Η ανακοίνωση του γάμου του πρίγκιπα Χάρι με την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, αν και αναμενόμενη, είναι κατά κοινή ομολογία μια εντυπωσιακή εξέλιξη που γράφει ιστορία στον παραδοσιακό θεσμό της βρετανικής μοναρχίας.
Ηδη από την πρώτη στιγμή που η σχέση τους είδε το φως της δημοσιότητας, τα βρετανικά ταμπλόιντ οργίαζαν σχολιάζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για μια διαζευγμένη γυναίκα που μπαίνει στη βασιλική οικογένεια. Εξάλλου και ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Κάρολος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με την επίσης διαζευγμένη Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η περίπτωση της Μαρκλ είναι διαφορετική: το γεγονός ότι πρόκειται για μια Αμερικανίδα, μιγάδα και κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη από τον Χάρι, αρκούσε στους επικριτές της για να αμφισβητήσουν την καταλληλότητά της να μπει στον Οίκο των Ουίνδσορ.
Ο αντισυμβατικός γαλαζοαίματος, όχι μόνο έκλεισε τα στόματα στέλνοντας οργισμένη επιστολή στα μέσα ενημέρωσης, αλλά παρουσίασε τη Μαρκλ στη βασίλισσα Ελισάβετ ως τη μελλοντική σύζυγό του, επιβάλλοντας τους δικούς του όρους στο παλάτι, το οποίο σε άλλη εποχή θα ήταν ανένδοτο σε αυτόν τον «σκανδαλώδη» κατά τους συντηρητικούς Βρετανούς γάμο. Ωστόσο, ο θεσμός της μοναρχίας στη Γηραιά Αλβιώνα, αν και παρωχημένος, φαίνεται πως εξελίσσεται και το κλίμα έχει αλλάξει από την εποχή που η μητέρα τού Χάρι, η νεαρή Νταϊάνα Σπένσερ, γινόταν δεκτή στα βασιλικά ανάκτορα στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Σημείο καμπής στάθηκε ο αιφνίδιος και τραγικός θάνατος της «πριγκίπισσας του λαού» τον Αύγουστο του 1997. Η συλλογική εθνική κατάθλιψη που τον συνόδεψε μετατράπηκε σε οργή έπειτα από τις πλείστες θεωρίες συνωμοσίας περί ενορχήστρωσης της δολοφονίας της από το Μπάκιγχαμ. Το κλίμα ήταν βαρύ. Η βασίλισσα Ελισάβετ, που είχε αρχικά κρυφτεί, χωρίς να κάνει καμία δήλωση για τον άδικο χαμό της νύφης της, αναγκάστηκε υπό το βάρος της σκληρής κριτικής να βγει έξω από τα ανάκτορα και να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη της Νταϊάνα ώστε να καταλαγιάσει το λαϊκό αίσθημα.
Εκτοτε και για πολύ καιρό το βρετανικό στέμμα πέρασε από χίλια κύματα, η κακή δημοσιότητα δεν μπορούσε εύκολα να αντιμετωπιστεί. Οδήγησε σε μεγάλη εσωστρέφεια, η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε στο στόχαστρο, απομονώθηκε από τον έξω κόσμο και η αποδοχή του θεσμού της μοναρχίας έπεσε στο ναδίρ. Η Νταϊάνα λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος από τους βρετανούς γαλαζοαίματους, ενώ ο λαμπερός βίος και το δραματικό τέλος της θα στοίχειωναν για πολλά χρόνια το παλάτι.
Αυτό που έλειπε λοιπόν ήταν μια άλλη Νταϊάνα. Τα πρώτα χρόνια της απώλειάς της, το φιλί της ζωής στον Οίκο των Ουίνδσορ ανέλαβαν να δώσουν οι δυο γιοι της, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, προβάλλοντας αφενός ένα πιο προσιτό και ανθρώπινο προφίλ (δεν δίστασαν να κλάψουν μπροστά στις κάμερες μιλώντας για τον χαμό της μητέρας τους), κρατώντας αφετέρου, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, χαμηλούς τόνους αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους.
Η άφιξη της Κέιτ Μίντλετον το 2011 έδωσε νέα πνοή στο παλάτι. Ο γάμος της με τον διάδοχο του θρόνου συνέβαλε καταλυτικά στη βελτίωση της εικόνας αλλά και στην αποδοχή ύπαρξης ενός πεπαλαιωμένου θεσμού που είχε προ πολλού τεθεί εν αμφιβόλω. Ως άλλη Νταϊάνα, η δούκισσα του Κέιμπριτζ είχε έρθει την κατάλληλη στιγμή ως δώρο εξ ουρανού για τη γηραιά μονάρχη.
Συνδυάζοντας την ομορφιά και το στυλ που παραπέμπουν στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά και τον αυστηρό επαγγελματισμό που επιβάλλει ο απαιτητικός ρόλος της, η Κέιτ Μίντλετον είναι σήμερα η απόλυτη πρωταγωνίστρια μιας –κατά κοινή ομολογία –διόλου γοητευτικής οικογένειας. Η δε επιρροή της σε αυτή την επιχείρηση σαγήνης που τόσο επιμελώς και άξια υπηρετεί αυξάνεται κατακόρυφα όσο χαρίζει στον βρετανικό θρόνο τους επόμενους διαδόχους. Η νέα βασιλική γενιά έχει πλήρως αποκαταστήσει την εικόνα. Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του YouGov ο πρίγκιπας Γουίλιαμ απολαμβάνει ποσοστό αποδοχής που θα ζήλευε κάθε ηγέτης στον κόσμο, 78%, ενώ η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον και ο αδελφός του πρίγκιπας Χάρι βρίσκονται στο 73%.
Οσο για τον τωρινό βασιλικό αρραβώνα του Χάρι και της Μέγκαν, κόρης λευκού Ιρλανδού και Αφροαμερικανίδας, είναι σημαντικός, αναφέρει η αρθρογράφος των «New York Times» Σάρα Λιάλ, «όχι μόνο επειδή αποσπά την προσοχή από τα τετριμμένα, αλλά γιατί αποτελεί απόδειξη του πόσο ανοιχτή είναι η Βρετανία σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις για σειρά ζητημάτων, όπως η φυλή και η μετανάστευση».
Η ανακοίνωση του γάμου, που συνοδεύτηκε από την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Χάρι και της Μέγκαν, αλλάζει εκ νέου το κλίμα στα ανάκτορα, μιας και το ζευγάρι αποτινάσσει για πάντα ένα απαρχαιωμένο βασιλικό μοντέλο «σε μια χώρα που θα πρέπει, είτε θέλει είτε όχι, να προσαρμοστεί» καταλήγει εύστοχα η Λιάλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Μέγκαν πήγε στο γυμνάσιο, την έβαλαν να συμπληρώσει στοιχεία για τη φυλετική της καταγωγή. Τα «κουτάκια», δηλαδή οι επιλογές ήταν τρεις: μαύρος, λευκός και ισπανόφωνος. Καθώς το σκεφτόταν για πολλή ώρα, η δασκάλα τής υπέδειξε να επιλέξει το κουτάκι «λευκός», όμως και πάλι ήταν διστακτική. Επιστρέφοντας στο σπίτι ρώτησε τον πατέρα της. Εκείνος της απάντησε με μια φράση που θα τη συντροφεύει –όπως ομολογεί –σε όλη της τη ζωή: «Φτιάξε το δικό σου κουτάκι». Οπως σχολιάζουν βρετανοί αναλυτές, η δυναμική γυναίκα θα πράξει αναλόγως και ως σύζυγος του πέμπτου στη σειρά διαδοχής του θρόνου. Και ίσως αυτό να είναι το τέλος της βρετανικής μοναρχίας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ