Ευτυχισμένους θα κάνει περί τους 1,6 εκατομμύρια φτωχούς δανειολήπτες στην Κορέα το Εθνικό Ταμείο Ευτυχίας, καθώς θα καταβάλει εκείνο την οφειλή, αρκεί αυτή να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. γουόν (7.770 ευρώ)! Προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στο κυβερνητικό πρόγραμμα αρωγής είναι να έχει μηνιαίο εισόδημα έως 990.000 γουόν (769 ευρώ) και να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το δάνειό του επί τουλάχιστον μία δεκαετία.
Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα του Εθνικού Ταμείου Ευτυχίας θα ξεκινήσει τον προσεχή Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σεούλ. Υπολογίζεται ότι θα εκταμιευθούν περί τα 6,2 τρισ. γουόν (4,8 δισ. ευρώ).
Η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα να κάνουν μια νέα αρχή αποπληρώνοντας τα χρέη τους.
Για αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Ευτυχίας το 2013. Η ιδέα ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιουν Χίε, ο οποίος είχε υποσχεθεί να συμβάλει στον περιορισμό των οικονομικών ανισοτήτων στη χώρα. Από την ίδρυσή του Ταμείο έχει εκταμιεύσει 6,8 τρισ. γουόν (5,3 δισ. ευρώ) για την αναδιάρθρωση δανείων ιδιωτών.
Ανακάμπτει η οικονομία
Οπως μεταδίδει το BBC, η ενεργοποίηση του Ταμείου που χαρίζει χαμόγελα ευτυχίας σε όσους πασχίζουν με πενιχρά εισοδήματα να ξεχρεώσουν συμπίπτει με μια περίοδο «αισθητής» ανάκαμψης της νοτιοκορεατικής οικονομίας, που είναι η τέταρτη σε μέγεθος στην Ασία. Η Κεντρική Τράπεζα της Σεούλ, μάλιστα, προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση των επιτοκίων του γουόν για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια και ανακοίνωσε τον τερματισμό των μέτρων για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας που είχε λάβει το 2012.
Προ ημερών, άλλωστε, η κυβέρνηση της Σεούλ προέβλεψε ότι η νοτιοκορεατική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό υψηλότερο του 3%, «αισθητά υψηλότερο από 2,8% που είναι ο μέσος όρος ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κομφουκιανικός καπιταλισμός
«Η αποπληρωμή από την κυβέρνηση των χρεών των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων συνιστά μια μοναδική εκδοχή του κομφουκιανικού καπιταλισμού, βάσει του οποίου το κράτος διαδραματίζει ρόλο πατέρα-προστάτη του λαού» εξήγησε στο BBC ο Τζάσπερ Κιμ, διευθύνων σύμβουλος της κορεατικής εταιρείας ερευνών Asia-Pacific Global Research Group.
Θα αντέτεινε κανείς ότι εδώ και αρκετό καιρό, επί Δωδεκαθέου και συγκεκριμένα τον 6ο αιώνα π.Χ., ο Σόλων είχε ήδη εφαρμόσει τη σεισάχθεια για να αφαιρέσει το βάρος (να «σείσει το άχθος») των χρεών από τους Αθηναίους που είχαν στερηθεί, μάλιστα, την προσωπική τους ελευθερία και είχαν γίνει δούλοι λόγω της αδυναμίας τους να ξεπληρώσουν τα χρήματα που είχαν δανειστεί από τοκογλύφους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ