Υπάρχει ένα πράγμα που η Φώφη Γεννηματά δεν διαπραγματεύεται: την πρωτοκαθεδρία της στον νέο φορέα. Το μήνυμα που μεταδίδεται από τη Χαρ. Τρικούπη είναι σαφές. «Συλλογική λειτουργία ναι, συλλογική ηγεσία όχι». Αποδέκτες δεν είναι μόνο οι πλευρές που εξέφρασαν ενόχληση για την από κοινού απόφαση με τον Σταύρο Θεοδωράκη να «βαφτίσουν» τον νέο φορέα Κίνημα Αλλαγής, βάζοντας στο παιχνίδι μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είναι και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε άθροισμα κομμάτων και υποψηφίων. Υπάρχει επικεφαλής. Αυτό ισχύει και για τη λειτουργία του νέου οργάνου».

Αιφνιδιασμός

Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη στις αρχές της εβδομάδας επιφύλασσε έναν αιφνιδιασμό στους υπόλοιπους «βασικούς παίκτες» του εγχειρήματος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εν μέσω μιας ατμόσφαιρας που μαρτυρούσε τον κοινό πολιτικό τους βηματισμό αλλά και την ύπαρξη μιας πολύ καλής προσωπικής σχέσης, ανακοίνωσαν ότι προτείνουν για τον νέο φορέα το όνομα Κίνημα Αλλαγής. Λίγες ώρες αργότερα, με κοινή επιστολή τους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων ζητούσαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι να μετρώνται μαζί στις δημοσκοπήσεις, υπό το νέο όνομα. Για την πρότασή τους ενημερώθηκε μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι υπόλοιποι το έμαθαν από τα ΜΜΕ.
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν δεν αφορούσαν τόσο το όνομα όσο το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση. Οτι στο μετεκλογικό σκηνικό δημιουργούνται άλλες ισορροπίες, καινούργιες συμμαχίες και νέος συσχετισμός δυνάμεων. Η ανακοίνωση του ονόματος και η απόφαση να ενημερωθεί μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου δημιούργησαν την αίσθηση ότι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής δημιουργείται μια τρόικα που θα έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων, παρακάμπτοντας τους υπολοίπους.
Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, που έκανε λόγο για «μονομερείς συμφωνίες που λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση». Ο αιφνιδιασμός του κ. Θεοχαρόπουλου οφείλεται στο γεγονός ότι στις συναντήσεις αλλά και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Φώφη Γεννηματά δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο όνομα του νέου φορέα. Ενόχληση εξέφρασε και ο Γιώργος Καμίνης τονίζοντας «πόσο σημαντικό είναι να είναι ανοιχτές και συλλογικές οι διαδικασίες προς το συνέδριο» για να «εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον». Ενόχληση υπήρξε και στην πλευρά Ανδρουλάκη, όμως ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ θέλησε να μείνει έξω από την «ονοματολογία».
Η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στις αντιδράσεις, βρήκε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμά της: «Πρέπει να έχουμε συλλογική λειτουργία γιατί αυτό κατοχυρώνει τη δημοκρατία, αλλά μην ξεχνάμε και την αποτελεσματικότητα, και γι’ αυτό υπάρχει εκλεγμένη επικεφαλής» δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Νέες ισορροπίες

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι στο νέο σχήμα διαμορφώνονται νέες ισορροπίες. Η προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη είναι το νέο σημαντικό δεδομένο. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού, που προεκλογικά εμφανίζονταν να εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους, έχουν συντονίσει πλήρως τα βήματά τους. Δύο φαίνεται να είναι οι λόγοι της προσέγγισης αυτής.
Ο πρώτος είναι πολιτικός. Η Φώφη Γεννηματά, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της, θεωρεί τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον επικεφαλής του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος που συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής, «βασικό μέτοχο» της προσπάθειας για την πολιτική και οργανωτική ενοποίηση της παράταξης. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την προσωπική τους σχέση. Ηταν τυπική πριν από το εγχείρημα, αλλά, όπως λέγεται, εξελίχθηκε «σε σχέση εμπιστοσύνης». Κομβικό σημείο θεωρείται το πρώτο debate και η αποκάλυψη της μεταξύ τους συμφωνίας για τη μη ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η Φώφη Γεννηματά στήριξε τον Σταύρο Θεοδωράκη στις επιθέσεις που δέχθηκε από τους συνυποψηφίους τους, που θεώρησαν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν προχωρήσει σε συνολικότερη συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά. Οπως δήλωσε και η ίδια «οι συναντήσεις μας δεν μπορούν να αποτελούν είδηση».
Πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη, η Φώφη Γεννηματά δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σχέση της με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στο εγχείρημα θεωρείται επίσης κομβικής σημασίας. Πρόθεση της κυρίας Γεννηματά είναι να μην υπάρξει απόφαση που «να μεταδίδει μήνυμα παραγκωνισμού του πρώην πρωθυπουργού». Για αυτό ήταν και ο μόνος που ενημερώθηκε.
Η ύπαρξη μιας ιδιαίτερης σχέσης με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου δεν σημαίνει, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, ότι εντός του νέου κόμματος δημιουργείται ένα τρίγωνο που θα έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Η επικεφαλής του νέου φορέα, όπως επισημαίνεται, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της τόσο με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο όσο και με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, οι παλιές ισορροπίες δεν υπάρχουν πλέον.

Ολιγομελές σχήμα

Η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας που θα καθοδηγήσει πολιτικά την πορεία μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο δείχνει τη φιλοσοφία της νέας ηγεσίας. Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ολιγομελούς σχήματος, μη αποδεχόμενη τις εισηγήσεις για αύξηση του αριθμού των μελών του, προκειμένου να μην υπάρχουν «πικρίες και παρεξηγήσεις». Επέλεξε να συγκροτήσει το όργανο με βάση τη λογική τής συμμετοχής σε αυτό «των αρχηγών των κομμάτων της ΔΗΣΥ και των υποψηφίων που πήραν πάνω από 10%». Στο νέο όργανο, πέραν της ίδιας, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Παπανδρέου, θα συμμετέχουν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης. Επιθυμία της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν να συμπεριληφθεί στο νέο όργανο και ο Νίκος Αλιβιζάτος, που όμως επέμεινε ότι ο ρόλος που θα έχει στον νέο φορέα θα είναι του απλού μέλους.

Στο νέο όργανο δεν συμπεριελήφθησαν οι Κινήσεις Πολιτών και ο επικεφαλής της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας, που συμμετείχαν στο συμβούλιο των αρχηγών και των επικεφαλής των Κινήσεων της ΔΗΣΥ. Δεν συμπεριελήφθη επίσης, αν και συζητήθηκε το όνομά του, ο Γιάννης Ραγκούσης. Στην περίπτωση αυτή θα ετίθετο θέμα συμμετοχής και του Γιάννη Μανιάτη, που θα άνοιγε με τη σειρά του θέμα συμμετοχής και άλλων προβεβλημένων στελεχών του ΠαΣοΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ολοι τους θα αξιοποιηθούν σε πρωταγωνιστικές θέσεις στην πορεία προς το συνέδριο. Αλλωστε οι διαθέσεις και οι προθέσεις της ηγεσίας θα αποτυπωθούν στη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, για την ακρίβεια στη σύνθεση της γραμματείας της, που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ