Το επταήμερο του Διόδωρου

Ακυβέρνητη Πολιτεία

Ακυβέρνητη Πολιτεία

Αρχισε ο Δεκέμβριος –δηλαδή τελειώνει το 2017. Πέρασαν γρήγορα οι ημέρες, οι μήνες, ο χρόνος· τα χρόνια. Αν πιστέψουμε και την καταστροφολογία των ηφαιστειολόγων για τις υπερ-εκρήξεις που καραδοκούν, μπορεί και ο ανθρώπινος πολιτισμός να περάσει πολύ γρήγορα. Απλό επεισόδιο μερικών χιλιετιών στα δισεκατομμύρια χρόνια του πλανήτη.
Ευτυχώς που υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία να προσανατολιζόμαστε, ημερολόγιό μου –η αθλιότητα της πολιτικής, πρωτίστως: «σε μας θα μιλήσετε για μίζες; Δικός σας είναι ο Παπαδόπουλος –και ο άλλος που ήθελε να πάρει τη δουλειά και δημιούργησε το ζήτημα για τα βλήματα και τις βόμβες, ο John Sfakianakis, δικός σας και αυτός» υπερασπίζεται τον Πάνο Καμμένο ο Αλέξης Τσίπρας. «Ψέματα! Καταδικοί σας και οι δύο, καμιά σχέση δεν έχουμε εμείς με εμπόρους όπλων!» απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα βλήματα σκοτώνουν ανθρώπους, κάποιοι πολιτικοί σκοτώνουν χώρες –αυτές που υποτίθεται ότι κυβερνούν. Ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα να κυβερνά: δίνει οδηγίες, εντολές, φεύγει, ψηφίζονται νόμοι και διατάγματα, ξανάρχεται να δει αν εκτελέστηκαν όσα υπέδειξε, ξαναφεύγει. Οι πολιτικοί μας όμως είναι μόνιμα εδώ, να αλληλοκατηγορούνται ποιος είναι μεγαλύτερος κλέφτης και χειρότερος ψεύτης. Απελπισία και ασφυξία.
Από τον Αύγουστο και μετά, που τελειώνουν τα Μνημόνια και φεύγει για πάντα η τρόικα, ποιος θα κυβερνά αυτή την έρημη χώρα; Ποιος θα την κυβερνά τις επόμενες δεκαετίες; Γιατί έτσι όπως την κατάντησαν την πολιτική οι πολιτικοί, μόνο ακόμη χειρότεροι από τους ίδιους θα θέλουν πια να ασχοληθούν.

Νίκος Φούντας

Στην κηδεία του καλού δημοσιογράφου πάει μόνο ο παπάς –και η μάνα του, αν ζει. Στην κηδεία του καλού δάσκαλου γεμίζει η εκκλησία και το προαύλιό της κόσμο: γιατί οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν τη σκοτεινή, την κακή όψη του κόσμου μας, της πολιτικής πρωτίστως. Οι δάσκαλοι προσπαθούν να διαψεύσουν όσα λένε και γράφουν οι δημοσιογράφοι, προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά πως μπορεί να γίνει καλύτερος ο κόσμος.
Μια ώρα ολόκληρη περνούσαν, λοιπόν, μπροστά από το φέρετρο του Νίκου για τον τελευταίο ασπασμό συγχωριανοί και παλιοί μαθητές. Ολη η Βόνιτσα, όλα τα Παλιάμπελα ήσαν εκεί, να τον τιμήσουν τον αγαπημένο καθηγητή και συνειδητό πολίτη.
Πολίτης είναι αυτός που αναρωτιέται και συζητά: πώς μπορούμε αυτό να το διορθώσουμε, εκείνο να το κάνουμε καλύτερο; Τέτοιος αριστερός και δημοκρατικός πολίτης ήταν ο Νίκος Φούντας. Νοιαζόταν για την πόλη του, για το λύκειό της και το γυμνάσιο, για την ποδοσφαιρική ομάδα, για τον δήμο. Κατέκτησε αξιώματα –αλλά άκουγε, μιλούσε, προσπαθούσε να συνεννοηθεί, ήταν διαλλακτικός και διαλεκτικός, ενωτικός, χαιρόταν με τις επιτυχίες των άλλων, δεν φθονούσε -, αυτό καταλάβαιναν σε πολιτείες και χωριά όταν έλεγαν «δημοκράτης» και «αριστερός». Για τούτο εξακολουθούν και αγαπούν τη δημοκρατία –την Αριστερά τη βλέπουν πια σαν τα μούτρα του Κατρούγκαλου και του Πολάκη.
Τέτοιοι δημοκράτες, τέτοιοι αριστεροί, μπορούν να είναι μόνο γενναιόδωροι αριστοκράτες σαν τον Νίκο, που αγαπούσε τους φίλους και σεβόταν τους αντιπάλους –για παράδειγμα, σεβόταν την άποψή μου ότι το νιχωρίτικο λευκό κρασί μου ήταν καλύτερο από το κόκκινο παλιαμπελιώτικο, δεν με συνεριζόταν. Δεν σε καταφρονούσε για την άγνοιά σου, είτε στην άλγεβρα ή στα ολοκληρώματα είτε για το πώς δένεις το αρνί στη σούβλα ή πώς φτιάχνεις το κοκορέτσι ή πώς χορεύεις ζεϊμπέκικο. Και προσπαθούσε να σου τα διδάξει, πάντα με καλή διάθεση, ακόμη και αν ήσουν μπουμπούνας.
Εφυγε νέος για τα σημερινά «προσδόκιμα ζωής», μόλις 66 χρονών, πρόλαβε όμως να δει εγγόνια. Αφησε απογόνους αντάξιούς του, έργο για τα κοινά πράγματα, μορφωμένους μαθητές, αναμνήσεις γλυκές σε όσους τον γνώρισαν. Τι άλλο θέλει κανείς από τη ζωή; Να μην κυλάει τόσο γρήγορα.
l Και ενώ υπάρχουν πολίτες σαν τον Νίκο, πολιτικοί κατάντησαν αυτοί που γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τα κοινά και ένα μόνο τους νοιάζει: πώς θα κερδίσουν την επόμενη μάχη. Δημοκρατία για αυτούς είναι να τσακώνονται σαν τα σκυλιά για την εξουσία· ποιος θα βγάλει το μάτι του άλλου, να του πάρει τη θέση, να γίνει υπουργός, βουλευτής. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φώναζαν οι άθλιοι του ΣΥΡΙΖΑ για να βγουν βουλευτές, να γίνουν υπουργοί –και τώρα στέλνουν τα ΜΑΤ σε όσους φωνάζουν το ίδιο σύνθημα.
Η άλλη, η Ρένα Δούρου, εγκατέλειψε στην τύχη της την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του φέουδού της, πνίγηκαν 23 άνθρωποι. Eπικαλείται την «κακιά ώρα» και την «κλιματική αλλαγή». Χωρίς να ντρέπεται –όταν μπορείς να ντρέπεσαι, δεν κάνεις για πολιτικός.

Κinima of Allagi

Κανείς από τους αρχαίους που ο λόγος του έφθασε ως εμάς δεν έχει γράψει καλή γνώμη για την τότε δημοκρατία. Πλάτων, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης, Αριστοφάνης τα χειρότερα γράφουν για το αθηναϊκό πολίτευμα, όπου κυριαρχούν άπληστοι και πολεμοχαρείς δημαγωγοί.
Αλλά το ξέρουμε: η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα μόνο αν εξαιρέσουμε όλα τα άλλα. Οπως ο φασισμός και ο κομμουνισμός είναι τα καλύτερα πολιτεύματα αν εξαιρέσουμε όλα τα άλλα.
l Ευτυχώς, εμείς είμαστε «Κίνημα Αλλαγής»· τρίτος δρόμος, όλα για την πατρίδα και τον λαό, δεν μας πιάνει τίποτα, δεν φοβόμαστε τίποτα, θα τα αλλάξουμε όλα. Διότι στα αγγλικά μεταφραζόμαστε σε Κinima of Allagi, δηλαδή ΚΙΝΟΑ, που είναι μοδάτη υπερτροφή. Σε ξανανιώνει το ΚΙΝΟΑ, σε φέρνει πίσω στο 1980, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που η φοιτήτρια Φώφη Γεννηματά έδινε ξανά ηρωικούς αγώνες για την αλλαγή.
Βεβαίως, άλλαξαν πολλά αυτά τα 35 χρόνια –αλλά οι πολιτικοί άλλαξαν μόνο αυτά που τους αφορούν, όσα σχετίζονται με την εξουσία. Ολα τα άλλα, ευτυχώς, αλλάζουν ερήμην των πολιτικών, από πολίτες σαν τον Νίκο Φούντα, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.g

r

Κανονικά, με την υψοφοβία του ΥΠΠΟ θα πρέπει να χαμηλώσει και ο – ψηλότερος και εγγύτερος στην Ακρόπολη – Λυκαβηττός.
ΣΤΑΥΡΟΣ,
ΔΑΣΟΦΥΛΑΞ ΧΑΣΑΝΙΟΥ

nnn
Εν όψει νέων τακτικών και προτεραιοτήτων, είναι δυστυχώς προστατευτέα όχι η πρώτη κατοικία αλλά η τελευταία.
Γ. Κοκ., Αθήνα
nnn
Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Εάν δεν πουλήσουμε βόμβες στη Σαουδική Αραβία, θα σταματήσει ο πόλεμος; Εμπορος ναρκωτικών: Κύριοι ένορκοι, εάν δεν πουλήσω πρέζα, θα εξαφανιστούν τα πρεζόνια; Θα πουλήσει κάποιος άλλος.
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
«Το υπουργείο σχεδιάζει να αυξήσει προαιρετικά και με απόφαση του συλλόγου σε δύο τον μήνα τις άνευ διδασκαλίας «Happy Fridays» των μαθητών». Ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει απτόητος τις προσπάθειές του να καταστήσει τα Ελληνόπουλα εξίσου αγράμματα με τον Πρωθυπουργό του.
Ζεύξιος, ΠΑΤΡΑ
nnn
Σωτήριο το νέο όνομα «Κίνημα Αλλαγής», διότι ακούγοντας Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά και Συριζοδεξιοδεξιά είχαμε χάσει τον μπούσουλα, δεν ξέραμε κατά πού πλέαμε.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ,
ΠΛΕΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
nnn
Ο Στάλιν, εκ των προδρόμων και εμπνευστών του κ. Τσίπρα, εκτέλεσε τον σύντροφό του Λεβ Κάμενεφ. Ο ίδιος διατηρεί και στηρίζει τον «σύντροφο» Καμμένο!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Σαν πολλοί Χρυσοχοΐδηδες δεν μαζεύτηκαν στην ελληνική Βουλή; Αφού δεν ήξεραν (για τον πόλεμο στην Υεμένη), δεν ρώταγαν πριν υπογράψουν;
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Αν κατάλαβα καλά από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, μένει να αποδειχθεί αν ο κυρ Πάνος είναι κλώνος του κυρ Ακη και αν ο κυρ Αλέξης συγκατένευσε για την κλωνοποίηση.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Μετά τη δήλωση Βαρουφάκη ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα και δεν θα επιστρέψει στη διεθνή του καριέρα ως καθηγητής πανεπιστημίου, ζήτησα από τη NASA να μη με συμπεριλάβει στο πλήρωμα της αποστολής στον Αρη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.