θα συμπληρωθούν από εξόδους στις διεθνείς χρηματαγορές τον προσεχή χρόνο, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, καθώς προετοιμάζεται για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Και ενώ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο η επέκταση της οικονομίας παρέχει κάποια σταθερότητα, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1.6% σε ετήσια βάση για το 2017.

«Για την επίτευξη του στόχου, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός. Μια ανάπτυξη κατά το ήμισυ θα ήταν πιθανότερη και θα διαμόρφωνε τον ετήσιο ρυθμό στο 1,4%, πλησιέστερα, αλλά ακόμη υπολειπόμενο του στόχου», δήλωσε ο οικονομολόγος του Bloomberg, Maxime Sbaihi.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.