Γκρεμίζοντας τις ανισότητες

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων». Τάδε έφη ο Αριστοτέλης πριν από περισσότερα από 2.300 χρόνια. Πρόκειται για διαχρονικό αξίωμα γενικής εφαρμογής. Αποτυπώνει τη σημασία της αρχής της ισότητας, δηλαδή της ίσης μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων και άνισης μεταχείρισης ανόμοιων. Καταδεικνύει πού οδηγεί η μη τήρησή της: σε βαριά ανισότητα. Η διατύπωση του εν λόγω αξιώματος αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της μακράς, ιστορικής διαδρομής της αρχής της ισότητας από τότε μέχρι σήμερα. Από την αρχαιότητα περνά στους στοχαστές του Διαφωτισμού και στις μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα ως κυρίαρχο αίτημα, για να καταλήξει τελικά στη σύγχρονη συνταγματική κατοχύρωσή της. Στην Ελλάδα, η θεμελιώδης συνταγματική αρχή της ισότητας περιέχεται αδιάλειπτα σε συνταγματικό κείμενο ήδη από το επαναστατικό Σύνταγμα του 1822.
Αν ο Αριστοτέλης βρισκόταν αντιμέτωπος με τις συνθήκες της δικηγορίας στην Ελλάδα σήμερα, θα έτριβε τα μάτια του από την αποθέωση της ίσης μεταχείρισης των άνισων. Οι δικηγόροι σήμερα αντιμετωπίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πολιτεία και τους δικηγορικούς συλλόγους σαν κλώνοι. Η μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δικηγόρων, που λόγω των χαρακτηριστικών τους αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, είναι κατά κανόνα ανύπαρκτη. Μητέρες δικηγόροι, συνάδελφοι με ειδικές ανάγκες, νέοι δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι και έμμισθοι-συνεργάτες δικηγόροι βράζουν στο ίδιο καζάνι με τον μέσο δικηγόρο. Τα αρνητικά αποτελέσματα της υφιστάμενης ανισότητας σοκάρουν. Γυναίκες δικηγόροι καθυστερούν όλο και περισσότερο να δημιουργήσουν οικογένεια, συνάδελφοι με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον χώρο των δικαστηρίων, νέοι δικηγόροι βλέπουν πολύ συχνά και πολύ σύντομα την πόρτα της εξόδου από το λειτούργημα, ασκούμενοι δικηγόροι μετατρέπονται σε δουλοπάροικους ασυνείδητων «εργοδοτών», έμμισθοι δικηγόροι στοχοποιούνται.
Η ανάγκη να δοθούν επιτέλους λύσεις σε αυτά τα προβλήματα αποτελούν ένα από τους βασικούς λόγους για τον οποίο διεκδικούμε, στον δεύτερο γύρο των αρχαιρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, την ψήφο των συναδέλφων μας. Θέτουμε με αποφασιστικότητα στην πρώτη γραμμή την αρχή της ισότητας, καθιστώντας την έναν από τους πέντε προγραμματικούς άξονες μας. Ετσι, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση λήψη σειράς μέτρων για να προστατευθούν οι ειδικές –και συχνά ιδιαίτερα ευάλωτες –ομάδες του δικηγορικού σώματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα.
Για τη μητέρα δικηγόρο:
1. Δημιουργία παιδικού σταθμού.
2. Σύναψη προνομιακών συμβάσεων με μαιευτήρια και χορήγηση εφάπαξ επιδόματος από τον Σύλλογο για την κάλυψη αναγκών του τοκετού.
3. Απαλλαγή από την ετήσια εισφορά στον Σύλλογο κατά το χρονικό διάστημα της κύησης και της λοχείας.
Για τον έμμισθο δικηγόρο:
1. Δημιουργία ειδικής επιτροπής στον Σύλλογο, για άμεση ανταπόκριση στα ειδικού χαρακτήρα προβλήματά του.
2. Διεκδίκηση αύξησης των ελάχιστων αμοιβών του, ώστε να ανταποκρίνονται στον επιστημονικό χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος.
3. Συνολική επαναδιαπραγμάτευση της ασφαλιστικής επιβάρυνσής του για την άρση αδικιών.
4. Λήψη μέτρων για τη θωράκισή του από απόπειρες «υπαλληλοποίησής» του, η οποία δεν συνάδει με το δικηγορικό λειτούργημα.
Για τον συνάδελφο με ειδικές ανάγκες:
1. Αμεση δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την ακώλυτη πρόσβασή του στους χώρους των δικαστηρίων και του Συλλόγου.
2. Λήψη εξατομικευμένων μέτρων αρωγής ανά περίπτωση με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Και δεν μένουμε μόνο σε αυτά. Στο πρόγραμμά μας, «60 και 1 προτάσεις για το αύριο του Δικηγόρου, 60 και 1 προτάσεις για το αύριο όλων μας» (metodikigoro.gr) περιέχονται πολλές ακόμη προτάσεις, ιδίως για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους, όπως η αύξηση του μερίσματος των νέων δικηγόρων ή η ίδρυση και λειτουργία Σχολής Δικηγόρων.
Ηδη από την επομένη των εκλογών, όλοι εμείς, μαζί, μπορούμε να αρχίσουμε να τα κάνουμε πράξη. Μπορούμε να γκρεμίσουμε, επιτέλους, οριστικά τις ανισότητες, για όλους μας. Σας καλούμε να μας στηρίξετε!
Ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.