Την κατασκευή μονάδας αξιοποίησης αποβλήτων στη Σαντορίνη για παραγωγή ενέργειας, σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα διάθεσης των αστικών απορριμμάτων, αλλά και θα αναδειχθεί η Σαντορίνη ως πρότυπο νησί που εκμεταλλεύεται τα απόβλητα, αντί να τα θάβει. Η αξιοποίηση, όπως αναφέρει η εταιρεία, θα γίνει με τον βέλτιστο περιβαλλοντικό τρόπο.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατόπιν Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Ηλία Μοναχολιά, τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τον δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο Ζώρζο, προχωρά και στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Σαντορίνης.
Ειδικότερα, θα αναλάβει να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης γεωθερμίας στο νησί για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση, ψύξη, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και χρήση για θερμά λουτρά (spa). Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, έχει ως στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του νησιού.
Παράλληλα, με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα παροχής πόσιμου νερού σε κατοίκους και επισκέπτες. Επιπλέον, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ψύξης –θέρμανσης για ξενοδοχεία και η αφαλάτωση του νερού ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες για άρδευση των καλλιεργειών.
Τα παραγόμενα γεωθερμικά ρευστά μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και λειτουργία θερμών λουτρών, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων, όπως αναφέρει ο κ. Μοναχολιάς, θα γίνει σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σταδιακά και σε πλήρη συμπόρευση με τον Δήμο Θήρας και την τοπική κοινωνία.
«Δίνουμε τεράστια σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και μάλιστα των νησιών που προσελκύουν τουρισμό, επενδύοντας στη διαχείριση απορριμμάτων με παραγωγή ενέργειας και σε ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, η ενδεχόμενη γεωθερμική εκμετάλλευση μπορεί εκτός από σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης νέων επισκεπτών, αλλά και τόπο διεξαγωγής συνεδρίων και επέκτασης της τουριστικής περιόδου», υπογράμμισε ο κ. Μοναχολιάς, επισημαίνοντας ότι η τουριστική αναβάθμιση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά «μπορούν να συμβάλλουν κατά πολύ και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών».