Δίκοπο μαχαίρι η εξόρυξη πετρελαίου από σχιστόλιθο

Με διαρκή και αμείωτη την πίεση των μετόχων για κέρδη και με ανώτατο όριο διακύμανσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα 60 δολάρια το βαρέλι λόγω της εκτινασσόμενης στο επίπεδο αυτό παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν σ' αυτήν ακριβώς την τεχνολογία που εμποδίζει τις τιμές - και τα κέρδη τους - να απογειωθούν: στην τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Με διαρκή και αμείωτη την πίεση των μετόχων για κέρδη και με ανώτατο όριο διακύμανσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα 60 δολάρια το βαρέλι λόγω της εκτινασσόμενης στο επίπεδο αυτό παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν σ’ αυτήν ακριβώς την τεχνολογία που εμποδίζει τις τιμές –και τα κέρδη τους –να απογειωθούν: στην τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα.
Την τελευταία δεκαετία μικρότερες πετρελαϊκές εταιρείες πρωταγωνίστησαν τόσο στην έρευνα όσο και στην ανάπτυξη της εξόρυξης πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα, καταφέρνοντας μάλιστα να περιορίσουν το κόστος της όλης διαδικασίας κατά το ήμισυ και να καταστήσουν τις ΗΠΑ τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο. Τώρα όμως η Exxon Mobil, η Chevron Corp., η ConocoPhillips, αλλά και η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό (γεωλόγους) και σε τεχνολογία (ακόμη και σε drones) για τον εντοπισμό των πλέον κατάλληλων για εκμετάλλευση πετρωμάτων.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η εμπλοκή των μεγάλων παικτών του πετρελαϊκού κλάδου με την υδραυλική ρωγμάτωση που επιτρέπει την εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα θα αυτοματοποιήσει και θα ψηφιοποιήσει περαιτέρω την τεχνολογία ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τα κόστη παραγωγής. Αν όμως η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου κατεβάζοντας ταυτόχρονα το κόστος, είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τους παραδοσιακούς πετρελαιοπαραγωγούς που εκπροσωπεί ο OPEC, οι οποίοι πασχίζουν να περιορίσουν την προσφορά για να ανακάμψουν οι τιμές.
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν φαύλο κύκλο. Για μια νέα δραστηριότητα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που μακροπρόθεσμα στρέφεται εναντίον των δικών τους συμφερόντων –και των μετόχων τους. Ετσι, πολλοί επενδυτές ήδη ζητούν από τους παραγωγούς να μειώσουν τις δαπάνες τους για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και να εστιάσουν την προσοχή τους στην αύξηση της κερδοφορίας τους και όχι της παραγωγής τους.
Εν τω μεταξύ οι 14 χώρες-μέλη του OPEC συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη με άλλες 10 πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που δεν μετέχουν στον Οργανισμό να παρατείνουν την ισχύ των μειωμένων πλαφόν παραγωγής έως τα τέλη του 2018. Σημειωτέον ότι η αρχική συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2016 για τη μείωση των ανωτάτων ορίων παραγωγής είχε ήδη παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2018. Η συμφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψουν εφέτος οι τιμές του αργού κατά περίπου 30% στις διεθνείς αγορές.
Μικρή υποχώρηση κατά 0,3% σημείωσαν οι τιμές και μετά τη συμπληρωματική συμφωνία της Πέμπτης (το Brent στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου υποχώρησε στα 62,35 δολάρια το βαρέλι). «Μείζων αιτία της υπερπροσφοράς πετρελαίου παγκοσμίως είναι η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου» παρατηρεί το BBC. Και προσθέτει ότι η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της ότι η μειωμένη δραστηριότητα των παραδοσιακών παραγωγών «δίνει χώρο» στους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.