Με σύνθημα «Τα Σαββατοκύριακα… μικροί μεγάλοι στο Μουσείο!» το Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί και εφέτος τους μικρούς του φίλους και τις οικογένειές τους να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα διαρκέσουν έως τον Μάιο απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Για τον Δεκέμβριο οι επιμελητές του μουσείου έχουν σχεδιάσει για παιδιά ηλικίας 2 έως 3,5 ετών τη δράση «Γκλιν γκλιν το κουδουνάκι. Φωνακλάδικες σφραγίδες και ένα βιβλίο». «Ενα κοριτσάκι κρεμάει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο το αγαπημένο της κουδουνάκι. Μόλις τα Χριστούγεννα περνούν, το δέντρο δεν το δίνει πίσω. Το κορίτσι προσπαθεί να βρει μία λύση και φτάνει μέχρι τον κακό τον λύκο…» αναφέρουν στην περιγραφή του χριστουγεννιάτικου αυτού εργαστηρίου όπου το παραμύθι ζωντανεύει με τους ήχους του κουδουνιού και τις εικόνες της Warja Lavater και του Jivya Soma Mashe. Τα έργα τους θα σταθούν έμπνευση για να δημιουργήσουν τα παιδιά ολόκληρους κόσμους, ιστορίες αλλά και τα δικά τους βιβλία. Θα σχεδιάσουν κύκλους, τετράγωνα και τρίγωνα πάνω σε περίεργα υλικά, θα φτιάξουν σφραγίδες που κάνουν διαφορετικούς ήχους και θα δώσουν μορφή στους ήρωές τους για να εικονογραφήσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Το εργαστήρι θα γίνει τις Κυριακές 3 και 10 Δεκεμβρίου (11.30-13.00). Απαραίτητη η παρουσία γονέα.
Για τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών έχουν σχεδιάσει το εργαστήρι «Dukha ή Tsaatan. Χορεύοντας με τους ταράνδους». «Πολύ μακριά από τον πολιτισμό, στις βόρειες περιοχές της Μογγολίας, είναι μία φυλή αλλιώτικη, οι Dukha ή Tsaatan. Ζούνε μαζί με τους ταράνδους, εξημερώνουν λύκους και κυνηγούν με τους αετούς. Είναι μία νομαδική φυλή βοσκών που δεν εκτρέφουν απλά τους ταράνδους αλλά τους θεωρούν μέλη της οικογενείας τους, κοιμούνται μαζί τους, προσεύχονται μαζί τους και ταξιδεύουν μαζί τους. Φυσικά, οι τάρανδοι δεν θα έλειπαν από τα παραμύθια που λένε τις παγωμένες νύχτες μέσα στα γιουρτ τους».
Μια τέτοια ιστορία θα ταξιδέψει τα παιδιά στους αιώνιους πάγους για να συναντήσουν έναν από αυτούς τους ταράνδους και να ανακαλύψουν πώς ταξίδεψε ως τα αστέρια του Βορρά για να πάρει το νερό της ζωής και να σώσει τη ζωή του σπουδαίου κυνηγού της φυλής. Στο χριστουγεννιάτικο αυτό εργαστήρι, αφού επιστρέψουν οι συμμετέχοντες από τις παγωμένες τούνδρες της Μογγολίας, θα εμπνευστούν από τα κέρατα των ταράνδων για να φτιάξουν με φυσικά υλικά, όπως κλαδιά, κουκουνάρια, φύλλα και άλλα, γλυπτά που θα θυμίζουν περίεργα δέντρα και θα ζωντανέψουν τη φαντασία των παιδιών. Στη συνέχεια, θα δώσουν χρωματιστές πινελιές με κορδέλες, πλαστελίνες, καθαριστές πίπας, ασημένιες βροχές και άλλα πολλά. Ολα αυτά θα τα ενώσουν στο γλυπτό με διαφορετικούς τρόπους. Η δράση θα γίνει το Σάββατο 9 (11.00-12.30) και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (11.30-13.00).
Για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών
Τι είναι το Βοτανικό Μουσείο και ποια η σημασία του; Στο εργαστήριο «Βοτανικά Μουσεία: Μαθαίνοντας από τη φύση και την τέχνη» παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών θα ταξιδέψουν σε διάφορα βοτανικά μουσεία του κόσμου και θα γνωρίσουν ιδιότυπα φυτά από τις βοτανικές συλλογές. Παράλληλα θα δημιουργήσουν το δικό τους κήπο μέσα στο Μουσείο, με μυρωδιές και χρώματα, ένα έργο τέχνης που θα εκπροσωπεί τη φύση και θα καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. Η δράση θα γίνει για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου (11.30-13.30) και για παιδιά 7-10 ετών την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (11.30-13.30).
Την ίδια στιγμή αναζητώντας τους θησαυρούς του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα παιδιά 5-7 ετών το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου (11.00-13.00) θα κάνουν μία περιήγηση στους ορόφους του μουσείου συμμετέχοντας σε ένα κυνήγι θησαυρού. Οταν θα έχουν πια γνωρίσει αρκετά από τα εκθέματα και τα μυστικά τους, θα επιστρέψουν στο εργαστήριο όπου, χρησιμοποιώντας διάφορα εικαστικά υλικά, θα κατασκευάσουν σε ομάδες τη δική τους εκδοχή ενός μουσείου.
Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Ενα αλλιώτικο κυνήγι θησαυρού, με δώρα που κρύβουν γρίφους, γρίφους που κρύβουν δώρα και με νικητές, εκείνους που θα τα προσφέρουν στους θεούς, περιμένει παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς τους την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (11.30-12.30). Ενώ το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου (11.00-12.00) έρχεται μία διαδρομή με μυθικές δοκιμασίες και θεϊκά παιχνίδια. Στο τέλος, οι θεοί θα προσφέρουν στους θνητούς τα δώρα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εισιτήριο του κάθε εργαστηρίου αλλά και για κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 210 7294.220 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-13.00). Επίσης, για να μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείο στο www.cycladic.gr.
HeliosPlus