Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η επιτυχής δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου νέου τύπου από τη Βόρεια Κορέα, με βεληνεκές που επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου.
Μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τη Βόρεια Κορέα στη λίστα με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η νέα πρόκληση της Πιονγιάνγκ δεν αλλάζει τη στάση της χώρας του.
Στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκαν Ιαπωνία και η Νότια Κορέα που ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για απόψε το βράδυ.
Η Σεούλ απάντησε στη βορειοκορεατική πρόκληση με πυραυλικές δοκιμές με τον πρόεδρό της Μουν Τζέι Ιν, να δηλώνει στη διάρκεια συμβουλίου έκτακτης ανάγκης ότι “σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα ολοκληρώσει βαλλιστικό πύραυλο που θα μπορούσε να φτάσει από μια ήπειρο σε μια άλλη, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο”, σε μια σαφή ανησυχία ότι η αυξανόμενη απειλή ενδεχομένως να ανάγκαζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταφύγουν σε στρατιωτική λύση.
Λίγη ώρα αργότερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι δυο άνδρες καταδίκασαν τη νέα πρόκληση της Πιονγιανγκ, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν την επιβολή κυρώσεων σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων του απομονωμένου καθεστώτος.
Ο νέος πύραυλος που φέρει την ονομασία Hwasong-15, είναι ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα. Εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι στη Βόρεια Κορέα, διένυσε μέσα σε 53 λεπτά απόσταση 950 χιλιομέτρων, φθάνοντας υψόμετρο 4.775 χιλιομέτρων, δηλαδή 10 φορές πιο ψηλά από τον διεθνή διαστημικό σταθμό σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, πρωτού καταπλήξει στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι τα πυρηνικά της όπλα δεν αποτελούν απειλή για καμία χώρα, εφόσον δεν παραβιάζονται τα συμφέροντά της. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.