Τα Bitcoins… μπήκαν και σε κάρτες

Ποιο είναι το πιο «τρέντι» δώρο τα εφετινά Χριστούγεννα στο Λονδίνο; Η Visa Bitcoin! Πρόκειται για μια χρεωστική κάρτα για επενδυτές ή για εν δυνάμει επενδυτές στο διασημότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, την οποία εκδίδει το London Block Exchange και μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να ψωνίσει σε οποιοδήποτε κατάστημα δέχεται κάρτα Visa. «Ανά πάσα στιγμή ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να μετατρέψει τα παραφουσκωμένα εικονικά νομίσματα που έχει η κάρτα του σε βαρετές στερλίνες» διαβεβαιώνει ο Λάιονελ Λόρεντ του Bloomberg.

Ποιο είναι το πιο «τρέντι» δώρο τα εφετινά Χριστούγεννα στο Λονδίνο; Η Visa Bitcoin! Πρόκειται για μια χρεωστική κάρτα για επενδυτές ή για εν δυνάμει επενδυτές στο διασημότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, την οποία εκδίδει το London Block Exchange και μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να ψωνίσει σε οποιοδήποτε κατάστημα δέχεται κάρτα Visa. «Ανά πάσα στιγμή ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να μετατρέψει τα παραφουσκωμένα εικονικά νομίσματα που έχει η κάρτα του σε βαρετές στερλίνες» διαβεβαιώνει ο Λάιονελ Λόρεντ του Bloomberg.

«Παραφουσκωμένο», καθώς τις ημέρες αυτές το Bitcoin άγγιξε τα 11.000 δολάρια! Η αξία του, δηλαδή, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε από την αρχή του έτους, που για να αποκτήσει κάποιος ένα Bitcoin αρκούσε να διαθέσει 1.000 δολάρια. Ο νέος τρόπος «αποθήκευσης» των κρυπτονομισμάτων και πληρωμής με αυτά αποτελεί μια νέα μόδα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Παράθυρο» στην κατανάλωση

Εξυπακούεται ότι είναι μια μόδα ελαφρώς επικίνδυνη για όσους την ακολουθούν, διότι πρόκειται για συναλλαγές με αξίες με εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις. Αλλά στη Βρετανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λάιονελ Λόρεντ, η Visa του Bitcoin προβάλλει ως το ιδανικό αντιστάθμισμα στην αναθέρμανση του πληθωρισμού που έφθασε ήδη στο 3% και στη συνεπαγόμενη μείωση των πραγματικών μισθών των Βρετανών, και επίσης ως αντιστάθμισμα στη λόγω Brexit υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας και κάμψη των τιμών των ακινήτων.
Τη χρεωστική κάρτα Bitcoin, Ethereum και άλλων κρυπτονομισμάτων εκδίδει η London Block Exchange, μια start-up που χρησιμοποιεί ηλεκτρονική εφαρμογή που μετατρέπει άμεσα τα κρυπτονομίσματα σε βρετανικές στερλίνες, επειδή «ουδεμία ρυθμισμένη δημόσια αγορά δεν θεωρεί ασφαλή τα κρυπτο-παιχνίδια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Bloomberg. Εκτός από τη London Block Exchange, τη δυνατότητα μετατροπής εικονικών νομισμάτων σε στερλίνες προσφέρει η εφαρμογή Square Cash, ενώ σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Business Insider αναφέρει ότι η εφαρμογή Revolup εργάζεται για τη δημιουργία ανάλογης κάρτας πληρωμών.
Οι υποστηρικτές των εφαρμογών αυτών σημειώνουν ότι έτσι διευκολύνονται οι κερδοσκόποι να ξοδέψουν τα κέρδη τους στην πραγματική οικονομία. Η ρευστοποίηση αυτή των κερδών θα τους προστάτευε, άλλωστε, από ενδεχόμενη κατάρρευση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, που δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι στην αγορά έχουν τη συμπεριφορά καραμπινάτης φούσκας –μόνο με τα διαβόητα «αεροπλανάκια» μπορούσε να δεκαπλασιάσει κανείς το κεφάλαιό του σε έναν χρόνο.

Από την άλλη, «αυτές οι κρυπτοκαταναλωτικές κάρτες εν τέλει μοιάζουν λιγότερο σαν Visa και περισσότερο σαν Pokemon» σημείωνε την περασμένη Δευτέρα το Bloomberg, που το φιλοσοφούσε κάπως αναγνωρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα στο να χάνει κανείς χρήματα, αν μπορεί να το αντέξει αυτό». Την ίδια μέρα μάλιστα, η συνεργάτιδα του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων Καμίλα Ρούσο δημοσίευε ρεπορτάζ με τίτλο «Ιδού πώς μπορείτε να σορτάρετε το Bitcoin»!

«Κάποιοι βλέπουν στην εκτίναξη του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια ενδείξεις μιας νέας φούσκας. Υπάρχουν τρόποι να ποντάρετε στο σκάσιμο της φούσκας αυτής, αλλά να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο ριψοκίνδυνο από το να αγοράσετε Bitcoin ποντάροντας προφανώς στην περαιτέρω άνοδό του» γράφει χαρακτηριστικά η Ρούσο.

Με έδρα στον… Παράδεισο

Οι φόβοι για κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των σπεκουλαδόρων για τα «ασφαλή καταφύγια». Και επειδή η «κάρτα» κολλάει παντού, ως ένα καινοτόμο, μοντέρνο και τεχνολογικά προηγμένο καταφύγιο προβάλλει η «χρυσή Mastercard» που δημιούργησε εσχάτως η νεοφυής εταιρεία Glint. Πρόκειται για μια κάρτα που είναι χρυσή, όχι λόγω χρώματος, αλλά επειδή δίνει τη δυνατότητα (ξανά, έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες…) να συναλλάσσεται κάποιος σε χρυσό.
Τη Mastercard αυτή με τον χρυσό την προωθούν κάποιοι τραπεζίτες στην Ελβετία και αλλού ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές που είτε εμπιστεύονται τα κρυπτονομίσματα είτε στοιχηματίζουν στην κατάρρευσή τους είτε στήνουν αγορές παραγώγων, αδιαφανείς και εντελώς αρρύθμιστες φυσικά, σε φορολογικούς παραδείσους. Διότι ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι εταιρείες που προσφέρουν τις δυνατότητες επενδύσεων κάθε είδους σε κρυπτονομίσματα.
Οπως αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη στο Reuters η Γκέρτρουντ Τσάβες-Ντρέιφους, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με τους ολοένα και πιο ασφυκτικούς ελέγχους των εθνικών εποπτικών αρχών στις κατά κανόνα θολές και αδιαφανείς δημόσιες προσφορές κρυπτονομισμάτων, οι δραστηριοποιούμενοι στον νεόκοπο αυτόν επενδυτικό κλάδο μεταφέρουν ομαδικώς τις έδρες των επιχειρήσεών τους σε τοποθεσίες με χαλαρή νομοθεσία και χαμηλή φορολόγηση.
«Δεκάδες εταιρείες startup με ειδίκευση στις εφαρμογές για επενδύσεις και συστήματα πληρωμών σε εικονικά νομίσματα έχουν ξεφυτρώσει στη Σιγκαπούρη, στην Ελβετία, στην Ανατολική Ευρώπη και στα νησιά της Καραϊβικής» σημειώνει η Τσάβες-Ντρέιφους επικαλούμενη στοιχεία του βρετανικού πρακτορείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.