«Ψηφιακός χρυσός, η νέα μανία των επενδυτών ή εικονικό κρυπτονόμισμα». Όπως κι αν το ονομάσει κανείς το bitcoin που διαγράφει μια ξέφρενη ανοδική πορεία, έχει ωθήσει εκατομμύρια νέους αγοραστές σε ολόκληρο τον κόσμο να πιστεύουν ότι έχουν βρει το είδος της επένδυσης που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον χρυσό. Αλλιώς έχουν ανακαλύψει ένα ψηφιακό μέρος για την αποταμίευση των χρημάτων τους μακρυά από τον έλεγχο εταιρειών και κυβερνήσεων.
Πριν λίγες μόνο ημέρες η ισοτιμία του bitcoin υπερέβη τα 8.000 δολάρια για πρώτη φορά στα χρονικά. Και αφού σήμερα έχει πλέον ξεπεράσει το ορόσημο των 10.000 δολαρίων οδεύει ολοταχώς να σπάσει το φράγμα των 14.000 δολαρίων στα μέσα του ερχόμενου έτους. Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι στο τέλος του 2018 η ισοτιμία με το δολάριο θα έχει ξεπεράσει τα 40.000 δολάρια κάνοντας τους διοικητές των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων του κόσμου να έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Πολλοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για μια φούσκα ολκής προβλέποντας, μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό εικονικό νόμισμα σύντομα θα καταρρεύσει και προβάλλουν μια σειρά τρωτών σημείων όπως για παράδειγμα, τις σημαντικές αυξομειώσεις στην αξία του το τελευταίο έτος, γεγονός που όπως αναφέρουν το καθιστούν εξαιρετικά ασταθές.
Υποστηρίζουν επίσης ότι, καθώς το κρυπτονόμισμα δεν υπόκειται σε παραδοσιακές ρυθμίσεις παρά μόνο στη χρήση ενός πλέγματος συναλλαγών στο Διαδίκτυο (blockchain), το bitcoin αυτόματα γίνεται ευάλωτο σε επιθέσεις χάκερ. Το γεγονός ότι βρίσκει απέναντι του την πλειονότητα των κρατών ενώ καμία κεντρική τράπεζα δεν το υιοθετεί και δεν εγγυάται την αξία του, η τελευταία γίνεται αυτόματα έρμαιο των εκάστοτε κερδοσκόπων.
Την ίδια ώρα αναλυτές αναφέρουν ότι το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις κυβερνήσεις, την ασφάλεια και ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας καθώς η ανωνυμία του καθιστά αδύνατη την παρακολούθησή του. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση της Ινδονησίας ισχυρίστηκε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους συναλλάσσονται μεταξύ τους με bitcoin.
Στον αντίποδα, το bitcoin βρίσκει και υποστηρικτές όπως την Ιαπωνία που το αναγνώρισε ως νόμιμο νόμισμα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρώντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν, ένα νέο φαινόμενο που αναπτύσσεται τάχιστα, μια καινούρια πραγματικότητα που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα των συναλλαγών, επιχειρούν να βρουν τρόπους για την νομική του ρύθμιση.