«Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» είναι μια κλασική συνταγή στρατηγικής και την υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά με την υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση πολεμικού υλικού.

«Η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή»

Υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν σταθερή πρωτιά της ΝΔ και στη σκιά της υπόθεσης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οργανώνει την άμυνά της κυρίως με φόντο την επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών, ενώ προχωρεί σε κινήσεις με κύρια σημαία τη «σκανδαλολογία», ελπίζοντας σε καλύτερες πολιτικές συνθήκες για την ίδια.
Ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνει την αντεπίθεσή του και αυτό φάνηκε και από την τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την πολύκροτη υπόθεση των όπλων. Η κίνησή του να στείλει μήνυμα ότι δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από συγκεκριμένα συστήματα και πως ο ίδιος πήγε στη Βουλή να υπερασπιστεί το… φως είναι ενδεικτική της στρατηγικής σύγκρουσης που έχει επιλέξει.
Και για αυτό δεν ήταν τυχαία και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου είπε δημόσια ότι «η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή» και προσδιόρισε ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή». Η επισήμανση «είμαστε ακόμα στην αρχή» ερμηνεύεται από παράγοντες της αντιπολίτευσης, αλλά και από τμήμα του νομικού κόσμου, ως σαφής ένδειξη ότι θα γίνει προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της Δικαιοσύνης με ό,τι αυτό σημαίνει. Οπως εξηγούν, αυτό αφορά την αξιοποίηση στοιχείων δικογραφιών για να πληγούν οι όποιοι αντίπαλοι της κυβέρνησης, πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, ακόμα και με ανοίκειες επιθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη φοροδιαφυγή, με στόχο να φέρει στο επίκεντρο τα Paradise Papers, με αναφορές στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, την ιστορία με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, την Εξεταστική για την Υγεία (ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis), αλλά και διάφορες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Ειδικά μετά το εξώδικο που έστειλε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι σε ΜΜΕ, δημοσιογράφους και στους υπουργούς Δ. Τζανακόπουλο και Ν. Παππά για την αναφορά ότι είναι συνεργάτης της ο οικονομολόγος Τζον Σφακιανάκης, σύμβουλος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, το όνομα του οποίου ακούστηκε στη Βουλή για την υπόθεση των βλημάτων, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι «θα πάμε μέχρι τέλους» και ο πόλεμος θα αγριέψει!
Στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από συσκέψεις που έχουν γίνει και στις οποίες συμμετείχαν, εκτός του Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου Θανάσης Καρτερός, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, αποφασίστηκε να επενδύσει η κυβέρνηση στα Paradise Papers, για τα οποία διέταξε έρευνα η επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, αλλά και στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Σημαία ΚΕΕΛΠΝΟ και Νovartis

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα –όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς η οικονομική κατάσταση και η καθημερινότητα των πολιτών είναι εξαιρετικά δύσκολες –θα αξιοποιηθούν όλες οι κρατικές δυνάμεις. Π.χ. μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συζήτηση για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, η οποία έχει ισχυρούς συμμάχους στην κυβέρνηση, όπως τους νομικούς Δ. Τζανακόπουλο και Μιχ. Καλογήρου. Η Μ. Παπασπύρου ετοιμάζεται να βγάλει στη δημοσιότητα αποτελέσματα ερευνών των μεικτών κλιμακίων που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ (σ.σ. έχουν συγκεντρωθεί πλέον 250.000 σελίδες προανακριτικού υλικού) και τη Novartis.
Στο επιχείρημα ότι δημιουργείται μια «Υπεραρχή» –το Συντονιστικό Οργανο Επιθεωρήσεων Ελέγχου (ΣΟΕΕ) που θα «καπελώνει» –όπως λέγεται από την αντιπολίτευση –με Προεδρικό Διάταγμα τις ανεξάρτητες Αρχές, η Μ. Παπασπύρου είπε ότι το εν λόγω όργανο υφίσταται από το 2002 και προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και έως τον Απρίλιο του 2016 παρέμενε ανενεργό. Πάντως, η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της Μ. Παπασπύρου προκαλεί αντιδράσεις σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να έχει επιπλέον αρμοδιότητες και για αυτό και παραμένει ακόμα «παγωμένο» το ΠΔ. Ειδικά για τη Novartis, για την οποία μεταδίδεται παρασκηνιακά από κυβερνητικά στελέχη και προβάλλεται από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι εμπλέκονται πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠαΣοΚ, μετέβη στις ΗΠΑ κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τη συλλογή στοιχείων από τις αμερικανικές Αρχές.
Πολλές επιθέσεις δέχεται από κυβερνητικά στελέχη ο κεντρικός τραπεζίτηςΓιάννης Στουρνάρας που έχει τη στήριξη της ηγεσίας της ΕΚΤ. Οι συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ο ίδιος εκτιμά ότι τέτοιου είδους επιθέσεις βλάπτουν πρωτίστως τη χώρα και την κυβέρνηση) επιμένουν ότι ο συντονισμός των επιθέσεων γίνεται από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο όλων των επιχειρηματικών δανείων, συνολικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που δόθηκαν σε μεγάλους και μεσαίους ομίλους, ώστε να εξακριβωθεί η τέλεση ή όχι αξιόποινων πράξεων.

Παιχνίδι με απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Να αλλάξει πλήρως τους συσχετισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2019, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει το πολιτικό εργαλείο της κυβέρνησης για να αποκτήσει πιο ισχυρά ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να στήσει «οχυρά» σε δήμους, όπου ευελπιστούν πως με την απλή αναλογική θα έρθουν και πιο κοντά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς.

Στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη να ολοκληρώνεται η κατανομή των εδρών στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια με βάση το νέο σύστημα από τον πρώτο γύρο και καταργείται το μπόνους πλειοψηφίας του πρώτου συνδυασμού.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα στην ΕΡΤ1, για να υπάρξει δεδηλωμένη στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, δεν αρκεί ο συνδυασμός να είναι πρώτος στον δεύτερο γύρο, αλλά θα πρέπει να συμπράξουν τρεις συνδυασμοί, μια πρόβλεψη που θα φέρει αυτονόητα τη ΝΔ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ακόμη, δεν θα προβλέπεται πλαφόν στο εκλογικό ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τους 325 δημάρχους περίπου 50 θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ