Η… ιστορική Τετάρτη των e-πλειστηριασμών

«Η περασμένη Τετάρτη μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

«Η περασμένη Τετάρτη μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα. Οχι γιατί έγιναν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά επειδή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το πολιτικό σύστημα επέδειξε αποφασιστικότητα για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων στα Ειρηνοδικεία». Με τη φράση αυτή σχολίασε κορυφαία τραπεζική πηγή την επανέναρξη των πωλήσεων κατασχεμένων ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες, έχοντας πλέον στη φαρέτρα τους όλα τα εργαλεία που τους παρέχει η επικαιροποιημένη εδώ και μερικούς μήνες νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, θα δώσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που ξεκινούν τον Φεβρουάριο.
Εκτιμά δε ότι η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στα μέλη των κινημάτων αλληλεγγύης και των διαδηλωτών που βρέθηκαν την Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να κλείσει εγκαίρως όλες τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.
Πρόκειται για συνθήκη αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση στην οικονομία και να αποφευχθεί μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος την επόμενη χρονιά. Μόνο τυχαία δεν ήταν η άνοδος των μετοχών των τεσσάρων συστημικών ομίλων το προηγούμενο πενθήμερο…

Νέες αναγγελίες

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχαν αναγγελθεί συνολικά περί τους 2.900 πλειστηριασμούς, με επισπεύδουσες τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου.
Ωστόσο, από ημέρα σε ημέρα θα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες, καθώς στόχος των τραπεζών είναι μέσα στο 2018 να θέσουν προς πώληση μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας τουλάχιστον 15.000 ακίνητα με μέσο τίμημα τις 150.000 ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, σε πρώτη φάση, μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο, τα σπίτια που θα βγαίνουν κάθε μήνα σε δημοπρασία θα είναι λιγότερα, ξεκινώντας από τα 500 τον Ιανουάριο, για να φτάσουν γύρω στα 1.000 στο τέλος του α’ τριμήνου.
Για να «βγει» ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των τραπεζών, θα πρέπει ο μηνιαίος ρυθμός εκποιήσεων να φτάσει τις 2.000 – 3.000 έως και το φθινόπωρο του 2018. Εως τότε, εκτιμάται ότι το 90% των πλειστηριασμών θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη σταδιακή μετάπτωση των περισσότερων παλαιών υποθέσεων στη νέα online πλατφόρμα.
Εξάλλου, τους επόμενους μήνες, 6 στα 10 ακίνητα που οδηγούνται στα Ειρηνοδικεία θα είναι επαγγελματικά και τα υπόλοιπα οικιστικά (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, parking, οικόπεδα). Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι η αναλογία οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων θα γίνει 60% – 40%. Και αυτό διότι τα σπίτια αποτελούν την πλειονότητα του στοκ των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η άτυπη προστασία

Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, τραπεζικό στέλεχος διευκρινίζει ότι μόνο όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για τον Νόμο Κατσέλη, αλλά και όσοι το κάνουν έως και το τέλος του 2018, δεν κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας «κόφτης».
Οι τράπεζες έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών αξίας έως και 300.000 ευρώ έως και το τέλος του 2017. Από εκεί και πέρα τους πρώτους μήνες του 2018 το άτυπο όριο θα πέσει στις 200.000 ευρώ και μέσα στη χρονιά θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στις 100.000 ευρώ περίπου.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και «κοροϊδεύει» για χρόνια το σύστημα θα τη γλιτώσει, καθώς οι τραπεζικές διοικήσεις είναι αποφασισμένες να τελειώνουν μια και καλή με αυτές τις περιπτώσεις. Ηδη κάποιοι πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του Ειρηνοδικείου αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης ακόμη και των 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2018, έχουν την πρόθεση να αγοράζουν το 70% με 80% των ακινήτων για τα οποία δεν υποβάλλονται προσφορές από τρίτους. Οσα αποκτηθούν με αυτόν τον τρόπο, θα πωλούνται μεμονωμένα ή σε πακέτα σε βάθος τριών ετών.

Τελευταία ευκαιρία

Παράλληλα με την επίσπευση των πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία ρύθμισης σε όσους έχουν ξεπεράσει τα όρια της καθυστέρησης, αλλά τα δάνειά τους δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν στη στεγαστική πίστη λύσεις τύπου «split balance», μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των δόσεων, με προοπτική ακόμη και για «κούρεμα» μέρους της οφειλής.
Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αυτής της κατηγορίας προβλέπουν το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Στο πρώτο, που είναι κοντά στην εμπορική αξία του προσημειωμένου ακινήτου, το οποίο ο δανειολήπτης θα πρέπει να εξυπηρετεί, και στο δεύτερο που παγώνει για έως και 15 χρόνια άτοκα. Από εκεί και πέρα εάν ο οφειλέτης είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση των νέων δόσεων, το παγωμένο σκέλος θα «σβήνεται» σταδιακά ή θα ακολουθεί νέα διαπραγμάτευση για την εξόφλησή του με ή χωρίς «κούρεμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.