Τα μυστικά των ομίλων του Μουντιάλ 2018

Στις 14 Ιουνίου, στο Στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, η Ρωσία θα υποδεχτεί τη Σαουδική Αραβία στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ 2018.

Στις 14 Ιουνίου, στο Στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, η Ρωσία θα υποδεχτεί τη Σαουδική Αραβία στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ 2018. Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου (θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου) δόθηκε ήδη με την κλήρωση της τελικής φάσης και οι 32 προπονητές πιάνουν δουλειά ώστε να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε πως «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποδεχτούμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο» και έδωσε ραντεβού σε όλους για το καλοκαίρι του 2018, ενώ ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο έσπευσε να ευχαριστήσει στη ρωσική γλώσσα.
Η κλήρωση ασφαλώς δίνει προβάδισμα στα φαβορί, ωστόσο έχει και ομίλους που ξεχωρίζουν, όπως ο 2ος, στον οποίο έχουμε ιβηρικό ντέρμπι, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία του Φερνάντος Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο να αντιμετωπίζει την Ισπανία. Και ακόμα μια σύγκρουση Βελγίου – Αγγλίας στον 7ο όμιλο που θα φέρει στο μυαλό πολλών την αναμέτρησή τους στη φάση των 16, το 1990, στην Ιταλία, όταν οι Αγγλοι πήραν την πρόκριση στην παράταση με το γκολ του Ντέιβιντ Πλατ.
Στο κόκκινο χαλί που οδηγούσε στο Παλάτι του Κρεμλίνου παρέλασαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου. Ωστόσο, όταν μπήκε στη αίθουσα ο Μίροσλαβ Κλόζε κρατώντας το τρόπαιο, σίγουρα δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον κοίταξαν με ζήλια. Ο Κλόζε, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2014 στη Βραζιλία και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, τοποθέτησε το τρόπαιο στην ειδική βάση και άφησε όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους να το κοιτάζουν και να ονειρεύονται. «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για κάθε ποδοσφαιριστή. Ανατριχιάζεις όταν σηκώνεις αυτό το τρόπαιο» σχολίασε ο Κλόζε.
Ο Γκάρι Λίνεκερ με τη ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρία Κομαντάγια (σεμνά ντυμένη, όπως ακριβώς την παρακάλεσαν οι ιρανοί φίλαθλοι) είχαν το… γενικό πρόσταγμα, με συνεργάτες οκτώ σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος. Ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν, που είχε αγωνιστεί στο παλαιότερο Μουντιάλ, στη Σουηδία το 1958, και οι Λοράν Μπλαν, Γκόρντον Μπανκς, Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Μαραντόνα, Κάρλες Πουγιόλ έβαλαν το χέρι τους για να δημιουργήσουν τους οκτώ ομίλους της τελικής φάσης. Ιδού λοιπόν το έργο τους:
1ος όμιλος:
Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος,
Ουρουγουάη
2ος όμιλος:
Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος:
Γαλλία, Αυστραλία, Περού, Δανία
4ος όμιλος:
Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος:
Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος:
Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία, Νότια Κορέα
7ος όμιλος:
Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία, Αγγλία
8ος όμιλος:
Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία, Ιαπωνία
Ο τεχνικός της Ελβετίας Βλαντίμιρ Πέτκοβιτς δεν στάθηκε μόνο στη Βραζιλία: «Και οι άλλες δύο ομάδες δεν είναι εύκολες. Χρειάζεται να δείξουμε προσοχή στην Κόστα Ρίκα, που είναι απρόβλεπτη ομάδα, αλλά και στη Σερβία, η οποία πάντα είχε καλούς ποδοσφαιριστές, ενώ τώρα διαθέτει και δυνατό σύνολο».
Ο προπονητής του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει περάσει 20 χρόνια στην Αγγλία και χαρακτήρισε την κλήρωση «ιδιαίτερη, αλλά και απαιτητική σε ό,τι αφορά τα ταξίδια». Το Βέλγιο θα αγωνιστεί σε τρεις πόλεις, Σότσι, Μόσχα, Καλίνινγκραντ, και συνολικά θα πρέπει να διανύσει 2.890 χιλιόμετρα. Οσο για τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, που θα είναι στον πάγκο της Αγγλίας, θυμήθηκε το ματς με την Τυνησία το 1998 και πρόσθεσε: «Το Βέλγιο το ξέρουμε καλά, αλλά και αυτοί μας γνωρίζουν επίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί παίκτες της Εθνικής Βελγίου αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ. Πιστεύω ότι έχουν την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών». Οι υπόλοιπες πόλεις της Ρωσίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ 2018 είναι: Αγία Πετρούπολη, Εκατερίνενμπουργκ, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ.

«Γνωρίζουμε το Μεξικό από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, αλλά και τη Σουηδία από την Ευρώπη. Μόνο για τη Νότια Κορέα ξέρουμε λίγα πράγματα. Γενικά ήμουν χαλαρός, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε νευρικοί. Θα πάμε για να υπεσπιστούμε τον τίτλο μας» σχολίασε ο προπονητής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας Γιοακίμ Λεβ. Η γερμανική πρεμιέρα (κόντρα στο Μεξικό) θα διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου στη Μόσχα. Αλλα και ο τερματοφύλακας Μανουέλ Νόιερ υπογράμμισε: «Το Μεξικό παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε κόντρα στη Σουηδία, άλλωστε για να φτάσουν στην τελική φάση απέκλεισαν την Ιταλία. Αλλα και η Νότια Κορέα είναι μια ισχυρή ομάδα». Ο προπονητής της Σουηδίας Γιαν Αντερσον χαρακτήρισε φαβορί του ομίλου τη Γερμανία: «Πρόκειται για μια εξαιρετική ποδοσφαιρική σχολή. Θα έχουμε δουλειά πολλή για το Μεξικό και την Κορέα, καθώς πρέπει να μάθουμε αρκετά πράγματα για αυτές τις δύο ομάδες».


Ο Μαραντόνα και η παγίδα της Αργεντινής

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε το μυαλό του στην Αργεντινή: «Είναι δύσκολη κλήρωση για την Αργεντινή, καθώς έχει να παλέψει με δύσκολους αντιπάλους. Χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε να μην παρουσιάσει την ίδια αγωνιστική εικόνα με τα ματς της προκριματικής φάσης». Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τέταρτος όμιλος μοιάζει με… παγίδα, καθώς εκεί είναι η δυνατή Κροατία, η Νιγηρία αλλά και η πρωτάρα Ισλανδία, που δεν πήγε ένα απλό ταξίδι αναψυχής πέρυσι το καλοκαίρι στη Γαλλία και φυσικά σκοπεύει να πάει με την ίδια διάθεση και στη Ρωσία. Τι λένε όμως οι αντίπαλοι της Αργεντινής: «Ασφαλώς και είναι ένα γκρουπ που προσφέρει τεράστιες εμπειρίες. Φυσικά είναι και ιδιαίτερα δύσκολο. Η Αργεντινή είναι από τις καλύτερες ομάδες, ενώ και η Νιγηρία διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες» υποστήριξε ο αρχηγός της Ισλανδίας Αρον Γκούναρσον. «Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα, όπως επίσης και χειρότερα. Είναι δύσκολα, αλλά νομίζω πως μπορούμε να προκριθούμε στα νοκάουτ παιχνίδια» ήταν το σχόλιο του προπονητή της Κροατίας Ζλάτικο Ντάλιτς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.