Η τραγωδία που συντελέστηκε στη Μάνδρα, με τις καταστροφικές πλημμύρες και τους δεκάδες νεκρούς αλλά και η Novartis και οι πρακτικές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ήταν οι κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) για το 2016.
Η κυρία Παπασπύρου έδωσε ως χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2018 για την ολοκλήρωση των πορισμάτων που αφορούν τις πρακτικές τιμολόγησης φαρμάκων, σε σχέση με την έρευνα για τη Novartis, αλλά και αυτών για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ_ δικογραφίας που μετρά μέχρι στιγμής 250.000 έγγραφα. Στο πλαίσιο της τελευταίας υπόθεσης, η κυρία Παπασπύρου άφησε αιχμές για φακέλους που έλειπαν από το Κέντρο, αλλά «μπορούν να ανακτηθούν και θα ανακτηθούν».
Αναφερόμενη στη Μάνδρα, η Γενική Επιθεωρήτρια έκανε γνωστό ότι έχει οριστεί μικτό κλιμάκιο ελέγχου, προκειμένου για :
– τον έλεγχο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων που διαχρονικά έχουν επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής αλλά και
– τη διαπίστωση πράξεων και παραλείψεων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που τυχόν συνέβαλαν στην εκδήλωση των καταστροφικών φαινομένων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες -Πολεοδομία και τμήμα Υδραυλικών Εργων της Περιφέρειας – έχουν διορία να δώσουν τις σχετικές απαντήσειςμέχρι αύριο.
Παράλληλα, όπως είπε η κυρία Παπασπύρου, θα ελεγχθούν όλα τα ρέματα της Αττικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μπαζωθεί και ποιος φέρει την ευθύνη από πλευράς δημόσιων υπηρεσιών.
Με το νέο έτος αναμένεται –κατά την ίδια πάντα – να είναι έτοιμο και το πόρισμα που αφορά παράνομες ελληνοποιήσεις στη χώρα μας. Από τις 137.000 που έχουν γίνει συνολικά τα τελευταία επτά χρόνια, στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών έχουν μπει αυτές των τελευταίων 3 ετών. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει στους ελεγκτές, οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι ελάμβαναν από 3.000 έως 5.000 ευρώ το «κεφάλι».
Σχολιάζοντας συνολικά το περιεχόμενο της Έκθεσης, ηκυρία Παπασπύρου δήλωσε ότι οι 12 επιθεωρητές που υπηρετούν στην υπηρεσία, επεξεργάστηκαν 1.688 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν με θέματα διαχείρισηςδημοσίου χρήματος, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την κατάθεση μηνύσεων σε βάρος τους, για ανύπαρκτα αδικήματα, από πρόσωπα που έχουν λόγους να παρακωλύουν τους ελέγχους.